Şampania: vinul efervescent descoperit de un călugăr a ajuns băutura în care se îmbăiau divele

1 profimedia 0097105443 jpg jpeg

O lume întreagă se pregăteşte să lase în urmă un an greu, ciocnind un pahar de şampanie plin de bule şi de speranţe. Că eşti sau nu un fan al acestei băuturi fine, sigur vei găsi interesante aceste informaţii mai mult sau mai puţin cunoscute despre şampanie.

Băutura folosită la ocazii speciale a fost inventată în 1693 de călugărul francez Dom Pierre Pérignon, de la o abaţie din regiunea Champagne. După cum bine ştim, numele lui este folosit astăzi pentru o binecunoscută marcă a producătorului de şampanie Moët et Chandon. Acesta era viticultorul şi vinificatorul principal al abaţiei.

Povestea vinului spumos

Se spune că acest călugăr a fost surprins, într-o zi, de o pocnitură atunci când a destupat o sticlă de vin din pivniţa abaţiei. Acesta şi-a dat seama că vinul nu a fermentat suficient când a fost îmbuteliat şi a început să fermenteze din nou în sticla deja astupată. În felul acesta, vinul normal a devenit unul… spumos. Potrivit tuturor producătorilor de şampanie şi vinuri spumante, această băutură efervescentă trebuie băută dintr-un pahar înalt, din sticlă canelată, care permite circulaţia bulelor. Şi dacă eşti cumva posesoarea unui serviciu de pahare din cristal, foloseşte-l atunci când serveşti şampania: forma neregulată a acestui pahar elegant păstrează bulele în viaţă mai mult timp.

Cum se bea corect

Cunoscătorii sunt de părere că nu trebuie să bei şampania prea repede. În felul acesta, bulele din băutură vor intra prea repede în fluxul sangvin, rezultând într-o puternică durere de cap. Acest lucru poate fi evitat sorbind lent băutura şi lăsând bulele să se disipeze în gură înainte de a înghiţi. Respectând această regulă, te vei simţi mult mai bine a doua zi…

Zeci de milioane de bule

Într-o sticlă de şampanie de 0,75 litri există o mulţime de bule. Câte, mai exact? Ei bine, cercetătorii au venit şi cu un număr: aproximativ 49 de milioane de bule în fiecare din aceste sticle. Acum înţelegi, aşadar, de ce este recomandat ca şampania să se savureze şi nu să se bea rapid. Se vor evita celebra ameţeală şi starea de mahmureală de a doua zi.

Baie în şampanie

Marilyn Monroe, imaginea sex-appealului de altădată, obişnuia să facă risipă de şampanie scumpă. Asta pentru că divei de la Hollywood îi plăcea să se scalde în această băutură. Baia în şampanie se număra printre bizareriile actriţei, conform unui zvon care a circulat în vremurile în care a trăit Monroe. Ei bine, se spune că divei i-au trebuit 350 de sticle de şampanie pentru a umple întreaga cadă, fără să aflăm nici până azi care a fost efectul acestei băi asupra trupului şi, mai ales, a… sufletului.

FOTO ProfimediaRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg