Condimente preţioase

1 80821 original jpg jpeg

Ştii magazinele alea mici, cochete, cu tot felul de condimente ciudate? Zi tu dacă n-ai uitat de tine în faţa rafturilor cu borcănele colorate, mirosind de zor şi încercând să intuieşti la ce-ar putea fi folosite!

Fenicienii îi aduceau unei zeităţi pe nume Astarte prăjituri cu şofran. Nu ştiu sigur, dar cred că tipa n-avea nimic împotrivă, pentru că şofranul a fost scump dintotdeauna şi e clar c-o gâdila la orgoliu. Pe pieţele internaţionale, o jumătate de kilogram de şofran costă cam 20.000 de lei. Poţi să investeşti odată în câteva grame şi să păstrezi condimentul în dulapul din bucătărie. Aur curat!Vanilia e pe locul doi în lume la capitolul preţ. Păstăile de vanilie sunt ambalate cu grijă în tuburi de sticlă şi livrate la bucată. Dacă te-ai întrebat de ce nu-s tocmai ieftine, află că florile plantei trebuie să fie polenizate manual, iar fructele se culeg tot cu mâna. Polenul de fenicul e colectat de la planta sălbatică, care creşte în Italia şi California. Are un gust mult mai puternic decât feniculul propriu-zis şi e mult mai dulce. De asemenea, e şi foarte scump: 30 de grame costă în jur de 100 de lei. Îţi dai seama că, de banii ăştia, dacă-ţi refuză careva mâncarea, i-o arunci în cap!

Există 120 de varietăţi de acacia din Australia ale căror seminţe sunt comestibile. Folosite iniţial de populaţiile aborigene pentru prepararea unui soi de pâine, seminţele cu pricina sunt acum la mare căutare. E şi firesc, fiindcă sunt pline de vitamine şi au indice glicemic scăzut. Azi, se adaugă în prăjituri, în sosuri, se presară peste pâine şi deserturi (inclusiv peste îngheţată).

Ambra gri e rarisimă şi extrrrem de scumpă – ba chiar e şi ilegală în unele ţări. I se mai spune şi chihlimbarul cenuşiu. E o substanţă produsă în intestinul caşaloţilor şi a fost folosită mult timp în industria parfumurilor de lux, pentru fixa mirosurile şi a le face să dureze mai mult. Emană note dulcege, marine. În Evul Mediu ambra era considerat medicament, tonic şi afrodiziac. Carol al II-lea al Angliei servea dimineaţa ouă şi ambră cenuşie. Rege, na!



Recente

Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg