Tu știi de ce mănâncă pisicile iarbă? Iată ce beneficii le aduce!

După secole de mister, oamenii de știință cred că au aflat de ce obișnuiesc pisicile să mănânce iarbă. Tu știai ce beneficii le aduce? 

image

Cercetătorii au chestionat pe internet peste 1.000 de proprietari de pisici, care au petrecut cel puțin trei ore pe zi cu animalul lor de companie. După cum bănuiau mulți stăpâni de feline, consumul de plante este un comportament frecvent. Mai precis, 71% dintre animale au fost surprinse cu boticul printre firele de iarbă de cel puțin șase ori în timpul vieții, în timp ce doar 11% nu au fost observate niciodată apropriindu-se de verdeață. Mulţi au presupus că o fac pentru a putea vomita când se simt rău, dar numai un sfert dintre pisici au vărsat şi 91% dintre proprietari au spus că pisicile lor nu păreau să aibă vreo suferinţă. Descoperă ce explicaţii au găsit cercetătorii!

Le ajută să elimine paraziţii intestinali

Cum vărsăturile sunt doar un produs secundar ocazional al consumului de iarbă şi nu pare să fie scopul pentru care pisicile au acest obicei, cercetătorii sunt de părere că este un gest instinctual și vine cu un beneficiu evolutiv pentru feline, aşa cum s-a explicat la convenția anuală a Societății Internaționale pentru Etologie Aplicată din Bergen, Norvegia, din 2019. Teoria se bazează pe cercetările efectuate la cimpanzei și alte animale sălbatice. Obiceiul le ajută pe animale să elimine paraziții intestinali prin creșterea activității musculare în tractul digestiv. Oamenii de ştiinţă au şi un sfat pentru proprietarii de pisici: să crească iarbă sau grâu pentru ca acestea să poată avea acces la ele, dacă nu ies din locuinţă. Acest lucru le va oferi șansa de a-şi manifesta acest comportament înnăscut cu o sursă sigură de plante neotrăvitoare.

Citește și: Nu știi ce pisică să alegi? Ține cont de zodia în care te-ai născut! 

Sunt atrase de gustul şi textura ei

Pisica ta poate fi atrasă de iarbă şi pentru a-și crește nivelul de vitamine. Iarba conține un element nutritiv numit acid folic, care ajută la transportarea oxigenului prin fluxul sangvin. Unii experți susțin că un consum moderat de iarbă poate ajuta și la diminuarea durerilor de gât, în timp ce alții cred că pisicile o fac pur și simplu pentru că le bucură gustul și textura.

Accelerează mișcările intestinale

Pisica ta are instincte de prădător, prin urmare vânează animale mici, cum ar fi șoarecii și păsările. Aceste animale au oase mici, blană și pene, care nu pot trece cu ușurință prin tractul digestiv al pisicii. Din acest motiv, pisicile pot folosi iarba ca laxativ pentru a ajuta digestia.

Vezi și: Ponturi să cureți părul animalelor de companie 

Combate tulburările digestive

Una dintre cele mai comune teorii din spatele motivului pentru care pisicile mănâncă iarbă este că le ajută când au tulburări stomacale. Acest lucru este legat de faptul că unele au tendința de a vomita după ce o mănâncă, întrucât pisicile nu au de fapt enzimele adecvate necesare pentru a digera iarba. Din acest motiv, se crede că ar putea s-o mănânce pentru a încerca să regurgiteze, ceea ce le-ar ajuta să-și curețe sistemul de tot ce nu pot digera, cum ar fi propriul păr ori penele și oasele de la o pradă mică. Acesta este, de asemenea, un motiv comun pentru care şi câinii mănâncă iarbă.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
Lily Allen jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg