Regele Charles revine în România luna viitoare. „În Transilvania își găsește liniștea!”

Luna viitoare, noul rege încoronat plănuiește o călătorie într-un loc care înseamnă mult pentru el. Charles va veni singur în România, fără Regina Camilla și fără responsabilități regale oficiale.

1 printul charles in romania 7 jpg jpeg

Călătoria pe care o are stabilită Regele Charles peste numai câteva zile este pentru sufletul lui, nu pentru a bifa un eveniment oficial din agenda sa și nici pentru a-și petrece timpul cu jumătatea sa, Regina Camilla. Destinația este Transilvania, locul pe care actualul monarh britanic l-a vizitat de mai multe ori până acum. Prima lui deplasare pe tărâm românesc s-a petrecut în 1993, ne spune Daily Mail. De ce continuă regele britanic să revină în România?   

„Își găsește liniștea sufletească în Transilvania”, spune botanistul John Akeroyd pentru publicația britanică Daily Mail. „Are un mic loc în care își petrece timpul afară și stă acolo și scrie câteodată, ceea ce e minunat. Probabil că lucrează mult de obicei, dar acolo se poate relaxa”, a adăugat acesta.

John l-a însoțit pe Charles al III-lea în Transilvania aproape anual, în cele două decenii în care regele britanic tot vine în România. A fost numit „botanistul preferat al Regelui”, cu toate că John se stânjenește de asemenea titulatură. „Prima dată când l-am întâlnit, ne-am plimbat împreună. Ne-am abătut de la drumul principal, iar el privea în zare și a spus: «Este peisajul din cărțile copiilor mei»”, a dezvăluit botanistul.

Daily Mail e de părere că Charles e atras și genetic de România, fiind înrudit cu Vlad Țepeș. Regele britanic își poate urmări descendența prin străbunica sa, Regina Mary, consoarta lui George al V-lea, până la Vlad al IV-lea, fratele vitreg al cunoscutului conducător fioros.

Având și motive genealogice, nu-i de mirare că Charles e preocupat de țara noastră! În anii ’80, regele britanic era siderat de planurile lui Nicolae Ceaușescu de-a tăia păduri întregi și-a șterge de pe suprafața pământului sate întregi, în încercarea dictatorului de a-i aduce pe toți țăranii la oraș și a-i transforma în muncitori.

În 1989, Charles i-a adresat Secretarului Sir Geoffrey Howe o scrisoare în care și-a exprimat indignarea cu privire la planurile lui Ceaușescu: „Mi-e greu să păstrez tăcerea în timp ce tradițiile rurale și clădirile vechi ale unei societăți europene sunt distruse cu buldozărul pentru a face loc modenității”. În același ani, după cum bine știm cu toții, Ceaușescu a fost executat. Atunci a fost momentul în care Charles s-a îndrăgostit și mai mult de România, pentru că a cunoscut-o îndeproape.

Charles și-a cumpărat prima casă în Transilvania în 2002, în satul Viscri, iar, după două decenii, locuitorii localității respective sunt deja mari admiratori ai regelui britanic, pentru simplul motiv că a plătit, în secret, 2 milioane de lire sterline pentru o stație nouă și ecologică de epurare, atunci când a aflat că sistemul de canalizare al satului era distrus.

Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (3) jpg

Proprietatea deținută de Charles în România era cunoscută precum casa de vacanță a Majestății Sale Prințul de Wales, iar acum este denumită Refugiul Regelui. În această casă va sta Regele Charles al III-lea luna viitoare, pe un pat simplu de lemn. Atunci când regele nu se află acolo, casa poate fi închiriată, în regim all-inclusive, pentru 800lei pe noapte. Liniștea domnește în această casă. Nu există televizor sau radio, ci doar cărți de citit.  

Când se află în România, Charles adoră să citească în liniște și să picteze. Totuși vizitele regale nu sunt doar pentru relaxare. Monarhul britanic se asigură că lucrul la Fundația Prințului de Wales în România, înființată în 2015, își face treaba cum trebuie. Menirea sa este de a dezvolta programe comunitare, de-a menție vie tradiția și a-i ajuta pe țărani să ajungă în noi piețe cu marfa lor.

„Oamenii lui aranjează, de fiecare dată, ca Charles să meargă și să vadă în plină desfășurare proiecte locale, precum amenajarea unei biserici vechi sau vizitează oameni care fac faianță ori produse alimentare”, spune John. Însă, mai presus de orice, natura este cea care îl fascinează și-l atrage pe Charles de fiecare dată în România.

„Este o mare onoare să mă plimb cu el și să-i arăt flori sălbatice. Știe numele lor și este foarte priceput la botanică. Nu doar că admiră florile, dar știe informații despre ele. Știe cât de importantă e natura sălbatică, dar și legătura dintre natură și producția de mâncare sănătoasă, de bună calitate. Asemenea subiecte l-au interesat toată viața!”, a conchis botanistul.

„Despre România nu se scrie de bine în presă, dar este o țară foarte frumoasă, cu tradiții și cultură preovenite de la țară”, a adăugat acesta.Recente

Kelly Clarkson jpg
Rihanna foto  Shutterstock jpg
Summer in the city reprogramat jpg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Untold2022 0807 235921 2M5A4740 JulienDuval ok jpg
SAGA x MAI jpg
Tina Turner foto  Instagram jpg
Britney Spears bea litri de cafea si energizante ca sa nu doarma noptile Sursa foto shutterstock 431461978 jpg
Click! Pentru Femei jpg
Victoria Beckham, Harper Beckham jpg
Taylor Swift jpg
Sanii mai mari nu aduc fericirea Sursa foto shutterstock 1073334950 jpg
Ducii de Sussex, Prinții de Wales foto  Shutterstock jpg
Jennifer Aniston, Courteney Cox sursa  Shutterstock jpg
De Niro jpg
Cum reactionezi cand esti gelos in functie de zodie Sursa foto shutterstock 2037180338 jpg
BEBE REXHA png
GNR Poster (cu opening act) Portrait jpeg
WhatsApp Image 2023 05 17 at 13 28 32 jpeg
Beyonce sursa  Instagram jpg