Cum arată „cea mai umană închisoare din lume“. Deţinuţii periculoşi duc o viaţă lipsită de griji şi pedepse
În Norvegia există un penitenciar special cu aproximativ 250 de deţinuţi. Aproape jumătate dintre ei au comis infracţiuni grave precum crimă, agresiune sau viol. Alţii sunt condamnaţi pentru vânzare şi trafic droguri. Denumit „cea mai umană închisoare din lume”, penitenciarul Halden arată diferit faţă de majoritatea închisorilor.
Celulele au un pat, un frigider mic, un raft de cărţi, TV, birou şi un scaun, plus o baie privată cu duş, toaletă şi chiuvetă. În clădire, există şi un magazin alimentar numit „Justisen” (Justiţia) unde deţinuţii pot cumpăra tot ce au nevoie pentru a găti pentru ei şi pentru alţii. Există inclusiv un studio de muzică, o grădină, o cameră pentru rugăciuni, o sală de sport, sală de antrenament, bibliotecă, sală de calculatoare, sală de vizită a familiei ş.a. Şcoala din interiorul închisorii le oferă prizonierilor posibilitatea de a obţine o educaţie adecvată în timp ce-şi ispăşesc pedeapsa.
Închisoarea Halden se află în Justisveien, pe Torpum, în Halden. Pe site-ul instituţiei, sunt explicate mai multe detalii despre cum poate ajunge deţinutul acolo şi ce trebuie obligatoriu să aibă:
„Există facilităţi bune de parcare. Pentru cei care folosesc mijloacele de transport în comun, puteţi lua un autobuz spre Svinesund Parken şi puteţi parcurge ultimii 200 m până la închisoare. Trenul se va lua de la gara Halden, iar transportul suplimentar este stabilit până la închisoare”, se arată în descriere. În plus, este obligatoriu ca viitorul deţinut să aibă un act de identitate, iar pentru alte lucruri personale, trebuie să citească cu atenţie lista de informaţii.
Paznicii şi prizonierii sunt alături unii de ceilalţi tot timpul. Mănâncă împreună, joacă volei împreună, îşi petrec timpul liber împreună, în diverse activităţi. Acest lucru le permite tuturor să interacţioneze mai bine, iar paznicii să-i motiveze mai mult pe deţinuţi, potrivit BBC.
Când Are Hoidal şi-a început cariera în serviciul corecţional norvegian la începutul anilor 1980, experienţa în închisoare a fost cu totul diferită, rata de recidivă fiind 60-70%. Încă de la începutul anilor 1990, sistemul penitenciar naţional a suferit o serie de reforme pentru a se concentra mai puţin pe aşa-numita „răzbunare” şi mult mai mult pe reabilitare. Deţinuţilor, care îşi petrecuseră majoritatea zilei închişi, li s-au oferit zilnic programe de instruire şi educaţie, iar rolul gărzilor a fost complet revizuit. Se pare că acest lucru duce la o rată mai mică de recidivă a deţinuţilor.
La sosire, prizonierii sunt primiţi de ofiţerii de închisoare, sunt înregistraţi şi primesc informaţii despre procedura pe care trebuie să o urmeze, apoi sunt trimişi în camera pe care au ales-o de comun acord (cu departamentul de recepţie). Ei trebuie să predea toate bunurile lor personale.
La încarcerare, deţinutul primeşte un pachet format din următoarele lucruri: o geantă de pânză, o plapumă, un pulover de jogging, o husă de plapumă, o pernă, cearşafuri, două prosoape, două perechi lenjerie intimă, un tricou, două perechi de şosete, o periuţă de dinţi, o pastă de dinţi, săpun, stilou, plicuri şi hârtie de scris.
Bunurile deţinuţilor sunt examinate fizic şi verificate de un câine de la patrula de vizitare, înainte ca prizonierii să le ducă în camera lor, în conformitate cu ceea ce este permis în celulă.
Pedeapsa maximă în Norvegia este de 21 de ani, dar legea permite o detenţie preventivă, care este prelungirea pedepsei cu până la cinci ani dacă persoana condamnată este considerată o ameninţare continuă pentru societate.