Triskaidekafobia sau frica de numărul 13, bazată pe evenimente biblice şi din mitologia nordică

2 shutterstock 528361405 jpg jpeg

De ce mulţi oameni se declară înspăimântaţi de acest număr? Există câteva motive bune pentru care numărul 13 a dobândit o reputaţie proastă. Sunt o mulţime de fobii des întâlnite şi, chiar dacă nu suferim din pricina lor, înţelegem frica de păianjeni, de înălţimi, de clovni înfricoşători şi celebra teama de numărul 13. Vorbim despre un număr ca oricare altul. Cu toate acestea, există şi un film de groază care poartă numele simplu, „13‟.

Unele clădiri nu au, în mod intenţionat, etajul 13 sau camere ori apartamente care să fie numerotate cu 13. Nu puţini sunt cei care evită să se căsătorească în ziua 13 a lunii, indiferent de anotimp. Frica de numărul 13 a fost numită triskaidekafobie şi, chiar dacă este considerată o fobie rar întâlnită, aproximativ 9-10% din persoane se declară neliniştite când au de-a face cu acest număr.

Ce îl face pe 13 să fie atât de înfricoşător? Ei bine, nu există un singur motiv în spatele acestei fricii. Istoricii au identificat câteva, care te vor pune pe gânduri.

Principala teorie despre numărul 13 este biblică

stanga
dreapta
3 shutterstock 1491409136 jpg jpeg
2 promo jpg jpeg

Cea mai populară teorie despre originea fricii de numărul 13 este biblică: la Cina cea de Taină au fost 13 persoane. Al 13-lea care a sosit a fost Iuda, cel care l-a trădat pe Iisus. Şi în mitologia nordică, o masă cu 13 zei s-a dovedit a avea caracter ghinionist. Conform unuia dintre mituri, primii 12 zei au luat masa în mod paşnic, până când a apărut Zeul Răului, pe nume Loki. De îndată ce a sosit acest al 13-lea oaspete, au început haosul şi masacrul. Superstiţia conform căreia o masă de 13 persoane aduce veşti proaste a fost conturată şi în filmele „Harry Potter‟.

13 pare imperfect lângă numărul perfect, 12

Potrivit oamenilor de ştiinţă şi matematicienilor, plasarea lui 13 lângă 12 îl afectează, pentru că, în multe culturi antice, 12 era considerat un număr perfect. Civilizaţiile sumeriene au stabilit sistemul de măsurare al timpului în jurul numărului 12. Există 12 ore pe ceas, 12 luni într-un an şi 12 faze ale Zodiacului.

Deci sunt câţiva factori şi unele mituri care, combinate, fac ca acest număr să inspire mai multă teamă decât altele. Neliniştea cu privire la 13, care datează din cele mai vechi timpuri, a fost „lucrată‟ de-a lungul anilor pentru a crea o frică reală şi modernă.

@shutterstockRecente

horoscop shutterstock 1913521300 jpg
vedete serioase jpg
J Lo jpg
Coperta CPF 11 jpeg
kardashian1 jpg
Festivalul Opera Copiilor OCC JPG
Bobby Brown si Whitney Houston jpg
luna shutterstock 1044034966 jpg
Blue jpeg
Rebel Wilson jpeg
Elon Musk jpg
vineri jpg
Tom Hanks și Rita Wilson au fost depistați pozitiv cu COVID 19 la începutul lunii martie  jpeg
numerologie
Elvis Presley
Victoria Beckham jpg
Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria – secvențe jpeg
Cameron Diaz jpg