Sărutul de Revelion, de la orgiile romane la tradiţia actuală. Ce stat a interzis sărutul dintre ani în pandemie?
Cine nu-şi doreşte să înceapă un an nou alături de persoana iubită şi cu speranţa că-şi va petrecere următoarele luni din viaţa sa distrându-se de minune cu cineva cu care se simte în largul său?! Dar acestea nu sunt singurele motive pentru care ne sărutăm partenerul la mijlocul nopţii, de Revelion.
Auzim peste tot că nu trebuie să ne prindă noaptea dintre ani fără să avem pe cine săruta, dacă nu vrem să ne petrecem tot anul următor singuri. Însă are această superstiţie vreun sâmbure de adevăr sau e doar o invenţie? De când există acest gest intim între două persoane la trecerea într-un nou an şi de ce păstrăm obiceiul şi-n ziua de azi?
Săruturi de Saturnalia
Sărutul de Revelion este o tradiţie de iarnă ce datează încă din Roma Antică. Obiceiul provine din Antichitate, când exista un festival roman, care îl celebra pe zeul agriculturii, Saturn. Festivalul era numit Saturnalia şi se ţinea anual, în fiecare lună de decembrie, în preajma solstiţiului de iarnă.
Saturnalia dura o săptămână întreagă şi, pentru a-l onora pe zeul seminţelor şi al culturilor fertile, participanţii săi petreceau cu băutură, cadouri şi săruturi sub câteva crenguţe de vâsc. De fapt, nu numai săruturi aveau loc între participanţi, ci şi adevărate orgii, care s-au pierdut pe parcursul istoriei. Ceea ce a rămas din acea tradiţie este oferitul şi primitul cadourilor, care se petrece de ceva vreme de Crăciun, şi sărutul din primele secunde ale unui nou an.
Însă nu numai romanii sunt „de vină” pentru acest obicei. În folclorul englez şi german există un sărut la mijlocul nopţii, care are menirea de-a declanşa o nouă poveste de dragoste sau de a-i apropia pe tinerii îndrăgostiţi. În viziunea antică a acestor popoare, persoana pe care o întâlneşti la începutul anului îţi poate determina cum vor decurge următoarele 12 luni pentru tine. De asemenea, există superstiţia că, dacă nu săruţi pe nimeni în noaptea dintre ani, vei avea parte de un an nou lipsit de dragoste.
Un nou început
Saturnalia e doar parte a motivului pentru care ne sărutăm partenerul sub vâsc. În Grecia Antică, în timpul festivalului, oamenii se sărutau sub planta parazit pentru simplul motiv că era asociată cu fertilitatea. Iar romanii obişnuiau să se împace cu duşmanii lor sub vâsc, deoarece reprezenta pacea.
Mai târziu, în timpul Renaşterii, balurile mascate deveniseră populare în întreaga Europă. Se pare că, la miezul nopţii, cei prezenţi la bal îşi scoteau măştile şi se sărutau cu cineva din preajma lor. De ce făceau asta? Pentru că aşa considerau ei că se purificau unii pe alţii de tot răul din lume. Era modul lor de-a începe un an nou de la zero, lăsând în spate greşelile, regretele şi problemele.
Totuşi, există pe lumea asta şi oameni care n-au pe cine săruta de Revelion. Şi nu din cauza pandemiei, care nu ne permite anul acesta întruniri mari şi petreceri răsunătoare, ci pentru că sunt singuri pur şi simplu. Ei bine, pentru ei există soluţie. Cel puţin în Scoţia există, unde - de Hogmanay, Revelionul scoţienilor – tradiţia spune că trebuie să-i săruţi pe toţi cei din încăpere, nu numai pe partenerul tău. Ideea e ca toţi prietenii şi străinii să se simtă la fel de bine, iar cei fără partener să n-aibă regrete sau momente stânjenitoare. Bineînţeles că anul acesta, când există în continuare riscul răspândirii noului coronavirus, asemenea obicei nu e deloc încurajat.
Noi reguli în pandemie
De fapt, se aplică noi reguli în ultima zi din 2020 pe aproape întregul glob, pentru a se nu se crea noi focare de COVID-19. Astfel, în statul australian Victoria nu mai e voie să te săruţi de Revelion, iar Melbourne a renunţat, anul acesta, la celebrele sale artificii de la mijlocul nopţii.
„Crăciunul a fost puţin diferit anul acesta, iar Revelionul nu va face excepţie. Fără săruturi şi îmbrăţişări la mijlocul nopţii, decât între membri foarte apropiaţi de familie. Luaţi dezinfectant cu voi peste tot şi nu împăţiţi băutura cu nimeni”, a declarat un reprezentant al guvernului australian.