Traian Popovici, eroul mai puţin ştiut. Câţi evrei a salvat de la moarte
Fost primar al oraşului Cernăuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Traian Popovici s-a opus deportării multor evrei din Bucovina în Transnistria.
Traian Popovici s-a născut la data de 17 octombrie 1892, în localitatea Udeşti, din judeţul Suceava. La sfârşitul Primului Război Mondial, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Cernăuţi. În 1914, Popovici s-a înrolat în armata română şi a luptat pentru statul român, până la finalul războiului. În perioada interbelică, a lucrat ca avocat în Cernăuţi. După ocuparea Bucovinei de Nord, în iunie 1940, a fugit în Bucureşti, continuând să profeseze.
În 1941, mareşalul Ion Antonescu i-a cerut să devină primarul Cernăuţiului. La început a refuzat, dar la 1 august 1941, a fost numit primar al oraşului.
„Câteva zile de la declanşarea războiului, am fost chemat telefonic la Ministerul Afacerilor Interne, unde, la secretariatul general, mi s-a comunicat că sunt luat în vedere a fi trimis în Bucovina, cu calitatea de primar al Municipiului Cernăuţi. La nedumerirea mea cum s-a ajuns la această alegere în persoana mea, mi s-a spus că dl. Ministru de Interne în urma referinţelor culese, s-ar fi oprit asupra persoanei mele, din tabloul celor ce i-au fost propuşi”, scrie Traian Popovici, în cartea sa „Spovedania”.
A salvat aproape 20.000 de evrei
La 10 octombrie 1941, generalul Calotescu i-a comunicat lui Popovici că toţi evreii din Cernăuţi vor fi deportaţi în Transnistria. În aceste condiţii, Popovici a luat legătura direct cu mareşalul Antonescu, căruia i-a explicat cât de importanţi sunt evreii pentru economia Cernăuţiului. În cazul în care aceştia ar fi fost deportaţi, ar fi fost afectată producţia de război a oraşului.
În urma acestei intervenţii, evreii specializaţi ca meşteri în tot felul de industrii, medici, ingineri, magistraţi sau avocaţi au scăpat de la deportare. Astfel, Traian Popovici a reuşit să salveze de la moarte în jur de 20.000 de evrei.