Cine a inventat karaoke și cum a devenit un adevărat fenomen

Cui nu-i place să se distreze cântând împreună cu prietenii? Fenomenul este răspândit în întreaga lume, la ora actuală, și se bucură de un succes real. Însă de unde provine karaoke și cine l-a inventat?

image

Statisticile actuale ne spun că vânzările aparatelor de karaoke au crescut mult în ultimul deceniu, depășind 20 de milioane de dolari numai în 2020. Așadar e de la sine înțeles că oamenii adoră să-și petreacă timpul liber cântând cu prietenii lor.

Karaoke înseamnă „orchestră goală” și provine de la cuvintele japoneze „kara” (de la „karappo” care înseamnă „gol”) și „oke” (de la „okesutura”, care însemană „orchestră”). Așadar termenul are proveninență japoneză. Ce japonez l-a inventat și când?        

Inventatorul karaoke-lui este nimeni altul decât Daisuke Inoue, ne informează Japanology. Acesta era un muzician japonez, care a făcut cunoscut aparatul de karaoke începând cu anul 1971. Marea realizare a acestuia a fost că a făcut accesibilă această distracție chiar și celor mai amatori dintre cântăreți și și-a propus să instaleze mașinăria sa în cluburile de noapte din Japonia. Ceea ce a și reușit, dar cu greu.

Încercare nereușită

Însă karaoke n-a fost un succes din prima. Când Daisuke a început să ducă aparatul respectiv în cluburi și cabarete, aproape nimeni nu se încumenta să le folosească. Planul muzicianului era să închirize aparatul cluburilor de noapte pe gratis, pentru a se obișnui cu el, însă n-a reușit să-l facă popular printre pratronii de cluburi, care-l ignorau complet.

A doua încercare a lui Inoue a fost să angajeze hostesse care să cânte la karaoke, pentru a-i atrage pe patronii cluburilor să încerce și ei aparatul la ei în locație. Iar această idee a fost cât se putea de folositoare. Fetele frumoase care se plimbau printre clienți, făceau conversație cu ei, le serveau câte o băutură, se mai puneam din când în când și să cânte, lucru care le-a atras atenția tuturor celor prezenți.

Totuși nici măcar când aparatele de karaoke au devenit un succes, inventatorul lor nu a început să câștige bani buni de pe urma lor. Japanology ne informează că Inoue nu și-a înregistrat invenția la OSIM-ul japonez, considerând că nu e nevoie de asemenea bătăi de cap, iar acest lucru l-a împiedicat să primească profitul bine meritat.

Brevetul de inventator

Totuși Daisuke a reușit să obțină un profit de pe urma comercializării invenției sale. The Atlantic susține că acesta a vândut în jur de 25.000 de aparate de karaoke cu 450 de dolari fiecare, însă putea să se îmbogățească peste noapte, la ce succes are karaoke în întreaga lume.

Și atunci cine deține brevetul de inventator al aparatelor de karaoke?

Un anume Roberto del Rosario, un inventator filipinez, care a dezvoltat și patentat sistemul muzical de la karaoke, în 1975, conform celor relatate de BBC. Atunci a fost momentul în care fenomenul a explodat pur și simplu în Filipine, iar Roberto a profitat la maximum de acest lucru.

Foto - Shutterstock



Recente

marilyn monroe
Halle Berry  jpg
Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg
Meghan Fox  Instagram jpg
Cristiano Ronaldo este in vacanta cu familia  jpg
Bella Hadid  foto   Shutterstock jpg
Keely Brosnan si Pierce Brosnan  jpg