Cine a inventat karaoke și cum a devenit un adevărat fenomen

Cui nu-i place să se distreze cântând împreună cu prietenii? Fenomenul este răspândit în întreaga lume, la ora actuală, și se bucură de un succes real. Însă de unde provine karaoke și cine l-a inventat?

image

Statisticile actuale ne spun că vânzările aparatelor de karaoke au crescut mult în ultimul deceniu, depășind 20 de milioane de dolari numai în 2020. Așadar e de la sine înțeles că oamenii adoră să-și petreacă timpul liber cântând cu prietenii lor.

Karaoke înseamnă „orchestră goală” și provine de la cuvintele japoneze „kara” (de la „karappo” care înseamnă „gol”) și „oke” (de la „okesutura”, care însemană „orchestră”). Așadar termenul are proveninență japoneză. Ce japonez l-a inventat și când?        

Inventatorul karaoke-lui este nimeni altul decât Daisuke Inoue, ne informează Japanology. Acesta era un muzician japonez, care a făcut cunoscut aparatul de karaoke începând cu anul 1971. Marea realizare a acestuia a fost că a făcut accesibilă această distracție chiar și celor mai amatori dintre cântăreți și și-a propus să instaleze mașinăria sa în cluburile de noapte din Japonia. Ceea ce a și reușit, dar cu greu.

Încercare nereușită

Însă karaoke n-a fost un succes din prima. Când Daisuke a început să ducă aparatul respectiv în cluburi și cabarete, aproape nimeni nu se încumenta să le folosească. Planul muzicianului era să închirize aparatul cluburilor de noapte pe gratis, pentru a se obișnui cu el, însă n-a reușit să-l facă popular printre pratronii de cluburi, care-l ignorau complet.

A doua încercare a lui Inoue a fost să angajeze hostesse care să cânte la karaoke, pentru a-i atrage pe patronii cluburilor să încerce și ei aparatul la ei în locație. Iar această idee a fost cât se putea de folositoare. Fetele frumoase care se plimbau printre clienți, făceau conversație cu ei, le serveau câte o băutură, se mai puneam din când în când și să cânte, lucru care le-a atras atenția tuturor celor prezenți.

Totuși nici măcar când aparatele de karaoke au devenit un succes, inventatorul lor nu a început să câștige bani buni de pe urma lor. Japanology ne informează că Inoue nu și-a înregistrat invenția la OSIM-ul japonez, considerând că nu e nevoie de asemenea bătăi de cap, iar acest lucru l-a împiedicat să primească profitul bine meritat.

Brevetul de inventator

Totuși Daisuke a reușit să obțină un profit de pe urma comercializării invenției sale. The Atlantic susține că acesta a vândut în jur de 25.000 de aparate de karaoke cu 450 de dolari fiecare, însă putea să se îmbogățească peste noapte, la ce succes are karaoke în întreaga lume.

Și atunci cine deține brevetul de inventator al aparatelor de karaoke?

Un anume Roberto del Rosario, un inventator filipinez, care a dezvoltat și patentat sistemul muzical de la karaoke, în 1975, conform celor relatate de BBC. Atunci a fost momentul în care fenomenul a explodat pur și simplu în Filipine, iar Roberto a profitat la maximum de acest lucru.

Foto - ShutterstockRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg