Unele evreice au obiceiul de a se rade în cap. Cine le obligă să facă asta?

1 shutterstock 1073922923 jpg jpeg

Aşa cum musulmancele îşi acoperă podoaba capilară cu văluri, iar unele femei creştine poartă batic, evreicele se rad în cap. Cei drept, nu toate, ci doar cele ce aparţin unei părţi a aşa-zişilor evrei ultra ortodocşi.

Ca orice religie, iudaismul are regulile sale. Însă, tot ca în orice religie, unele reguli sunt interpretate cu mult mai multă stricteţe. Este şi cazul religiei iudaice, în care comunităţile ultra ortodoxe duc lucrurile la extrem. De exemplu, femeile şi bărbaţii duc vieţi aproape complet separate, iar muzica şi dansul sunt, de multe ori, interzise. În plus, evreiescul "tzniut", care descrie atât caracterul omului cât şi ţinuta vestimentară, trebuie să fie la limita cea mai de sus a modestiei.

Conform legii "tzniut", o femeie este obligată nu doar să nu poarte o coafură atrăgătoare, ci să-şi ascundă complet părul. Unele preferă să o facă purtând o eşarfă sau un batic. În comunităţile cele mai stricte, însă, femeile se rad complet în cap. Asta, pentru că în cele mai radicale ramuri din iudaism, femeilor le este interzis să distragă bărbaţii de la rugăciune, iar dacă aceştia sunt atraşi de podoaba lor capilară, este vina doamnelor - sau domnişoarelor. Deci, părul femeilor este ilegal, căci încalcă legea "tzniut".

Aşa a apărut obiceiul ca femeile acestor comunităţi să-şi radă complet părul. Le este, însă permis să poarte peruci. Dar, nu orice fel de peruci. Aceaste trebuie să fie scurte, să nu depăşească umerii, căci părul lung, chiar dacă este perucă, poate duce un bărbat evreu în păcat. De asemenea, trebuie să fie certificate "kosher", adică părul perucii să nu provină din ritualuri religioase non iudaice. Mai mult, în unele grupuri ultra ortodoxe, femeile, în special soţiile de rabin, poartă şi o eşarfă sau batic peste perucă.Recente

donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg
Jennifer Garner jpeg
Regina Elisabeta jpeg