De ce britanicii au pus pentru prima oară lapte în ceai. Nu are legătură cu gustul combinaţiei!

1 ceai cu lapte jpg jpeg

Pentru că temperaturile au început să scadă, majoritatea oamenilor au început să consume mai multe băuturi calde, cum ar fi ceaiurile. Britanicii, de pildă, preferă ceaiul în combinaţie cu lapte dulce, o tradiţie, care se pare că nu are legătură cu gustul.

Ceaiul a început să fie consumat de peste 2.000 de ani, în China. În Londra, ceaiul a fost vândut pentru prima oară de către Thomas Garraway, în anul 1657, iar în acele timpuri era considerat un produs de lux, deoarece nu toată lumea ştia ce să facă cu acest produs. Pentru că britanicii sunt campioni la capitolul originalitate, ei au inventat combinaţia de ceai cu lapte, deşi unele voci spun că această modalitate de a servi ceaiul le este datorată tot chinezilor.

Combinaţia de ceai cu lapte este infuzia care a devenit populară în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea, de pe vremea când ceaiul se prepara în oale. În acea perioadă, era o problemă să consumi această băutură fierbinte. Asta pentru că, la vremea respetică, materialul din care erau făcute ceştile era sensibil şi se putea sparge oricând din cauza căldurii.

Citeşte şi: 5 ceaiuri reci care te ajută să slăbeşti. Ceaiul de rooibos alungă stresul şi inhibă pofta de dulce sau sărat 

Britanicii au găsit soluţia şi au turnat în ceaşcă mai întâi lapte, apoi au adăugat ceaiul. În acest fel, laptele a răcit ceaiul, iar amărăciunea gustului a fost diminuată. Potrivit Reader's Digest, familiile care nu îşi permiteau să cumpere mereu ceaiuri amestecau băutura cu o cantitate mare de lapte, în timp ce familiile înstărite făceau contrariul.

Specialiştii sunt de părere că, pentru a putea beneficia de un gust bun, este indicat mai întâi să torni laptele şi deasupra ceaiul. Acest lucru se datorează faptului că atunci când adaugi ceai fierbinte peste lapte rece, aduci laptele la temperatura ceaiului, iar aroma se distribuie uniform în ceaşcă.

Aduce beneficii această combinaţie?

Potrivit Healthline, efectele şi beneficiile depind de tipul de lapte şi de tipul de ceai. Studiile pe această temă s-au concentrat în mare parte pe consumul de ceai negru şi ceai verde.

Citeşte şi: Ai probleme cu somnul? Încearcă acest remediu naturist: Ceai de banană şi scorţişoară 

Soiurile negre şi cele verzi conţin compuşi care ajută la scăderea tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol, printre alte beneficii. De asemenea, unele studii au arătat că adăugarea laptelui în aceste 2 tipuri de ceaiuri poate creşte efectele antioxidante.

Sursă foto: Shutterstock