FOTO Măşti de protecţie contra coronavirus create de artişti indigeni. Ce mesaje vor să transmită?
În încercarea de a se feri de o posibilă infectare cu SARS CoV-2, artiştii şi croitorii şi-au pus inventivitatea la lucru şi au realizat cele mai interesante modele de măşti de protecţie handmade. Unele dintre ele sunt mai mult decât un mod de protecţie, devenind un manifest al celor care le-au confecţionat.
Printre cei care au realizat în această perioadă măşti de protecţie artizanale contra coronavirus s-au numărat şi artişti care au crescut într-o cultură indigenă, cum sunt Vanessa Hyggen şi Delores Gull. Ele au mers mai departe şi au dorit să trimită mesaje lumii prin intermediul măştilor create de ele.
„Pandemia este realitatea noastră pentru o perioadă neprevăzută de timp”
Vanessa Hyggen are 38 de ani şi locuieşte în oraşul canadian Saskatoon, la două provincii distanţă de Ontario. Picturile ei, în mare parte peisaje, au fost prezentate în diferite expoziţii din Canada. Se inspiră din natură, după cum spune însăşi artista: „Pământul ne-a hrănit întotdeauna şi acum, pe măsură ce rămânem cu toţii acasă, Mama Natură are şansa să respire. Am auzit că numărul urşilor noştri creşte spre nord, deoarece niciun turist nu merge acolo să-i vâneze”.
Prin realizarea unei măşti care înfăţişează un peisaj, ea spune că a vrut să transmită un mesaj uşor de înţeles şi să documenteze pandemia într-un mod care să dureze pentru totdeauna.
A realizat măşti din piele de căprioară, cu aplicaţii din mărgele. Una dintre acestea reprezintă o îmbinare de peisaje nocturne şi diurne, cu iarbă verde şi un râu care le străbate. „Părţile zi/noapte înseamnă că nu scăpăm de pandemie. Este realitatea noastră pentru o perioadă neprevăzută de timp”,arată ea.
Modelul ales pentru realizarea măştii reprezintă şi tratatele semnate între primele naţiuni şi coroană la înfiinţarea statului canadian. Acele acorduri sacre includeau clauze, precum Tratatul 6, care promiteau îngrijiri medicale. „Atâta timp cât soarele străluceşte, iarba creşte şi râul curge”, a fost promisiunea făcută de comisarul Tratatului 6, Alexander Morris, pentru a indica natura veşnică a tratatului.
Cu toate acestea, mulţi indigeni, inclusiv Vanessa, cred că aceste obligaţii din tratat nu au fost onorate de guvern. Ea speră ca frumuseţea modelului măştii ei de protecţie să ajute la compensarea acestui lucru, să inspire şi să-i informeze cei interesaţi de cultura indigenă.
O mască handmade cu ierburi aromatice şi mesaje încurajatoare
O altă creatoare de măşti de protecţie artizanale este Delores Gull. De mică, a învăţat să coasă mărgele pe pânză de la bunica ei. De atunci, creează artă inspirată din moştenirea ei de familie, ceea ce o ajută şi să parcurgă urcuşurile şi coborâşurile vieţii. Atunci când a început pandemia de coronavirus, i s-a părut firesc să-şi folosească aceste abilităţi pentru a realiza măşti.
A început să cerceteze mai multe tipuri de măşti şi a devenit fascinată de acelea lungi, de tip cioc, pe care le purtau doctorii în secolele al XVII-lea, al XVIII-lea şi al XIX-lea, în timpul focarelor de ciumă şi a altor epidemii. Măştile erau umplute cu flori uscate, ierburi aromatice sau condimente, pentru că medicii erau de părere că ajută la alungarea aerului rău.
„Când le-am văzut, mi-au amintit de ceremoniile noastre sacre, indiene, de la Sundance care au fost interzise cândva de colonizatorii europeni. Membrii comunităţii se adună acum din nou pentru a dansa, a cânta şi a se ruga”, a explicat Delores. Ea mai spune că este influenţată în tot ceea ce face de cultura ei: „Cred că ar trebui să duc această tradiţie a culturii mele şi să arăt lumii că munca noastră este încă vie”.
În masca ei cu cioc, Delores a pus medicamente tradiţionale de la ţară pentru a alunga stresul de a face faţă pandemiei. I-a cusut şi flori din mărgele şi a prins flori tradiţionale cu ajutorul mărgelelor.
Toate au o semnificaţie pentru Delores. „Fulgerul de sus semnifică puterea şi ne aminteşte să ne menţinem echilibrul”, spune ea. Cele 3 cercuri de pe fiecare parte reprezintă respiraţia, pentru a ne facă să nu uităm să inspirăm adânc şi să menţinem totul simplu, fără a complica lucrurile.
FOTO: Instagram