Unele evreice au obiceiul de a se rade în cap. Cine le obligă să facă asta?

1 shutterstock 1073922923 jpg jpeg

Aşa cum musulmancele îşi acoperă podoaba capilară cu văluri, iar unele femei creştine poartă batic, evreicele se rad în cap. Cei drept, nu toate, ci doar cele ce aparţin unei părţi a aşa-zişilor evrei ultra ortodocşi.

Ca orice religie, iudaismul are regulile sale. Însă, tot ca în orice religie, unele reguli sunt interpretate cu mult mai multă stricteţe. Este şi cazul religiei iudaice, în care comunităţile ultra ortodoxe duc lucrurile la extrem. De exemplu, femeile şi bărbaţii duc vieţi aproape complet separate, iar muzica şi dansul sunt, de multe ori, interzise. În plus, evreiescul "tzniut", care descrie atât caracterul omului cât şi ţinuta vestimentară, trebuie să fie la limita cea mai de sus a modestiei.

Conform legii "tzniut", o femeie este obligată nu doar să nu poarte o coafură atrăgătoare, ci să-şi ascundă complet părul. Unele preferă să o facă purtând o eşarfă sau un batic. În comunităţile cele mai stricte, însă, femeile se rad complet în cap. Asta, pentru că în cele mai radicale ramuri din iudaism, femeilor le este interzis să distragă bărbaţii de la rugăciune, iar dacă aceştia sunt atraşi de podoaba lor capilară, este vina doamnelor - sau domnişoarelor. Deci, părul femeilor este ilegal, căci încalcă legea "tzniut".

Aşa a apărut obiceiul ca femeile acestor comunităţi să-şi radă complet părul. Le este, însă permis să poarte peruci. Dar, nu orice fel de peruci. Aceaste trebuie să fie scurte, să nu depăşească umerii, căci părul lung, chiar dacă este perucă, poate duce un bărbat evreu în păcat. De asemenea, trebuie să fie certificate "kosher", adică părul perucii să nu provină din ritualuri religioase non iudaice. Mai mult, în unele grupuri ultra ortodoxe, femeile, în special soţiile de rabin, poartă şi o eşarfă sau batic peste perucă.



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg