Poveştile unora dintre cei mai curajoşi alpinişti care s-au aventurat pe Everest şi modul în care au pierit pe munte

1 everest 2328381 1280 jpg jpeg

Nu se ştie cu exactitate câţi oameni au murit pe Muntele Everest. Ar putea fi aproximativ 300 care au pierit încercând să cucerească cel mai înalt munte din lume.

În ultimul secol, mii de temerari au încercat să ajungă în vârful celui mai înalt munte al Terrei, iar sute dintre aceştia şi-au găsit sfârşitul în mod tragic. Mulţi am lăsat în urmă poveşti incredibile despre aventurile lor pe muntele Everest. Corpurile lor au fost greu de recuperat din cauza condiţiilor dure de pe munte. Peste 200 de corpuri se găsesc pe Muntele Everest chiar şi în prezent.

Hannelore Schmatz a avut cel mai tragic sfârşit de pe Everest din toate timpurile

În anul 1979, alpinista germană Hannelore Schmatz a devenit a patra femeie din istorie care a ajuns la vârful muntelui Everest. În acelaşi timp, soţul ei, în vârstă de 50 de ani, a devenit cea mai în vârstă persoană care a atins vârful. Ambele realizări au fost remarcabile, dar imediat după aceea a urmat tragedia care a curmat viaţa celor doi soţi.

Înainte de fatala lor expediţie pe Everest, cei doi au prins curaj după ce au urcat cu succes în anul 1973 pe cel de-al optulea cel mai înalt vârf al Terrei, Manaslu. Pentru a se pregăti pentru expediţia pe Everest, au urcat pe câte un munte anual, timp de 6 ani la rând. Din păcate, Hannelore şi alpinistul american Ray Genet au fost amândoi depăşiţi de epuizare în timpul coborârii. În ciuda faptului că au fost avertizaţi de însoţitori să nu se adăpostească pe munte, au construit o tabără într-un loc nepotrivit, numit Zona Morţii. Genet a murit de hipotermie, determinându-i pe Hannelore şi pe doi însoţitori să încerce să coboare. În mod tragic, corpul ei a început să cedeze. Cu ultimele forţe a cerut apă, apoi s-a prăbuşit pe rucsac şi a murit. Hannelore Schmatz a fost prima femeie şi primul cetăţean german care a murit pe Everest.

Pe David Sharp izolarea de colegii săi alpinişti l-a costat viaţa

Dintre toţi cei care au murit pe Muntele Everest, puţini au poveşti la fel de triste precum cea a alpinistului britanic David Sharp. În anul 2006, el a fost hotărât să facă a treia şi ultima încercare de a urca pe Muntele Everest. Pe 14 mai, se afla aproape de vârf când şle-a făcut semn colegilor săi să plece şi le-a spus că vrea doar să doarmă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a rostit vreodată. Doar câteva ore mai târziu a îngheţat şi a murit. Înainte de a părăsi Anglia, Sharp şi-a asigurat mama că nu va fi niciodată singur. Din păcate, grupul său a observat că lipseşte doar după ce a coborât înapoi în tabăra de la bază.

Când alpinistul Maxime Chaya şi echipa lui l-au descoperit pe Sharp, faţa acestuia era deja de culoare neagră din cauza hipotermie. Chaya a stat şi s-a rugat cu Sharp, dar nu l-a putut lua de acolo. De fapt, niciunul dintre cei peste 40 de alpinişti care l-au văzut sau au interacţionat cu el nu l-a salvat. Cadavrul îngheţat al lui David Sharp a rămas pe Everest până în prezent. La fel ca celelalte corpuri îngheţate de pe Muntele Everest, serveşte drept avertizare pentru cei care se încumetă să urce Muntele Everest.

„Cizme verzi”, unul dintre cele simbolurile nemilosului Munte Everest

Decesul unui alpinist indian pe nume Tsewang Paljor, care a devenit cunoscut sub numele de Cizme verzi, este probabil cel mai cunoscut dintre toate cele petrecute pe Everest. Paljor a rămas îngheţat pe creasta nord-estică a muntelui în anul 1996 şi continuă să fie un reper macabru. Cu mult înainte de fatidica sa călătorie, Paljor a abandonat şcoala în clasa a X-a pentru a lucra în Patrula de frontieră indo-tibetană, pentru a-şi întreţine familia. În 1996, tânărul de 28 de ani era pregătit să-şi însoţească echipa de colegi în expediţia pe care o planificaseră pe Muntele Everest. Visau să devină prima echipă indiană care a atins faimosul vârf montan. Soarta le-a rezervat altceva în ziua de 10 mai. O furtună letală i-a cuprins pe munte. Paljor era puternic din punct de vedere fizic, dar vremea a fost prea greu de învins. N-a trecut mult până când Paljor şi şapte dintre colegii săi au murit. Evenimentul a devenit cunoscut sub numele de dezastrul de pe Everest şi a fost cea mai grea zi din istoria muntelui până în 2014.

Singurul supravieţuitor al expediţiei, Harbhajan Singh, şi-a amintit cât de greu le-a fost din cauza rafalelor de vânt, a zăpezii care le venea în faţă şi a temperaturii sub îngheţ. Singh a fost nevoit să se întoarcă şi i-a îndemnat pe ceilalţi să-i urmeze exemplul. Cum aceştia erau hotărâţi să continue, impulsionaţi de dorinţa de a atinge vârful şi de a scrie istorie.

Mulţi alţi ghizi au murit pe 10 mai în timp ce ajutau alpiniştii fără experienţă să coboare de pe munte. Paljor a fost găsit într-o peşteră de calcar, purtând încă cizmele sale verzi care ieşeau în evidenţă. Rămâne unul dintre cele mai înfiorătoare corpuri îngheţate de pe Muntele Everest.



Recente

Cum te va influenta energia Sarpelui de Lemn in 2025  Sursa foto shutterstock 2536140865 jpg
Sofia Vergara, Lewis Hamilton  sursa foto   Shutterstock jpg
image00016 jpeg
shutterstock 2319433843 jpg
Brooke Shields  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian, incendiu California  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2400721851 jpg
Denise Richards  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2304929435 jpg
Iulia Pârlea (2) jpg
Ariana Grande  sursa foto   Shutterstock jpg
Gal Gadot  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, cărți de tarot  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie  Shutterstock jpg
Noua generatie Beta  Sursa foto shutterstock 2400776829 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
Helen Mirren  sursa   Shutterstock jpg
Horoscope 2025 jpg
Snapinsta app 464948287 18472027129028134 4255830698769354764 n 1080 jpg
shutterstock 2174482595 jpg