Descoperiri ştiinţifice despre care este posibil să nu fi auzit din cauza pandemiei
Este posibil să fi avut impresia că oamenii de ştiinţă s-au luptat în ultima vreme numai cu pandemia de COVID-19. Totuşi, o mare parte dintre ei au descoperit sau înfăptuit lucruri uimitoare care nu au nimic de-a face noua boală care ne-a acaparat cu totul vieţile de ceva vreme.
De aproximativ un an, mulţi dintre noi n-au aflat despre ceea ce s-a întâmplat deosebit în plan ştiinţific, deoarece se spun prea multe despre pandemia de COVID-19. Una dintre realizările din ultimul an a fost lansarea pe orbita Terrei a primei nave spaţiale private. Înainte de Gmail, YouTube sau Facebook, o companie de lansare de rachete a anunţat o nouă eră, cea în care companiile private îi pot trimite pe oameni în spaţiul cosmic. În luna mai 2020, la aproximativ 18 ani de la înfiinţarea sa, SpaceX, compania celui mai bogat om din lume, Elon Musk, a reuşit în cele din urmă să respecte acest angajament. Capsula SpaceX a transportat 2 astronauţi NASA la Staţia Spaţială Internaţională şi i-a adus înapoi pe Pământ în siguranţă. Există şi alte realizări importante ale omenirii pe care este posibil să le fi ratat din cauza interesului exagerat pentru un singur subiect care a trezit teamă şi îngrijorare.
Un nou medicament pentru cei care suferă de alergie la arahide
La nivel global, este posibil ca circa 520 de milioane de oameni să sufere de alergii alimentare, iar 17 milioane ar putea fi numai la nivel european. În rândul copiilor, sunt în creştere vizitele la camera de urgenţă pentru reacţii severe, care pot pune viaţa în pericol. O nouă speranţă a apărut pentru aceştia când a fost aprobat primul medicament conceput pentru desensibilizarea la un produs alimentar alergenic, arahidele.
Existenţa unui ocean pe planeta Ceres
Ghemuit în limitele stâncoase ale centurii de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, o sferă îngheţată ascunde un secret. Această planetă pitică, numită Ceres, este de fapt o lume oceanică, dup cum au dezvăluit astronomii recent. Se pare că este departe de a fi singura de acest el. Oamenii de ştiinţă au găsit cele mai bune dovezi de până acum că planeta Pluto, situată într-o parte îndepărtată a sistemului solar are şi un ocean subteran activ.
S-au găsit rămăşiţele unui dinozaur subacvatic
Spinosaurus Aegyptiacus s-a dovedit a fi primul dinozaur subacvatic cunoscut. Era un dinozaur biped care a trăit la mijlocul Cretaciului pe teritoriul de astăzi al Africii de Nord. Chiar dacă a fost descoperit în anul 1910 de Ernst Stromer, un paleontolog german, recent, paleontologii au anunţat că au descoperit o fosilă care a consolidat şi mai mult imaginea acestui dinozaut: o coadă lungă, asemănătoare unei palete, care demonstrează că Spinosaurus obişnuia să trăiască în ape şi în jurul acestora.
Emisiile de dioxid de carbon s-au redus
Chiar înainte ca boala COVID-19 să provoace mari schimbări în lume, emisiile globale de dioxid de carbon (CO2) din consumul de energie a scăzut, potrivit unui raport publicat de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE). Această schimbare s-a produs înainte ca COVID-19 să împiedice temporar activitatea economică şi producţia de carbon. Deci, tendinţa promiţătoare de dioxid de carbon provine din alţi factori: scăderea utilizării cărbunelui în multe economii.
Fizicienii au descoperit un nou tip de particule: anionii
După decenii de cercetări, fizicienii au găsit în cele din urmă dovezi că există un nou gen de particule numite anioni. Acestea apar numai în anumite circumstanţe, cum ar fi la temperaturi aproape de zero şi în prezenţa unui câmp magnetic puternic. Fizicienii sunt entuziasmaţi de anioni nu numai pentru că descoperirea lor confirmă decenii de muncă teoretică, ci şi din motive practice. Cu ajutorul acestora se poate crea un computer cuantic care va putea analiza sisteme în industrie şi business.