Povestea originală a Scufiţei Roşii, diferenţele adăugate de Fraţii Grimm şi semnificaţia sticlei cu vin din coş

1 shutterstock 481687006 jpg jpeg

Scufiţa Roşie este una dintre cele mai populare poveşti spuse, scrise, citite, interpretate şi reinterpretate în toate colţurile lumii. Cele mai multe variante ale basmului au final fericit, datorită Fraţilor Grimm, care au rescris povestea autorului francez Charles Perrault, care a publicat povestea originală a scufiţei, în albumul „Poveştile mamei gâscă‟ – „Mother Goose Tales‟ (1697).

Varianta care circulă în zilele noastre simbolizează lupta nesfârşită dintre bine şi rău, lăcomie şi speranţă, responsabilitate şi a doua şansă. Cu toate că versiunea lui Perrault este mai răspândită, numeroşi părinţi preferă povestea reinventată de Fraţii Grimm, pe motiv că cei mici nu sunt pregătiţi să afle adevăratele semnificaţii din această poveste. Lecţiile din basm sunt dure şi foarte mulţi copii pot avea coşmaruri după aflarea întâmplărilor.

Prin ce diferă Scufiţa Roşie a lui Perrault de cea a Fraţilor Grimm

Rezumatul ambelor versiuni se aseamănă, însă există o diferenţă majoră între acestea, şi anume: absenţa vânătorului. În povestea iniţială, vânătorul nu există, iar sfârşitul se produce odată cu dispariţia fetei, mâncată de lup. Morala care se trage de aici este că nu trebuie să ai încredere în străini. Sunt şi alte diferenţe între poveşti, la prima audiţie nu într-atât de semnificative.

La începutul poveştii lui Perrault, mama îi dă fiicei un coş şi o trimite la bunica ei, spunându-i să nu vorbească cu străinii. Avertismentul de a nu se abate de la drum este adăugat de Fraţii Grimm.

Mesajele ambelor basme diferă. Perrault atrage atenţia să nu avem încredere în străini, iar fraţii Grimm subliniază cât de important este să rămânem pe traseu.

Conţinutul coşului nu este acelaşi în ambele cazuri. Psihanaliştii au fost surprinşi de sticla de vin adăugată de William Grimm. Se presupune că aceasta are o semnificaţie simbolică puternică, despre care vom aminti, mai târziu, în acest articol.

Scufiţa Roşie a lui Perrault îşi dă haina jos, la propunerea lupului îmbrăcat în cămaşa de noapte a bunicii, care o invită să se aşeze lângă el în pat: „...Scufiţa Roşie trase de zăvor, iar uşa se deschise. Lupul, văzând-o că vine, îi spuse, ascunzându-se sub pătură «pune prăjitura şi pacheţelul de unt pe cutia cu pâine, dezbracă-te şi vino să stai cu mine». Scufiţa Roşie se dezbrăcă de manta şi se duse în pat, unde văzu foarte uimită cum arăta bunica ei în lenjeria de noapte…‟.

Mesaje ascunse din poveste: Gluga care îi acoperă capul

Fata din poveste are părul acoperit. Ştim că părul, în special la femei, joacă un rol important în multe culturi ale lumii. Când o fată ajunge la vârsta când se transformă în femeie, părul ei este considerat unul dintre cele mai puternice instrumente pentru atragerea unui bărbat. Acoperirea sau tăierea părului semnifică faptul că fata nu este sau nu mai este disponibilă.

Culoarea roşie

Când fata primeşte o manta de la bunica ei, se spune că forţa vieţii trece de la generaţia mai în vârstă la cea mai tânără (viitoare). Culoarea roşie este, desigur, culoarea vieţii şi a sângelui, putând fi cu uşurinţă asociată şi cu sângele menstrual. Culoarea roşie a glugii este o invenţie a lui Charles Perrault şi ar trebui să ştii că, în secolul al XVII-lea, o femeie decentă nu putea purta niciodată glugă roşie, deoarece roşul era culoarea păcatului. Doar doamnele cu reputaţie îndoielnică purtau rochii roşii, iar insinuările lui Perrault erau evidente.

Coşul cu vin

Ce era în coşul Scufiţei Roşii? Charles Perrault a optat pentru prăjitură şi unt, în timp ce Fraţii Grimm au adăugat şi o sticlă de vin. Pishanalistul german Erich Fromm a explicat că sticla din coşul Scufiţei Roşii este un simbol al virginităţii. Forma sticlei este una falică, iar sticla este, de asemenea, fragilă şi se poate sparge. Într-o analiză a viselor, sticla poate reprezenta şi suprimarea sentimentelor, care în loc să fie lăsate să iasă, acestea sunt îmbuteliate. În plus, sticla trebuie deschisă (sau spartă) pentru a elibera spiritul prins. Având în vedere că vinul roşu înseamnă pasiune, decodarea acestui simbol este foarte aproape să fie caz închis.

@shutterstockRecente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg