Triskaidekafobia sau frica de numărul 13, bazată pe evenimente biblice şi din mitologia nordică

2 shutterstock 528361405 jpg jpeg

De ce mulţi oameni se declară înspăimântaţi de acest număr? Există câteva motive bune pentru care numărul 13 a dobândit o reputaţie proastă. Sunt o mulţime de fobii des întâlnite şi, chiar dacă nu suferim din pricina lor, înţelegem frica de păianjeni, de înălţimi, de clovni înfricoşători şi celebra teama de numărul 13. Vorbim despre un număr ca oricare altul. Cu toate acestea, există şi un film de groază care poartă numele simplu, „13‟.

Unele clădiri nu au, în mod intenţionat, etajul 13 sau camere ori apartamente care să fie numerotate cu 13. Nu puţini sunt cei care evită să se căsătorească în ziua 13 a lunii, indiferent de anotimp. Frica de numărul 13 a fost numită triskaidekafobie şi, chiar dacă este considerată o fobie rar întâlnită, aproximativ 9-10% din persoane se declară neliniştite când au de-a face cu acest număr.

Ce îl face pe 13 să fie atât de înfricoşător? Ei bine, nu există un singur motiv în spatele acestei fricii. Istoricii au identificat câteva, care te vor pune pe gânduri.

Principala teorie despre numărul 13 este biblică

stanga
dreapta
3 shutterstock 1491409136 jpg jpeg
2 promo jpg jpeg

Cea mai populară teorie despre originea fricii de numărul 13 este biblică: la Cina cea de Taină au fost 13 persoane. Al 13-lea care a sosit a fost Iuda, cel care l-a trădat pe Iisus. Şi în mitologia nordică, o masă cu 13 zei s-a dovedit a avea caracter ghinionist. Conform unuia dintre mituri, primii 12 zei au luat masa în mod paşnic, până când a apărut Zeul Răului, pe nume Loki. De îndată ce a sosit acest al 13-lea oaspete, au început haosul şi masacrul. Superstiţia conform căreia o masă de 13 persoane aduce veşti proaste a fost conturată şi în filmele „Harry Potter‟.

13 pare imperfect lângă numărul perfect, 12

Potrivit oamenilor de ştiinţă şi matematicienilor, plasarea lui 13 lângă 12 îl afectează, pentru că, în multe culturi antice, 12 era considerat un număr perfect. Civilizaţiile sumeriene au stabilit sistemul de măsurare al timpului în jurul numărului 12. Există 12 ore pe ceas, 12 luni într-un an şi 12 faze ale Zodiacului.

Deci sunt câţiva factori şi unele mituri care, combinate, fac ca acest număr să inspire mai multă teamă decât altele. Neliniştea cu privire la 13, care datează din cele mai vechi timpuri, a fost „lucrată‟ de-a lungul anilor pentru a crea o frică reală şi modernă.

@shutterstockRecente

donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg
Jennifer Garner jpeg
Regina Elisabeta jpeg