De ce purtau şi femeile, şi bărbaţii ruj roşu? Ingredientele din compoziţie erau extrem de toxice
Femeile din Egiptul Antic au fost primele care au folosit machiaj şi, implicit, rujul roşu. Încă de pe atunci, rujul roşu era un simbol al frumuseţii şi al sexualităţii. Pe de o parte, roşul este culoarea sângelui, sănătăţii şi fertilităţii, asociată femeilor puternice şi hotărâte, iar pe de altă parte poate aminti de moarte şi de pericol. Atunci când o femeie poartă rujul roşu, de fapt, poartă un bagaj cultural vechi de acum cinci milenii.
Doar anumite femei puteau să aibă ruj
Femeile deţineau puţină putere în Grecia Antică şi erau descurajate să poarte ruj în public, cu excepţia prostituatelor. Acest lucru a dus şi la prima lege referitoare la purtarea rujului roşu conform căreia prostituatele puteau fi pedepsite dacă apareau în spaţiul public fără acest machiaj. Doar aşa nu puteau fi confundate cu celelalte femei.
Cum se obţinea rujul roşu?
Pentru a avea un ruj roşu, se amestecau grăsimea animală sau uleiul vegetal cu carminul obţinut prin uscarea şi zdrobirea anumitor gândaci şi furnici. Iniţial, rujul era considerat unul otrăvitor din cauza ingredientelor, de aceea i se mai spunea şi „sărutul morţii”. De obicei, în compoziţie se regăseau extracte din alge marine roşii, iod şi brom, un amestec periculos, iar femeile trebuiau să fie atente să nu-şi lingă buzele.
Rujul roşu, în funcţie de statutul social
Acum 5000 de ani, nu doar femeile se rujau, ci şi bărbaţii, fiind o modalitate de a distinge clasa socială. Rujul roşu era un indicator pentru un statut social bun. Sumerienii sunt cunoscuţi ca cei care au inventat rujul din pietre preţioase zdrobite amestecate cu un pigment de plumb, de culoare albă.
De-a lungul Evului Mediu, rujarea a devenit un obicei şi în Europa, cu toate că grupurile religioase condamnau acest lucru. Femeile din societatea italiană a anilor 1200 îşi arătau rangul social înalt prin purtarea unui ruj rozaliu, în timp ce clasele inferioare alegeau tonuri închise de roşu pentru a-şi arăta poziţia lor în societate.
FOTO Shutterstock.com