Prima felicitare de Crăciun tipărită, o controversă istorică din epoca victoriană

Cea dintâi felicitare de Crăciun imprimată ilustra o scenă festivă din perioada victoriană, însă a stârnit controverse și a șocat mulți oameni la momentul apariției sale, în anul 1843.

image

Una dintre copiile primei felicitări de Crăciun care au mai rămas până în prezent, o rară carte poştală litografiată, a fost realizată de pictorul și ilustratorul John Calcott Horsley în anul 1843, la cererea lui Sir Henry Cole, un funcționar public britanic care a fondat Muzeul Victoria şi Albert din Londra. Cu toate că, iniţial, a fost bine primită, scena centrală a părut multora puțin prea veselă, chiar inacceptabilă pentru acea epocă.

Cum a apărut ideea creării ei?

Această primă felicitare de Crăciun tipărită a fost pusă în vânzare în aceeași săptămână din luna decembrie a anului 1843 în care a fost publicat pentru prima dată volumul „Poveste de Crăciun‟, scris de Charles Dickens. Pe atunci, felicitările de Crăciun scrise de mână erau deja populare în Anglia victoriană, când inovatorul Sir Henry Cole a avut ideea de a-și uşura scrierea felicitărilor.

Un exemplar, vândut cu peste 4.000 de lire

Felicitarea de Crăciun a lui Cole este considerată pe scară largă prima de acest fel produsă comercial. Astăzi, 21 de exemplare sunt păstrate în biblioteci și arhive. Casa de licitații britanică Henry Aldridge and Son a vândut una dintre copiile rare, necolorate ale acestei felicitări a lui Cole pe 14 decembrie 2020. În urma unei licitaţii, copia i-a revenit unui colecționar contra sumei de 4.200 de lire sterline.

Motivul stârnirii unui val de nemulţumire

Panoul central al felicitării este pictat manual şi înfățișează un toast de familie în cinstea destinatarului felicitării. Este flancat de imagini reprezentând acte de caritate. Fiecare persoană de la masă ține în mână un pahar de vin, inclusiv un copil mic reprezentat în partea dreaptă, care pare să ia o înghițitură generoasă, ajutat cu entuziasm de membrul complice al familiei. Cei trei copii cei mai mici din fundal, se bucură inocent de o budincă de prune. Urarea notată în partea inferioară, „Un Crăciun Fericit și un An Nou Fericit!", nu a avut darul de a tempera efectul negative produs de imagini. Pentru puritanii din secolul al XIX-lea, personajele afişau puțin prea multă bucurie de sărbători.

A avut parte de o campanie de cenzură

Crăciunul era respins de reprezentanţii mişcării Puritane şi nu a fost celebrat în SUA decât după anul 1870, cel puţin nu în zona Noua Anglie, centrul de influenţă al puritanismului american care cuprindea statele Connecticut, Rhode Island, Vermont Maine, Massachusetts, New Hampshire. „Au fost supăraţi că în această imagine scandaloasă apăreau copii bând vin împreună cu adulții. Au avut adevărată o campanie de cenzură împotriva acesteia‟, a declarat Justin Schiller, fondatorul Battledore, un dealer de cărți de anticariat din New York, cel care a şi scos la vânzare, în anul 2020, una dintre copiile felicitării.

Știai că au fost tipărite 1.000 de exemplare și vândute cu un șiling fiecare?

@shutterstock



Recente

44 45 shutterstock 2385630459 jpg
Nașterea lui Iisus  foto   Shutterstock jpg
GB DSC 2741 copy jpg
Olivia jpg
vedete  foto   Shutterstock jpg
vedetă pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
De ce se celebreaza Craciunul pe 24 decembrie in unele tari  Sursa foto shutterstock 2386390131 jpg
Adele  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Ben Affleck  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 1241269516 jpg
shutterstock 1963333165 jpg
Grinch  foto   Imdb jpg
Joss Stone  foto   Shutterstock jpg
Rihanna, Mariah Carey  foto   Shutterstock jpg
Elton John  sursa foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la nuntă PNG
Lily Allen  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Elton John  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2554968047 jpg