Traian Popovici, eroul mai puţin ştiut. Câţi evrei a salvat de la moarte

1 traian popovici jpg jpeg

Fost primar al oraşului Cernăuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Traian Popovici s-a opus deportării multor evrei din Bucovina în Transnistria.

Traian Popovici s-a născut la data de 17 octombrie 1892, în localitatea Udeşti, din judeţul Suceava. La sfârşitul Primului Război Mondial, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Cernăuţi. În 1914, Popovici s-a înrolat în armata română şi a luptat pentru statul român, până la finalul războiului. În perioada interbelică, a lucrat ca avocat în Cernăuţi. După ocuparea Bucovinei de Nord, în iunie 1940, a fugit în Bucureşti, continuând să profeseze.

În 1941, mareşalul Ion Antonescu i-a cerut să devină primarul Cernăuţiului. La început a refuzat, dar la 1 august 1941, a fost numit primar al oraşului.

„Câteva zile de la declanşarea războiului, am fost chemat telefonic la Ministerul Afacerilor Interne, unde, la secretariatul general, mi s-a comunicat că sunt luat în vedere a fi trimis în Bucovina, cu calitatea de primar al Municipiului Cernăuţi. La nedumerirea mea cum s-a ajuns la această alegere în persoana mea, mi s-a spus că dl. Ministru de Interne în urma referinţelor culese, s-ar fi oprit asupra persoanei mele, din tabloul celor ce i-au fost propuşi”, scrie Traian Popovici, în cartea sa „Spovedania”.

A salvat aproape 20.000 de evrei

La 10 octombrie 1941, generalul Calotescu i-a comunicat lui Popovici că toţi evreii din Cernăuţi vor fi deportaţi în Transnistria. În aceste condiţii, Popovici a luat legătura direct cu mareşalul Antonescu, căruia i-a explicat cât de importanţi sunt evreii pentru economia Cernăuţiului. În cazul în care aceştia ar fi fost deportaţi, ar fi fost afectată producţia de război a oraşului.

În urma acestei intervenţii, evreii specializaţi ca meşteri în tot felul de industrii, medici, ingineri, magistraţi sau avocaţi au scăpat de la deportare. Astfel, Traian Popovici a reuşit să salveze de la moarte în jur de 20.000 de evrei.Recente

nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg