Oana și Ovidiu grădinăresc la bloc! Te inspiră şi pe tine?
Din dorinţa de a schimba în bine comunităţile în care trăiesc, pe principiul „Omul sfinţeşte locul‟, câţiva vecini din sectorul 3 au creat un proiect care a însufleţit grădinile degradate din jurul blocurilor. Doi dintre cei mai entuziaşti, Oana Marin şi Ovidiu Dinişor, ne-au povestit mai multe despre Roots – Grădini Urbane şi cum te poţi implica şi tu.
Pe Ovidiu și Oana nu-i leagă numai faptul că sunt prieteni apropiaţi şi vârsta comună, 40 de ani, ci şi un proiect de suflet, care a devenit motorul creşterii biodiversităţii urbane din două grădini ale sectorului 3 din Bucureşti. Potrivit Fundaţiei Comunitare Bucureşti, care a iniţiat programul, doi vecini din zone diferite din București s-au lăsat inspirați de acțiunile Asociației Culturalis și implementează acum proiectul Roots-Grădini Urbane. Cu ei, fundaţia a deschis, în anul 2023, seria «Dacă nu îți place, schimbă ceva!», cu povești scurte despre drumul oamenilor din București, de la nemulțumire la mobilizare‟.
Când a apărut nevoia de schimbare
În pandemie, mulţi dintre noi au trecut prin metamorfoze, iar Oana şi Ovidiu şi-au descoperit bucuria de a face din spaţiile verzi din jurul locuinţelor proprii mai mult decât un loc de relaxare. „La noi la bloc, restricțiile ne-au împins să căutăm modalități de a ne aduce speranță. Am văzut în peisajul degradat din grădina din spatele blocului, golul teribil, sentimentul de alienare pe care-l trăiam cu toții și care se cerea ușurat prin bucuria de a fi împreună‟, ne-a povestit Oana. În anul 2020, trei familii s-au întâlnit într-o zi de weekend și au petrecut puţin timp în aer liber curățând cei 100 mp de grădină și semănând gazon. În anul următor, au continuat plantările, dar, din păcate, fără mare succes. Tot Oana îşi aminteşte: „Eram dornici, însă grădinari puțin pricepuți. În ciuda insucceselor, am căutat să înțeleg ce este nevoie pentru a reuși și unde pot găsi resursele care ne lipseau‟.
În loc să se plângă, au devenit parte din soluţie
Ovidiu i-a împărtășit nemulțumirea legată de faptul că nimeni nu face nimic pentru a menține un mediu de viață curat şi frumos, dar a realizat şi că trebuie să facă parte din soluție, în loc să se rezume la a se plânge. În 2021, s-a alăturat activităţilor de grădinărit, iar în vara anului următor, la o discuţie cu Oana în parcul IOR, a apărut ideea proiectului lor comun, Roots – Grădini urbane, după cum ne-a spus: „Era o sămânță plantată cu ceva timp în urmă de terapeutul meu care făcuse în grădină câte un loc special pentru fiecare copil. În aceeași perioadă, descopeream compostul și pe cei de la Urban Cultor‟.
Citește și: Îți dorești să ai o grădină superbă? Nu te lăsa influențat de aceste mituri!
Vecinii i-au privit de la distanţă
La început, vecinii au fost reticenţi. Atunci când Oana și Ovidiu au devenit mai deschiși spre a vorbi despre ce vor face și de ce contează atât de mult, oamenii s-au deschis și au uitat de negativismul care le spunea că nu merită efortul. Oana ne-a explicat cum s-a materializat visul lor: „În vara lui 2022, am aflat că Platforma de Mediu pentru București urma să finanțeze proiecte de reamenajare a spațiilor verzi din cartiere. Așa că ne-am suflecat mânecile și am scris împreună un proiect care s-a dovedit câștigător. Acesta încurajează locuitorii sectorului 3 să participe la activități diverse: grădinărit urban prin amenajarea a două grădini de bloc, compostare prin înființarea a două stații de compostare în cartierele Titan și Vitan, educație ecologică pentru preșcolari și elevi de școală primară prin ateliere practice ce îmbină experimentele științifice‟.
Vezi și: Secretul roșiilor de grădină mari și gustoase. Trucul se poate pune în aplicare extrem de simplu!
Secretul roșiilor de grădină mari și gustoase. Trucul se poate pune în aplicare extrem de simplu!
Cum te poţi implica şi tu?
Mesajul celor doi tineri care continuă să lucreze pentru a schimba faţa sectorului lor este să:
-urmăreşti activitățile proiectului pe paginile de Facebook şi Instagram ale Asociaţiei Culturalis, unde afli idei, sfaturi practice de grădinărit și compostare, anunţuri ale viitoarelor ateliere pentru copii şi adulţi.
- susţii activitățile de educație pentru natură și comunitate printr-o donație.
- colectezi separat resturile vegetale biodegradabile şi să le aduci la o staţie de compostare
@arhivă personală