Focuri de artificii de Revelion. Spectacolul celest de la Sydney, organizat din 1976 încoace, ia cu brio examenul în tehnologie

1 sydney shutterstock 1604033971 jpg jpeg

Ce-ar fi Anul Nou fără spectacolul pirotehnic nocturn, care desenează pe cer constelaţii colorate?

În orice colţ al lumii, noaptea dintre ani este magică. E plină de veselie, distracţie şi speranţă. Văzută de pe staţia spaţială internaţională, planeta pare că-şi deschide, pe rând, sticlele cu şampanie, trimiţând în atmosferă flori incendiare. Şi, pentru cel mai frumos „buchet“, unii turişti aleg special anumite destinaţii pentru petrecerea Revelionului. Iată care este topul oraşelor care celebrează Anul Nou cu cele mai frumoase spectacole de lumină.

Dubai, Emiratele Arabe Unite

Creşterea meteorică a înfloritorului Dubai a făcut din acesta un punct focal pentru turiştii din întreaga lume. Oraşul care şi-a propus să bată record după record nu doar că are (încă!) cea mai înaltă clădire din lume, ci lansează şi unul dintre cele mai impresionante focuri de artificii de Revelion de pe planetă. Nu se economiseşte niciun ban pentru acest eveniment fenomenal, dovadă că în 2015 a primit recunoaşterea Guinness World Records pentru cele mai înalte focuri de artificii lansate de pe Burj Khalifa, când au fost folosite 1,6 tone de artificii în mai puţin de 10 minute! Spectacolul nu se limitează însă la turnul Burj Khalifa, ci continuă în circuit spre complexul Palm, minunatul Burj Al-Arab şi Jumeirah Beach Residences. Mulţi se adună lângă Dubai Fountain pentru a asista la uimitorul spectacol, dublat de show-ul de lumină pe apă.

Sydney, Australia

Un milion dintre locuitorii planetei se adună în apropierea Operei şi a Portului Sydney, pentru a se bucura de spectacolul grandios care luminează maiestuoasa clădire a operei. De altfel, datorită poziţionării în estul extrem, Sydney este şi unul dintre primele oraşe din lume care salută schimbarea anului. Artificiile din Sydney sunt inspirate de teme care se schimbă în mod regulat, făcând prezentarea artificiilor unică în fiecare an. Instantaneele spectaculoase, care ajung a doua zi la agenţiile de ştiri sau pe reţele de socializare, sunt realizate de fotografii care îşi ocupă din timp locul în Grădina Botanică, pentru a fi siguri că obţin cadrul perfect. Spectacolul celest, organizat din 1976 încoace, îşi dă mereu examenul în tehnologie, cheltuind câte şapte milioane de dolari pentru opt tone de artificii!

New York, Statele Unite ale Americii

Ora exactă a Americii se dă din New York, cu toate că Statele Unite se întind de-a lungul mai multor meridiane. Times Square şi bila celebră care cade din 1907, în ultimul minut din fiecare an, adună un alt milion de turişti sosiţi din toate părţile lumii. Totul începe la ora 18.00 cu ridicarea mingii la înălţimea de 43 de metri, cât are stâlpul pe care este prinsă. Tot atunci, primii participanţi la eveniment primesc din partea organizatorilor aşa-numitele party favours, mici daruri simbolice: pălării, baloane etc. Şi, pe durata următoarelor ore, se derulează concerte live şi numărători inverse, din oră în oră, pentru a marca sosirea anului nou în alte părţi ale lumii. După ultima secundă a anului, cei prezenţi sunt acoperiţi de o ploaie de artificii şi de confetti lansate de pe clădirile din apropiere, iar cuplurile prezente marchează începutul noului an prin cel mai lung sărut.

Rio de Janeiro, Brazilia

Să fii la miezul nopţii pe renumita plajă Copacabana, îmbrăcat complet în alb şi dansând samba, este un must (n.r. termen din engleză, tradus prin „trebuie‟) de Revelion. Aproape trei milioane de oameni se înghesuie pe plaja lungă de patru kilometri şi dau startul petrecerii în jurul orei 20.00, pentru ca la 12.00 noaptea să stea cu ochii aţintiţi, vreme de 20 de minute, către cer. Spectacolul de artificii se întâmplă pe mare şi poate fi văzut de pe plajă, de pe munţii din apropiere sau chiar de pe o ambarcaţiune. Show-ul pirotehnic, concertele şi temperaturile perfecte atrag turişti din întreaga lume pentru noaptea care face trecerea către un an şi mai bun.

Taipei, Taiwan

După Oceania, Taiwan este printre primele ţări din Asia care intră în noul an. Vedeta nopţii este Taipei 101, una dintre cele mai înalte clădiri din lume, face un contrast uriaş cu celelalte clădiri, mult mai joase, şi devine scenă pentru un foc de artificii de neuitat. De pe acest zgârie-nori se lansează buchete cu focuri de artificii din fiecare colţ şi etaj al clădirii. Anul trecut, de exemplu, s-au folosit 16.000 de efecte pirotehnice în timpul show-ului de cinci minute. O altă locaţie populară pentru care mulţimile se adună pentru a vedea focul de artificii este Sala Memorială Sun Yat-sen.

Madeira, Portugalia

Poate nu credeţi, dar unsula portugheză şi-a câştigat locul în acest top în 2006, după recunoaşterea primită din partea Guinness World Records. Portul Funchal găzduieşte numeroase vase de croazieră, care se aliniază pentru a oferi vizitatorilor posibilitatea de a admira artificiile. Imaginile superbe pot fi fotografiate atât de pe vasele de croazier,ă cât şi din Portul Funchal, iar cei mai mulţi turişti aleg să petreacă întreaga vacanţă de iarnă aici, pentru că temperaturile sunt mult mai prietenoase decât în restul continentului, iar atmosfera este irepetabilă.

Hong Kong, China

Chinezii sărbătoresc Noul An la altă dată decât vesticii, dar pentru milioanele de turişti străini sosiţi în preajma Anului Nou pun la bătaie o parte din mecanismul lor de entertainment. Să nu vă mire dacă îi vedeţi pe localnici plimbându-se liniştiţi, pregătiţi fiind cel mult pentru un picnic. Veţi simţi că e Revelionul abia la miezul nopţii, când spectacolul de lumini şi artificii este corelat cu muzica, cel mai bun punct de vizionare fiind Victoria Harbour.

Moscova, Rusia

Dacă ne raportăm la Europa, atunci trebuie să ştiţi că Moscova este prima capitală care sărbătoreşte Revelionul, chiar dacă populaţia încă ţine de tradiţiile pe rit vechi. Piaţa Roşie este reperul de Revelion. Cu o lungime de 330 de metri şi 70 de metri lăţime, este cea mai cunoscută din Moscova, separând Kremlinul (sediul Preşedinţiei ruse) de zona comercială. De altfel, este şi locul tradiţional în care se întâlnesc moscoviţii. O atmosferă specială este pe strada Nikolaskaia, aflată în zona Kremlinului şi magazinului GUM, unul din cele mai vechi centre comerciale din capitala rusă. Şi, fiindcă temperaturile sunt coborâte, oamenii se încălzesc cu ceai cald, cu tradiţionala votcă sau dansând.

@shutterstock



Recente

vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg