Din inima Dobrogei – Festivalul vinului și bucatelor tradiționale

De curând, Tulcea a găzduit Festivalul Vinului și Bucatelor Dobrogene, un eveniment dedicat gastronomiei și tradițiilor dobrogene, desfășurat la restaurantul La Liman. Festivalul, desfășurat între 19 și 20 octombrie 2024, a adus împreună producători locali, maeștri bucătari și pasionați de preparatele tradiționale ale regiunii. Evenimentul nu a fost doar despre bucatele autentice dobrogene și vinurile renumite din această zonă, ci și despre reîntoarcerea la originile culinare, aducând laolaltă gusturi, arome și povești ale străbunilor.

image

Încă de la intrare, vizitatorii au simțit magia unui loc unde timpul parcă încetinește, unde gusturile copilăriei prind din nou viață. Decorurile tradiționale, mirosul de pâine proaspătă și aromele inconfundabile ale sarmalelor de berbecuț au contribuit la atmosfera caldă și autentică a festivalului.

O călătorie prin tradițiile dobrogene

În mijlocul acestui festin culinar, meșteșugul pâinii a fost adus la viață de Florin Matei, Matei Teodor și Ioana Zaharia de la Moara Veche. La atelierul „Pită Străbună”, Florin Matei a arătat vizitatorilor cum plămădeau bunicile pâinea pe vremuri, din grâne măcinate la moară de piatră. Copiii, în special, s-au bucurat de șansa de a modela aluatul, învățând povestea acestui ritual ancestral, un simbol al vieții de zi cu zi a Dobrogei. Fiecare pâine rotundă și aurie a purtat în ea nu doar gustul, ci și o parte din istoria locului, aducând o nostalgie palpabilă tuturor celor prezenți.

Ioana Zaharia, Florin Matei, Matei Teodor și ceilalți mici câștigători
Ioana Zaharia, Florin Matei, Matei Teodor și ceilalți mici câștigători

Chef Ileana Braniște a fost responsabilă cu preparatele autentice dobrogene, cum sunt tocănițele și sarmalele de berbecuț. Fiecare porție a fost servită cu grijă, alături de vinuri locale de la cramele Histria, Rasova, Domeniul Bogdan și Caii de la Letea, vinuri care au completat perfect savoarea tradițiilor redate prin bucate.

 Prima zi a evenimentului a adus în prim-plan discuții pe tema turismului sustenabil, subliniind importanța conservării tradițiilor locale în contextul unei industrii turistice în creștere. S-a luat în calcul și specificul vinurilor dobrogene, punând accent pe „terroir-ul‟ distinct al regiunii („terroir‟ este un concept de origine franceză, folosit în special în vinificație, pentru a descrie influența specifică a unui loc asupra caracteristicilor vinului produs acolo) , precum și pe modul în care elementele gastronomiei locale pot susține atât economia regiunii, cât și identitatea sa culturală. 

În a doua zi, evenimentul a oferit participanților un tur pietonal al Tulcei istorice, prilej de a descoperi locuri reprezentative și povești legate de istoria și cultura acestui oraș dunărean. De asemenea, au fost organizate workshop-uri interactive, inclusiv unul dedicat viitorului gastronomiei locale, unde participanții au putut afla despre noi tendințe culinare, alături de ateliere de brânzeturi și panificație tradițională. 

@Facebook

Editor: Raluca Toma



Recente

shutterstock 2350240975 jpg
Shirley MacLaine  foto   Shutterstock jpg
celine dion  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2340695877 jpg
WhatsApp Image 2024 10 22 at 14 28 59 jpeg
Michelle Visage  foto   Shutterstock jpg
David Beckham, Victoria Beckham  foto   Shuuterstock, Instagram jpg
shutterstock 1442475113 jpg
5 nicole kidman shutterstock 1038854833 jpg jpeg
3 zodii ai caror nativi isi gasesc scopul in viata pe 22 octombrie  Sursa foto shutterstock 2325199857 jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
Eva Mendes  sursa   Shutterstock jpg
422084653 967484971406469 662969920043316211 n jpg
shutterstock 475653883 jpg
Pamela Anderson  foto   Shutterstock jpg
femeie  foto   Shutterstock jpg
George Michael  foto   Shutterstock jpg
soții Beckham  foto   Instagram jpg
Selena Gomez  foto   Shutterstock jpg