Melania Medeleanu duce mai departe ideea MagicHOME
Asociaţia Zi de Bine, fondată de Melania Medeleanu, face front comun cu alte ONG-uri pentru a susţine mii de oameni aflaţi în situaţii vulnerabile şi lansează un proiect unic. Asociaţia va sprijini 12 ONG-uri cu 12 cauze, câte una în fiecare lună a anului. Printre cauzele care vor fi susţinute se află copii internaţi în spitale, copii instituţionalizaţi sau adulţi cu probleme de sănătate mintală.
În această campanie s-au implicat nume sonore din industria muzicală: INNA, Carla’s Dream, Cornel Ilie, Ada Condeescu, Alex Dima, Ioana Blaj, Marius Florea Vizante şi alţii. Psihologul campaniei este medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă de Neonatologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Marie Curie, care a salvat zeci de copii, luptând cu indolenţa autorităţilor.
„Am ales cauze pentru care se strâng bani greu, şi anume copiii abandonaţi în spitale, sănătatea mintală, doliu, sărăcia, cauze importante, de la care de multe ori întoarcem privirea. Noi nu am vrut să ne mai ferim privirea, am vrut să îi aducem în lumina reflectoarelor, să-i facem să se simtă importanţi, să le arătăm că şi ei contează. E greu să estimez în acest moment câţi beneficiari vom avea, dar dacă vorbim de violenţa domestică, sunt zeci, dacă vorbim de doliu, sunt mii, anul acesta vom atinge cel puţin 3.000 de oameni. Avem nevoie de susţinerea fiecărui sărbătorit care-şi caută sensul, de ajutorul fiecărei persoane care nu are timp dar îşi doreşte să se implice, al fiecărui donator care vrea să ştie repede ce s-a întâmplat cu donaţia sa. Şi companiile sunt invitate să deschidă şampania în luna în care-şi sărbătoresc înfiinţarea – şi ce dar mai potrivit pot primi dacă nu pe acela de a fi de folos comunităţii?”, a adăugat Melania Medeleanu.
Proiectul, finanţat din donaţii
Unicitatea acestui proiect constă în fapul că fiecare cauză se realizează în maximum 30 de zile şi este finanţată, din donaţii, de către sărbătoriţii fiecărei luni.
Astfel, începând din 1 martie 2020, sărbătoriţii lunii, dar nu numai ei, pot susţine fiecare dintre cele 12 cauze prin donaţii individuale, prin sms de 4 euro cu mesajul SUS la 8862, prin donarea zilei de naştere, dar şi prin implicarea voluntară. În cele 12 luni, Asociaţia Zi de bine îşi doreşte să atingă 300.000 de donatori.
La fiecare început de lună se va anunţa cauza şi se vor descrie nevoia şi beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întamplat cu banii şi vor fi invitaţi să vadă rezultatul implicării lor.
Casa Blondie, proiectul lunii martie
Prima cauză susţinută va fi în luna martie şi îi vizează pe copiii abandonaţi în spitale şi se va implementa cu ajutorul ONG-ului condus de Adelina Toncean, fondatoarea Asociaţiei Blondie.
Astfel, prin donaţii se va putea implementa, în Popeşti Leordeni, centrul de recuperare „Acasă pentru copiii uitaţi în spitale”.
Casa BLONDIE o să fie un centru de tranzit, un spaţiu temporar în care copiii îşi vor recapăta forţele înainte de a merge spre “casă”.
Beneficiarii vor fi copiii abandonaţi în spitale pentru care există acordul Protecţiei Copilului (sau al părinţilor, acolo unde este cazul) de a fi mutaţi în Centrul de recuperare. Valoarea proiectului este de 50.000 de Euro şi campania de strângere de fonduri se va derula între 1 şi 31 martie 2020, când va fi inagurată Casa Blondie.
Astfel, Melania Medeleanu, co-fondator al Asociaţiei MagiCAMP, va duce mai departe ideea MagicHOME, proiectul care a impresionat sute de mii de oameni care s-au regăsit în povestea părinţilor care “locuiesc” pe un scaun, alături de patul de spital al copiilor lor bolnavi.
2.300 de voluntari îi va însoţi simbolic pe copii în drumul spre casă
Până pe 14 martie, ora 14, 2.300 de voluntari vor ocupa, timp de o ora, 2.300 de scaune goale, care vor lega, din doi în doi metri, Spitalul Marie Curie de Casa Blondie din Popeşti Leordeni, pe o distanţă de 5,7 km.
„În secţia de terapie intensivă, 1 copil din 5 nu e vizitat de părinţi deloc sau doar foarte rar. Deşi suportă operaţii complicate, iar vindecarea lor vine cu eforturi uriaşe, odată cu plecarea acasă, lipsa îngrijirii din partea unei familii nepregătite pentru nevoile lor speciale face ca starea copiilor să se acutizeze şi, de foarte multe ori, să îi ducă la moarte. Pentru aceşti copiii luptăm zi de zi şi suntem încrezători că vom reuşi să deschidem Casa Blondie pe 31 martie”, a declarat fondatoarea Asociaţiei Blondie, Adelina Toncean.