Misterioasa peşteră Polovragi: a fost „casa” lui Zamolxe şi de ce a fost desenată Moartea cu coasa?

1 polovragi jpg jpeg

Atracţie turistică importantă din ţara noastră, peştera Polovragi este învăluită într-o aură de mister. În jurul ei s-au născut numeroase legende, iar potrivit uneia dintre ele, peştera ar fi fost locul în care ar fi trăit o perioadă Zamolxe, regele dacilor.

Peştera se află la 500 de metri de mănăstirea Polovragi din judeţul Gorj, pe Cheile Olteţului şi este cea mai mare cavitate din zona Munţilor Parâng şi Căpăţânii. Are o lungime de aproape 10 kilometri (dintre care doar 600 de metri se pot vizita), fiind una dintre cele mai mari peşteri din ţara noastră. Alexandu Vlahuţă a vorbit despre această peşteră în „România pitorească”.

De-a lungul timpului, peştera a fost refugiu al localnicilor, al dacilor, vracilor, călugărilor, fiecare având marcat un loc al său, în funcţie de cât de departe au ajuns în peşteră. Aici se află şi o colonie de lilieci care sunt protejaţi prin lege, iar iarna peştera este închisă pentru a nu tulbura hibernarea acestor mamifere. Este vorba despre liliecii de peşteră din Ordinul Microchiroptera, cunoscuţi şi ca „liliacul cu potcoavă”, nume dat de asemănarea cu o potcoavă a pliului care le înconjoară nasul.

Peştera lui Zamolxe?

Se spune că în peştera Polovragi s-ar fi retras Zamolxe, regele dacilor, timp de trei ani, după ce Dacia a fost cucerită de romani. Tronul regelui dac se află şi astăzi în peşteră, fiind, de altfel, locul cel mai sacru. Acest tron ar „înmagazina” energiile conducătorului dacilor, cunoscut ca o persoană înzestrată cu puteri supranaturale. Unii turişti care s-au aflat în apropierea tronului lui Zamolxe au spus că au experimentat tot felul de sentimente stranii sau o stare de linişte şi pace.

Mai este cunoscută şi ca Peştere Pahomie, fiindcă în urmă cu sute de ani l-a adăpostit pe un călugăr cu acest nume. Călugărul Pahomie ar fi fost marele ban Barbu Craiovescu, ctitor al Mănăstirii Bistriţa, din judeţul Vâlcea, unde îşi doarme somnul de veci. Potrivit altei variante, Pahomie a fost vel stolnicul Popa Postelnicu, care s-a călugărit. El a ridicat schitul de la Izvorul Frumos ajutat de haiducul Sava.

Pahomie este autorul unui desen înfricoşător la una dintre intrări, un schelet uriaş cu o coasă în mână, înfăţişând Moartea cu coasa. Se crede că desenul a fost conceput pentru a-i ţine la distanţă pe curioşi de această peşteră, unde călugărul se adăpostise.

Foto: ShutterstockRecente

kim kardashian jpg
Olivia Newton John, ultimul mesaj sursa  Shutterstock jpg
Brendan Fraser jpeg
Chandler Bing jpeg
Ajungem MARI Suflet fragil, caut o inimă mare (1) png
Regina Elisabeta a II a jpg
Jennifer Lopez si Jennifer Garner jpg
Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg