Bizarerii despre bere. Călugării catolici din secolul al XVII-lea au inventat dieta cu bere

1 shutterstock 485303071 jpg jpeg

Berea este mai mult decât o simplă băutură. Istoria berii datează de mii de ani şi a contribuit la conturarea cursului civilizaţiei. Uneori, berea a salvat chiar vieţi. Există atât de multe fapte uimitoare despre acest elixir magic pe care probabil nu le ştii!

Berea este obţinută din orz, hamei, drojdie şi apă. Toate variantele de bere sunt derivate din această formulă de bază, de la brună la blondă. Se pot folosi şi alte boabe, cum ar fi cele de grâu, în loc de orz, şi se pot adăuga „adjuvanţi” suplimentari (cum ar fi fructe, ciocolată sau cafea), dar procesul de bază este acelaşi: preparare, fermentare.

Nu se cunoaşte exact modul în care a fost inventată berea, dar se crede că minunea s-a produs în condiţii ştiute de cei din agricultura cerealieră din trecut. Boabele de orz şi grâu sunt culturi de bază şi pot creşte într-un climat mai variat decât strugurii. Ca atare, mijloacele de a face bere erau mai disponibile decât cele de preparare a vinului.

Înainte ca igienizarea să fie înţeleasă în mod corespunzător, berea era adesea folosită ca înlocuitor al apei. Deoarece apa este fiartă în timpul procesului de preparare, orice bacterie dăunătoare prezentă în apă este distrusă. Conţinutul scăzut de alcool acţionează ca un conservant suplimentar şi putea fi transportat pe nave, unde era imposibil să păstrezi apă curată. Din aceste motive, berea a jucat un rol important în răspândirea populaţiei în toată lumea. Practic, unde au ajuns oamenii, acolo s-a produs bere.

Paiele au fost inventate pentru a bea bere

În vremurile străvechi, berea era băută cu ajutorul paielor, pentru a preveni consumarea cojilor de cereale odată cu băutura.

Femeile o preparau

În trecut, berea era fabricată de femei. În timp ce bărbaţii vânau, femeile adunau ingredientele şi fermentau băuturile. Această tradiţie a continuat de-a lungul unei bune părţi din istoria umană. În timpul Evului Mediu din Irlanda, Sfânta Brigid a fost nu numai stareţă, ci şi preparatoare de bere. Abia după industrializarea procesului de fabricare a berii, bărbaţii au început să-şi asume rolul principal de producători de bere.

Berea cu orz, inventată de sumerieni cu câteva mii de ani în urmă

În Mesopotamia, au fost descoperite vase ceramice care datează de acum 3.400 de ani î.Hr., cu reziduuri de bere lipicioase pe suprafaţa lor. „Imnul pentru Ninkasi” este o odă a zeiţei sumeriene a berii şi datează din jurul anului 1800 î.Hr. Compania americană de bere Dogfish Head a recreat o băutură similară, numită „Midas Touch” - „Atingerea lui Midas‟, inspirată din ingredientele găsite într-un vas de băut vechi de aproximativ 2.700 de ani, care a fost descoperit în mormântul regelui Midas.

Călugării catolici din secolul al XVII-lea au inventat dieta cu bere

În anul 1634, călugării Paulaner din Neudeck ob der Au au inventat o bere atât de vâscoasă, încât au poreclit-o „pâine lichidă”. Pe toată durata Postului Mare, de 46 de zile, au băut doar această bere şi apă. Se credea că berea va curăţa trupul şi sufletul în scopul pregătirii pentru Paşte. O variantă a acestei beri este vândută acum sub numele Paulaner Salvator.

În secolul al XIII-lea, copiii erau botezaţi în bere

Când apa era în cantitate redusă, oamenii foloseau bere pentru a boteza copiii. Era un obicei atât de răspândit să te îmbăiezi în bere, încât Papa Grigorie al IX-lea a decretat oficial că folosirea berii pentru botez anulează scopul ceremoniei.

@shutterstock



Recente

Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
elvis presley jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg