Ce trebuie să știi despre ianuarie 2023. De ce i se spunea „perioada moartă”

Este prima lună a anului, simbolul începutului și al optimismului. Înainte de a-ți stabili rezoluțiile pentru 2023, află câteva informații mai puțin cunoscute despre ianuarie!

image

Exact ca-n prezent, romanii antici percepeau luna ianuarie ca pe un pod între trecut și viitor. Este o perioadă de-a reflecta asupra celor care ni s-au întâmplat și de-a plănui lucruri minunate pentru lunile ce vin.

În calendarul roman, doar 10 luni aveau denumiri formale. Iarna, adică lunile ianuarie și februarie, erau cunoscute drept „perioada moartă”. De ce i se spunea așa? Pentru simplul motiv că, în lunile cele mai reci și mai întunercate din an, guvernul și armata nu erau active. Orocum, pe acea vreme, ianuarie nu era prima lună a anului, cum e astăzi, ci ultima lună a calendarului.

Având în vedere tema trecutului și a viitorului ce reprezintă luna ianuarie, lucrurile încheiate și cele noi, care vor urma, zeul care reprezintă această lună este Janus, cel duplicitar, dacă e să ne luăm după cele aflate din mitologie. Zeul Janus era cel care privea înainte și înapoi în același timp.

Piatra reprezentativă pentru ianuarie este granatul, care se poate găsi destul de rar. Denumirea acestei pietre provine din termenul englezesc „gernet”, care înseamnă roșu închis, intens. Nu degeaba se aseamănă atât de mult cu „rodia”, denumită „pomegranate” în engleză.

În emisfera nordică, ianuarie este luna cea mai friguroasă. Cea mai mică temperatură înregistrată vreodată în SUA a fost de -62,2 grade Celsius. S-a înregistrat în Alaska, pe 23 ianuarie 1971. Era atât de frig, încât globul ocular al oamenilor putea îngheța în numai câteva secunde de expunere la asemenea temperatură.  

Florea care simbolizează prima lună a anului este garoafa. Modestă și rezistentă, garoafa cucerește cu petalele sale crețe în diverse culori atrăgătoare. Buchetul de garoafe durează mai mult decât orice alte flori.

Dacă ținem cont de numerologie, cei născuți în ianuarie sunt reprezentați de numărul 1, evident. Aceștia tind să fie independenți, analitici și niște conducători înnăscuți. Printre persoanele faimoase născute în ianuarie îi amintim pe Muhammad Ali, Jeff Bezos, Elvis Presley, Michelle Obama, Ellen Degeneres și pe Oprah Winfrey. Adevărați lideri, nu-i așa?

Foto - Shutterstock



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg