Test. Sunt sau nu modificate în Photoshop aceste imagini?

Crezi că poți să îți dai seama cu ușurință dacă o fotografie a fost editată? Privește cu atenție imaginile de mai jos și notează dacă există diferențe între cele două!  

image

Pe Internet circulă numeroase imagini editate, care par atât de reale, încât diferențele dintre cele originale și cele prelucrate pot fi greu de descoperit. Astfel, o echipă de cercetători de la Universitatea Warwick, din Regatul Unit, a vrut să afle dacă oamenii se lasă păcăliți de fotografiile editate sau își dau seama cu ușurință că acestea au trecut prin Photoshop. Așadar, cercetătorii le-au prezentat participanților la studiu mai multe poze și le-au cerut să spună dacă au fost sau nu modificate. 

Același lucru îți propunem și noi. Privește cu atenție fotografiile de mai jos, iar dacă există diferențe, notează-le pe o foaie de hârtie!  

image

Sunt sau nu editate imaginile? 

Prima fotografie a fost editată. A fost adăugată conducta din colțul drept al imaginii, aspectul femeii a fost modificat: i-au fost îndepărtate umbrele din jurul ochilor, dinții săi au devenit și mai albi, forma feței i-a fost rotunjită, iar părul ei are mai mult volum. De asemenea, distanța dintre balustradele cu lanț a devenit mai mică, iar umbrele coloanelor albe au fost alungite. 

Citește și: Ce vezi prima dată în această imagine îți dezvăluie cele mai mari frici 

Interesant este că doar 60% dintre participanții la studiu au fost de părere că fotografia a fost editată și doar 45% dintre ei au putut indica diferențele. 

Când cercetătorii le-au cerut oamenilor să sublinieze ce ar fi putut modifica la prima fotografie, rezultatele lor au fost mai bune, deoarece le-a fost mai ușor să repereze modificările în comparație cu momentul în care au privit fotografia per ansamblu. 

Rezultatele cercetării, publicate în „Cognitive Research: Principles and Implications‟,  arată că, în viața reală, oamenilor le este greu să descopere dacă o fotografie a fost prelucrată, ceea ce poate cauza probleme de natură juridică și nu numai: 

„Abilitatea slabă a oamenilor de a identifica fotografiile prelucrate ridică probleme în contextul procedurilor judiciare când fotografiile pot fi folosite ca probe. Jurații și membrii instanței pot presupune că imaginile sunt reale, deși o imagine prelucrată ar putea fi nedetectată. Trebuie să lucrăm pentru a găsi modalități mai bune de a proteja oamenii de efectele negative ale prelucrării fotografiilor și să îi ajutăm să detecteze falsurile‟, a spus Kimberley Wade, unul dintre cercetători. De asemenea, imaginile false pot genera probleme și în rândul tinerelor, care își doresc să arate precum modelele de pe rețelele de socializare, neștiind că pozele sunt, de fapt, prelucrate. 

Sursă foto: Shutterstock, Reader’s Digest Recente

Beyonce  foto  Instagram jpg
caine jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele jpg
Coperta Click! pentru femei Nr 8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay jpeg
Tori Spelling foto  Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin jpg
OCC Elixirul Dragostei UNITER jpg
LENNY KRAVITZ  UNTOLD 2024 (1) jpeg
eclipsa foto  Shutterstock jpg
Nationala Feminina de Fotbal jpg
Angelina Jolie și Shiloh jpeg
Elizabeth Hurley foto  Instagram jpg
moarte jpg
Ben Affleck, JLo jpg
Jessica Simpson foto  Shutterstock jpg