Lucruri ciudate care există doar în Coreea de Nord: baschetul are reguli proprii, drogurile sunt cadou de Anul Nou

1 profimedia 0236173098 jpg jpeg

├Äntr-o vreme ├«n care leg─âturile dintre ┼ú─âri sunt din ce ├«n ce mai str├ónse, Coreea de Nord devine tot mai izolat─â de restul lumii. Condus─â de lideri megalomani ┼či paranoici, aceast─â ┼úar─â este o enclav─â ciudat─â, cu versiuni proprii, chiar dac─â ridicole, pentru aproape orice; calendar, baschet, ├«nchisoare, mod─â sau poli┼úie.

Izolarea Coreei de Nord de restul lumii a dus la abordări cel puţin ciudate pentru aproape orice în acest stat. Dictatorii care s-au succedat de-a lungul timpului la conducere au preluat lucruri din alte ţări, dar le-au adaptat într-un mod aproape ridicol.

Astfel, baschetul din Coreea de Nord se joac─â dup─â alte reguli, coreenii au propria versiune de calendar, iar poli┼úia modei exist─â cu adev─ârat ┼či scopul ei este s─â elimine orice articol vestimentar care nu e coform cu standardele impuse de partid. Mai mult, pentru o infrac┼úiune ├«mpotriva partidului merge ├«n lag─âr toat─â familia celui condamnat, p├ón─â la gradul al treilea. ├Äns─â oamenii din aceast─â ┼úar─â au ┼či unele beneficii, dac─â le putem numi a┼ča. La fel de ciudate.

Anul 109 în Coreea de Nord

stanga
dreapta
2 calendar jpg jpeg
3 politista coreea jpg jpeg
4 politista 4 jpg jpeg
5 profimedia 0232661534 jpg jpeg

├Än Coreea de nord exist─â un singur superlativ absolut, iar acela este conduc─âtorul ┼ú─ârii. De aceea, actualul calendar din aceast─â ┼úar─â nu este cel gregorian, care calculeaz─â anii de la na┼čterea lui Isus, ci unul propriu, care ├«ncepe cu anul na┼čterii fondatorului Partidului Democrat, Kim Ir-sen, numit ┼či pre┼čedintele etern. Astfel, primul an din calendarul Juche este anul 1912 din calendarul gregorian (anul na┼čterii lui Kim Ir-sen). ├Än Coreea de Nord, cet─â┼úenii nu tr─âiesc ├«n 2020, ci ├«n anul 109 Juche (FOTO 1 Galerie).

Kim Jong-un, actualul lider, este ┼či el un tiran care ├«i conduce prin teroare pe cei peste 25 de milioane de locuitoti ai ┼ú─ârii. Cet─â┼úenilor nu numai c─â li se refuz─â sistematic libert─â┼úile de baz─â, dar sunt constant amenin┼úa┼úi cu deten┼úia, iar execu┼úiile publice au devenit o rutin─â. Dac─â e┼čti suspectat de o infrac┼úiune politic─â, e┼čti trimis ├«n cel mai r─âu tip de lag─âr de munc─â, numit kwan-li-so, unde de┼úinu┼úii sunt ├«nfometa┼úi, b─âtu┼úi, tortura┼úi ┼či agresa┼úi sexual. Totu┼či, nu doar persoana care a fost condamnat─â este trimis─â aici, ci toate rudele ei, p├ón─â la gradul al treilea. Astfel, dac─â nepotul celei mai oneste persoane din Coreea de Nord comite o astfel de infrac┼úiune, persoana respectiv─â, precum ┼či alte rude ajung ├«n aceste lag─âre f─âr─â a avea nici cea mai mic─â vin─â.

Coreea de Nord controleaz─â toate aspectele vie┼úii cet─â┼úenilor s─âi, inclusiv hainele. De aceea nici nu e de mirare c─â aici exist─â la propriu poli┼úia modei.  Potrivit unei reviste ÔÇ×de mod─âÔÇť pentru femei, publicat─â de guvern, ├«mbr─âc─âmintea trebuie s─â fie modest─â, iar orice trenduri str─âine sunt total interzise. Aspectul exterior al femeilor trebuie s─â ÔÇ×fie conform cu modul de via┼ú─â socialistÔÇť. Cu toate acestea, exist─â o pia┼ú─â neagr─â ├«nfloritoare pentru haine ┼či cosmetice.

Închisoare pentru toată familia

O mul┼úime de ┼ú─âri au probleme cu drogurile, Coreea de Nord e unic─â ┼či ├«n aceast─â privin┼ú─â. Potrivit presei interna┼úionale, ├«n anii ╩╝70, guvernul a supravegheat un program oficial de produc┼úie de opiacee. Ideea a fost s─â exporte drogurile ┼či s─â c├ó┼čtige gr─âmezi de bani pentru o ┼úar─â foarte s─ârac─â. Dar c├ónd inunda┼úiile au distrus c├ómpurile de mac, ├«n anii 1990, au trecut la fabricarea metamfetaminei. Astfel, consumul intern a crescut.

Ast─âzi, guvernul nu mai produce drogul, dar exist─â ├«nc─â o cerere uria┼č─â pentru medicament ┼či o mul┼úime de oameni care obi┼čnuiau s─â-l produc─â ├«n fabrici au acum propriile lor laboratoare de metanfetamin─â. Este o surs─â bun─â de venit pentru multe familii s─ârace, iar acest drog este un cadou obi┼čnuit de Anul Nou, chiar dac─â este scump.Tinerii iau drogul la fel de dezinvolt ca ┼či cum ar fuma o ┼úigar─â ┼či ├«l consider─â un fel de stimulent, nu o substan┼ú─â periculoas─â.

Actualul lider Kim Jong-un este obsedat de baschet, din acest motiv l-a invitat de mai multe ori ├«n Coreea pe fostul juc─âtor Dennis Rodman (FOTO 4 Galerie). Iar dac─â la turneele interna┼úionale joac─â acest sport dup─â regulile clasice, acas─â, coreenii au propriile reguli, cu punctaje diferite. Astfel, un slam dunk (o aruncare) valoreaz─â 3 puncte ├«n loc de 2, iar un co┼č ├«nscris ├«n ultimele 3 secunde ale meciului valoreaz─â nu mai pu┼úin de 8 puncte. Adic─â enorm. Totodat─â, dac─â un juc─âtor rateaz─â o lovitur─â liber─â, echipa sa pierde un punct.

Phenian, capitala Coreei de Nord, este vestit─â pentru poli┼úistele care dirijeaz─â traficul (FOTO 2 ┼čI 3 Galerie). Doamnele din trafic, a┼ča cum au fost ele numite, sunt alese dup─â criterii drastice, iar presa interna┼úional─â a consemnat c─â ├«nsu┼či liderul Kim Jong-un s-a implicat ├«n selec┼úia unora dintre ele. Poli┼úistele sunt selectate ├«n primul r├ónd pentru aspectul fizic. Dac─â se c─âs─âtoresc, trebuie s─â demisioneze imediat, iar v├órsta maxim─â p├ón─â la care pot practica aceast─â meserie este 26 de ani.

FOTO ProfimediaRecente

Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria ÔÇô secven╚Ťe jpeg
Cameron Diaz jpg
Kate Hudson jpg
Kate Middleton în verde OK Mag jpg
andreea mantea
profetie   shutterstock 430507258 jpg
minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg
ZM RO elderflower Advertorial 900x500px LO 01 1 jpg
Vedete jpg
Angelina Jolie si copiii jpg
Hamlet jpg
horoscopul verii shutterstock 2146570531 jpg
Estee Lauder profimedia 0101843304 jpg
vis   cuplu   heart g2606d5f48 1280 jpg
Nicole Kidman si Tom Cruise jpg
Mark Twain jpg
foto vladimir putin jpg