„Ghidul Supravieţuitorului de Cancer“ a fost lansat în limba română

3 download 1 cover 850 jpg jpeg

Ghidului Supravieţuitorului de Cancer prezintă informaţii despre instrumentele de sprijin disponibile pentru a face faţă noii realităţi, despre viaţa după tratamentul iniţial, despre sănătatea preventivă şi îngrijirile ulterioare. Acest Ghid al Pacientului pentru Supravieţuire a fost conceput de Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) şi Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer (ECPC), în colaborare cu Societatea Internaţională a Psiho-oncologilor (IPOS).

Cine mă poate ajuta? Cum să-mi gestionez finanţele? Ce trebuie să evit? Cum să recunosc simptomele? Sunt doar câteva dintre întrebările la care persoanele diagnosticate cu cancer pot găsi răspuns în Ghid.

„Ghidul oferă supravieţuitorilor un manual compact despre cum să îmbunătăţească diferite aspecte ale vieţii - de la nutriţie, activităţi fizice, managementul stresului, până la creşterea imunităţii. Supravieţuitorii de cancer sunt încurajaţi să adopte un stil de viaţă care poate reduce riscul de recidivă a acestei boli. Cel mai important mesaj al ghidului este: nu renunţaţi şi cereţi ajutor!”, susţine Vasile Ianovici, membru în comitetul director al ECPC.

Ghidul Supravieţuitorului de Cancer poate fi accesat şi descărcat de aici

Numărul persoanelor care trăiesc cu cancer, a supravieţuitorilor, creşte de la an la an. Acest lucru se datorează creşterii nivelului de cunoştinţe despre cancer în rândul publicului general, a depistării precoce, a introducerii programelor de screening, progresului înregistrat în medicină şi nu în ultimul rând a îmbunătăţiri managementului clinic al acestei boli şi lansarii de noi politici de sănătate.

,,Mulţi supravieţuitori ai cancerului se confruntă cu provocări medicale, emoţionale şi sociale de durată. Ghidul ESMO al Supravieţuitorului de Cancer vine cu o mulţime de informaţii care să ajute pacienţii să gestioneze mai bine boala cu care se confruntă şi să înţeleagă toate etapele prin care trec. Esenţială pentru supravieţuire este revenirea la aspectele importante ale vieţii de dinaintea diagnosticului de cancer şi găsirea unor noi modalităţi de a duce în continuare o viaţă normală. Membri familiei, prietenii şi îngrijitorii trebuie să fie consideraţi şi ei ca făcând parte din experienţa de supravieţuire”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Anual, zeci de mii de români sunt diagnosticaţi cu un tip de cancer, afecţiune care poate da peste cap viaţa atât pe plan fizic, cât şi psihic. În 2018, au primit diagnosticul 83.461 de români, potrivit Globocan. Cea mai mare incidenţă în România continuă să o aibă cancerul pulmonar (13,6%),  urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) şi de cancerul de sân (11,5%).Recente

donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg
Jennifer Garner jpeg
Regina Elisabeta jpeg