Dantelă din paie

1 51654 original jpg jpeg

Dacă vizitaţi Muzeul Ţăranului în perioada 30 mai – 3 iunie 2012, vă aşteptăm la sala Acvariu, unde veţi putea admira şi achiziţiona obiecte lucrate din paie şi pănuşe de Angela Fazakas şi veţi putea participa la realizarea lor.

Angela Fazakas este originară din Satu Mare,dar locuieşte de peste un deceniu în satul Bezid din judeţul Mureş. Aici a descoperit meşteşugul împletirii paielor şi a pănuşelor.

Încă din secolul al XVII-lea,în sat se fabricau pălării şi diverse obiecte din fire de paie. După 1990,pălăriile de paie n-ai mai avut căutare,aşa încât din paie se mai fabricau doar obiecte decorative.

Împletirea firelor de paie începe cu lucrul pământului,cu semănatul grâului. Când grâul este aproape copt,se seceră,se usucă în mănunchiuri,se curăţă firele de paie,se taie,se aleg şi se potrivesc după grosime,după care se începe împletirea lor. Cu 3 până la 11 fire de paie se pot folosi diferite tehnici pentru a obţine o împletitură plată sau rotundă, din care se pot fabrica obiecte decorative şi de uz general. În fabricarea obiectelor decorative se mai utilizează şi flori uscate sau pănuşi de porumb.

Angela Fazakas participă de câţiva ani la târgurile Muzeului Ţăranului cu obiecte decorative,care se pot folosi pe durata întregului an sau în timpul sărbătorilor (Sfântul Nicolae,Crăciun,Paşte), cu podoabe şi mărţişoare, cu pălării de paie, coşuri pentru pâine, suporturi pentru şerveţele şi cu tot felul de alte obiecte mari şi mici de agăţat pe perete sau pe uşă.

Intrarea este liberă.Recente

Nunta jpg
Beyonce jpg
Superman   Dean Cain png
miss universe australia jpg
jaclyn smith actrita jpg
Sunete jpg
Kim Kardashian jpg
pretentios   shutterstock 2153636113 jpg
Untold jpg
Elena Ghica Dora d'Istria 4 jpeg
Competitie jpg
Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg
Dakota Johnson jpg
panza de paianjen shutterstock 1761418589 jpg