Femeile sau bărbaţii vorbesc mai mult? Concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă

2 shutterstock 221975854 jpg jpeg

De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au vrut să afle cine vorbeşte cel mai mult într-o conversaţie: femeile sau bărbaţii. Specialiştii spun că atât statutul unei persoane, cât şi contextul în care se află aceasta determină durata unei discuţii.

Într-un studiu (2014), cercetătorii au colectat date folosind nişte dispozitive electronice în două tipuri de interacţiuni diferite - studenţii care colaborează la un proiect şi angajaţii care socializează în timpul pauzelor de prânz.

În primul scenariu, femeile au vorbit semnificativ mai mult decât bărbaţii, cu excepţia grupurilor de şapte sau mai multe persoane, când bărbaţii vorbeau mai mult. În cadrul celui de-al doilea scenariu, a existat o mică diferenţă între sexe. Acestea au apărut doar în grupurile mari unde femeile au vorbit mai mult decât bărbaţii.

În cadrul colaborării, 37 de studente şi 42 de studenţi la masterat au colaborat pentru a finaliza o temă de şcoală în 12 ore. Cercetătorii au descoperit că femeile tind să interacţioneze mai mult între ele, mai ales în conversaţii lungi. În cel de-al doilea scenariu, 16 bărbaţi şi 38 de femei se aflau la locul lor de muncă, în timpul mesei de prânz de la ora 12.00. Cu excepţia grupurilor mari, nu a existat nicio diferenţă semnificativă în cantitatea de cuvinte dintre bărbaţi şi femei.

De mai bine de 20 de ani, Deborah Cameron, un specialist în sociolingvistică din Marea Britanie, a examinat conceptul de dominare conversaţională. Ceea ce a descoperit este faptul că bărbaţii deţin mai des controlul în conversaţiile în care se găsesc şi femei, şi bărbaţi (mixte), cu excepţia cazului în care subiectul de discuţie este ştiut mai bine de femei, ca de exemplu conversaţiile despre bebeluşi. 

În situaţii publice sau nu, ca de exemplu în cadrul întâlnirilor de afaceri, dezbateri politice, interviuri TV, bărbaţii vorbesc aproape întotdeauna mai mult decât femeile. Şi aceasta este, de asemenea, o chestiune de statut (funcţii ierarhice), spune specialistul.

De exemplu, vorbirea irelevantă (sau în plus) pentru a împiedica trecerea unui proiect de lege a fost concepută de bărbaţi, datând încă de pe vremea împăratului Iulius Cezar.

Într-un studiu publicat în 2006, unul dintre autori a afirmat că femeile spun aproximativ 20.000 de cuvinte pe zi, în timp ce bărbaţii spun aproximativ 7.000. Astfel de declaraţii nu au fost demonstrate cu dovezi clare şi solide, astfel că afirmaţiile au fost retrase.  

Un specialist în lingvistică şi un psiholog social au analizat 56 de studii de cercetare. Dintre acestea, doar două au arătat că femeile vorbeau mai mult decât bărbaţii, în timp ce 34 dintre studii au descoperit că bărbaţii vorbeau mai mult decât femeile.

Analiza a demonstrat cum cantitatea de cuvinte este strâns legată de statutul unei persoane şi contextul în care aceasta se află.

FOTO Shutterstock.com 



Recente

Targuri de Craciun din Romania si din lume  Sursa foto shutterstock 2240773091 jpg
Firstchristmascard jpg
44 45 shutterstock 2385630459 jpg
Nașterea lui Iisus  foto   Shutterstock jpg
GB DSC 2741 copy jpg
Olivia jpg
vedete  foto   Shutterstock jpg
vedetă pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
De ce se celebreaza Craciunul pe 24 decembrie in unele tari  Sursa foto shutterstock 2386390131 jpg
Adele  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Ben Affleck  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 1241269516 jpg
shutterstock 1963333165 jpg
Grinch  foto   Imdb jpg
Joss Stone  foto   Shutterstock jpg
Rihanna, Mariah Carey  foto   Shutterstock jpg
Elton John  sursa foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la nuntă PNG
Lily Allen  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg