Leuşteanul nu este doar pentru ciorbă! Ce alte puteri are "bagheta iubirii"

1 shutterstock 1741727639 jpg jpeg

Leuşteanul şi borşul dau gustul unic al ciorbelor româneşti. Dar verdeaţa atât de iubită de români are puteri ce trec de domeniul culinar. Nu degeaba unii o numesc "bagheta iubirii"!

Contrar convingerilor unor chefi şi bucătari de la noi, leuşteanul nu este o legumă românească. Membru al clanului mediteranean al ţelinei, leuşteanul a fost "descoperit" de romani în Liguria, o regiune din nord-vestul Italiei. "Leuşteanul creşte sălbatic în munţii Liguriei sale. Se seamănă peste tot," scria Pliniu cel Bătrân în cartea sa, "Istoria Naturală". De aici i se trage şi numele latin - "ligusticum". În latina târzie, "ligusticum" a devenit "levisticum", care a dat în română "leuştean", în în germană "liebstöckel" şi în engleză "lovage".

Iarba amorului

În Evul Mediu, mulţi credeau că leuşteanul are puteri miraculoase când vine vorba de dragoste. De altfel, numele său englezesc, "lovage" înseamnă "vrememea iubirii". Tot englezii mai numesc leuşteanul "pătrunjelul dragostei". Iar termenul german, "liebstöckel", se traduce "bagheta iubirii".

Maeştrii alchimiei erau de părere că leuşteanul este venusian, adică te ajută să-ţi descoperi propria senzualitate. Dacă eşti femeie, te face s-o trezeşti pe Venus din tine iar dacă eşti bărbat, te face să-ţi descoperi tandreţea, delicateţea şi nobleţea.

Convinse de farmecele leuşteanului, franţuzoaicele din Provance se scăldau în apă cu frunze de leuştean şi petale de trandafir, pentru a atrage mai uşor bărbaţii. La rândul lor, locuitorii Liguriei purtau asupra lor frunze sau bucăţele de rădăcină de leuştean, ca să atragă iubirea. De altfel, în Evul Mediu leuşteanul era unul din ingredientele parfumurilor şi ale apelor de frumuseţe - iar practica se păstrează şi astăzi.

Şi la slavi exista credinţa că spiritul leuşteanului apără tinerele fete de ispite şi de  ispititori, că le aduce ursitul sau că o fată îşi poate câştiga un soţ credincios pe viaţă cu o supă de leuştean. Duhul leuşteanului a ajuns şi pe plaiurile noastre, însă avea, mai degrabă, un rol protector. În trecut, moţii din Munţii Apuseni le dădeau fetelor să mănânce dimineaţa turte de grâu cu leuştean, ca să fie ferite de zburători, de iele sau de vrăjitoare.

Desigur, ielele au protestat, după cum stau mărturie versurile din "Plângerea Ielelor":

Dacă n-ar fi avrămeasă,

Muşeţel şi-mpărăteasă,

Odolean

Şi leuştean

Usturoi de samulastră

Toată lumea – ar fi a noastră !Recente

pahare   shutterstock 2155428393 jpg
Bradley Cooper si Lea jpeg
Nunta jpg
Beyonce jpg
Superman   Dean Cain png
miss universe australia jpg
jaclyn smith actrita jpg
Sunete jpg
Kim Kardashian jpg
pretentios   shutterstock 2153636113 jpg
Untold jpg
Elena Ghica Dora d'Istria 4 jpeg
Competitie jpg
Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg