Cum alegi materialele şi accesoriile potrivite pentru baie: sfaturi de care să ţii cont
![1 paravan dus 1071365714 jpg jpeg](https://cdn.adh.reperio.news/image-b/bbe281b6-a152-4047-b059-2632f0bb25a2/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D500%26h%3D667%26q%3D91%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Când vine vorba de amenajarea unei băi, pe lângă alegerea stilului potrivit, a obiectelor decorative şi a diferitelor accesorii, e important să ţii cont şi de câteva aspecte practice. Tipul materialelor folosite, rezistenţa acestora la umiditate şi nu numai reprezintă câteva criterii importante pentru a avea o baie dotată corespunzător, care să nu aibă nevoie de numeroase lucrări de mentenanţă.
Iată, aşadar, care sunt aspectele de care trebuie să ţii cont pentru a alege materialele şi accesoriile potrivite pentru baie:
Materialele pentru hidroizolaţie
În general, cele mai folosite materiale pentru izolarea unei băi sunt gresia şi faianţa, însă ai la îndemână multe alte alternative rezistente. Pentru pereţi poţi folosi tapet din vinil sau din sticlă. Acesta din urmă este mult mai rezistent decât cel din vinil şi previne apariţia mucegaiului. Pentru pardoseală poţi alege podea epoxidică, care are rol hidroizolant şi termoizolant şi care permite menţinerea căldurii.
Alte materiale care te vor ajuta să îţi protejezi baia, dar şi să creezi un design personalizat, sunt panourile murale decorative pentru spaţii umede, plăcile decorative din ciment, care nu permit acumularea umezelii şi previn dezvoltarea microbilor, dar şi piatra naturală sau mozaicul.
Cada sau cabina de duş potrivită
În funcţie de spaţiul pe care îl ai la dispoziţie poţi alege o cadă confortabilă sau o cabină de duş, asta în cazul în care ai o baie de dimensiuni reduse. În ceea ce priveşte materialele alese, cada acrilică este accesibilă ca preţ şi are un aspect plăcut, îşi păstrează luciul timp îndelungat, poate rezista între 15 şi 25 de ani şi este uşor de întreţinut. Alte opţiuni pot fi căzile din fier, lemn sau marmură.
Dacă o cabină de duş este alegerea ta, ai la dispoziţie modele cu sau fără cădiţă, modele clasice cu ramă sau unele moderne, fără ramă. Este important să ştii că trebuie montat un paravan pentru dus rezistent, din sticlă securizată şi care să împiedice eventualele scurgeri de apă. Iar în cazul în care alegi o cabină de duş fără cădiţă, nu uita că trebuie să hidroizolezi podeaua.
Obiectele sanitare şi mobilierul
Alege obiectele sanitare şi mobilierul la final, după ce a fost montată instalaţia sanitară şi baia a fost finisată cu plăcile de gresie şi faianţă, deoarece acestea pot reduce din spaţiul iniţial al încăperii.
Totodată, o soluţie practică ar fi să alegi mobilier suspendat, căci acesta nu este afectat de umezeala care se poate acumula pe pardoseală. În privinţa materialelor potrivite pentru mobilierul din baie, acestea pot fi confecţionate din PAL sau MDF, fie mat sau lăcuit. În cazul în care bugetul îţi permite, poţi alege mobilier din lemn tratat special pentru a rezista umezelii.
Instalaţia sanitară
Aceasta reprezintă ansamblul ce cuprinde ţevile de apă caldă şi rece, dar şi sistemul de canalizare şi încălzire. În afară de faptul că ea trebuie dimensionată corect încă din etapa de planificare, la fel de important este să alegi materialele din care este realizată instalaţia. Criteriile de alegere depind de temperatura apei care va circula prin ţevi, duritatea apei, dar şi tipul de centrală folosit.
Astfel, ţevile din plastic reprezintă o alegere populară deoarece au costuri scăzute, sunt uşor de instalat şi pot rezista până la 50 de ani. În ceea ce priveşte ţevile din cupru, acestea au un preţ mai ridicat, însă reprezintă o investiţie semnificativă din perspectiva calităţii şi rezistenţei sistemului de instalaţie sanitară.
Aşadar, pe lângă aspectul estetic al unei băi, este important să alegi materiale potrivite, care au o durată de viaţă ridicată şi care te vor scuti de lucrări de mentenanţă, fie că e vorba de sistemul de instalaţie sanitară, cabină de duş sau cadă, pardoseală, obiecte sanitare sau de mobilier.
Sursă foto: Shutterstock