Ce nu ar vrea ţânţarii să ştii despre ei. Le place berea şi preferă persoanele care au această grupă de sânge

1 shutterstock 1735459622 jpg jpeg

Cu vara în toi şi în plină desfăşurare a luptei cu înţepăturile de insecte, s-ar putea să vrei să ştii câteva lucruri interesante despre ceea ce le place şi ce îi alungă pe ţânţari.

Ieşitul în oraş cu prietenii, la o bere rece după o zi caniculară, va fi analizat altfel după ce afli că ţânţarilor le place berea. Un studiu realizat de cercetătorii japonezi a scos la iveală că, după ce consumi acest lichid, devii mai atractiv pentru ţânţari. Specialistul Grayson Brown, Director al Laboratorului de Entomologie în Sănătate Publică, de la Universitatea din Kentucky, SUA, confirmă concluziile cercetării prin declaraţia făcută la CBS News, că „CO2 iese dintr-o bere atunci când este deschisă. C02 va atrage ţânţarii care se hrănesc mai ales cu mamifere. Ştim că ţânţarii folosesc CO2 pentru a se apropia de mamifere‟.

Sunt înnebuniţi după colanţi

Crezi că dacă ieşi la alergat în colanţi lungi, insectele te vor ocoli? Acoperirea pielii cu haine strâmte nu este o idee inteligentă, chiar dacă te gândeşti că e mai mult bine decât să-ţi expui pielea goală. Gresit. Un studiu publicat în Journal of Insect Science susţine că pantalonii tip leggins sunt favoriţii acestor insecte. „Materialul spandex este foarte compatibil cu ţânţarii”, spune autorul studiului, Stacy Rodriguez, într-un comunicat de presă. „Ei muşcă prin material‟. Este mai bine să porţi haine largi, deoarece le îngreunează efortul de a localiza pielea expusă.

Stau departe de grădinile cu plante aromatice

Tânţarilor nu le plac o serie de flori şi ierburi aromatice, inclusiv rozmarin, lămâiţă, lavandă, gălbenele, busuioc, eucalipt, mentă şi usturoi. Dăunătorii au mecanisme de detectare foarte delicate, care pot fi copleşite de aroma unei plante cu flori parfumate.

Nu se apropie de grătar sau foc de tabără

Este puţin probabil ca ţânţarii să se alăture petrecerii, dacă pregătiţi grătar, iar fumul este generos. Fumul le slăbeşte ţânţarilor simţurile şi asta îi împiedică să te găsească aşa de uşor. Pentru a creşte efectul de protecţie, aruncă în foc ramuri de lavandă, lămâiţă, salvie, mentă, citronella.

Preferă grupa de sânge O

„Atractivitatea pentru ţânţari este, cel puţin parţial, bazată pe genetică”, spune Joseph Conlon, consilier tehnic la Asociaţia Americană de Control al Tânţarilor. Unele dintre bacteriile pe care le produce pielea ta atunci când transpiri pot fi deosebit de atrăgătoare pentru ţânţari, dar acelaşi lucru este valabil şi în cazul grupei de sânge. În urma unui studiu efectuat în anul 2004, de către Institutul de Tehnologie pentru Controlul Dăunătorilor, s-a constatat că ţânţarii sunt cel mai atraşi de sângele de tip O.

Mirosul de transpiraţie îi atrage ca un magnet

Insectele acestea sunt atrase de bacteriile şi substanţele chimice din sudoare, inclusiv de acidul lactic. Deci, dacă ai ieşit la alergat în aer liber, ai grijă! Ţânţarii simt şi le place căldura umedă a corpului, spune dermatologul Marie Jhin, pentru rd.com. Evită îmbrăcămintea închisă la culoare, pentru că generează căldură.

@shutterstock