4 paşi simpli prin care previi îmbătrânirea
Liniile fine şi ridurile care apar pe faţă nu sunt singurele care îţi spun că ai îmbătrânit. Mâinile sunt adevăratele predicătoare ale îmbătrânirii. Ele spun o poveste diferită. Îmbătrânirea este inevitabilă şi are loc la nivelul întregului organism, dar există o cale de a încetini procesul.
Adevărata cauză a îmbătrânirii
"Nu o să mor", se află pe lista de dorinţe ale lui Bill Gates. Conform unui răspuns oferit lui Reddit, acest miliardar vrea cu adevărat să rescrie regulile naturii. Dar îmbătrânirea este un subiect foarte complex.
Ceea ce diferenţiază organismele vii de lucrurile moarte este că organismul viu este capabil să se adapteze la stres. Muşchii vor deveni mai puternici dacă sunt exercitaţi: ei se deteriorează, se repară şi apoi se îmbunătăţesc.
Pentru a te adapta stresului, celulele din corp trebuie să se împartă. Dar, celulele pot face acest lucru doar o anumită perioadă de timp. Odată ce celulele s-au împărţit mult prea des, ele intră automat în moarte celulară programată. Acesta este un mecanism de apărare al corpului.
Cu cât celulele se copiază singure, cu atât mai mult este probabil să apară o eroare. Dacă apare o eroare în diviziunea celulară, aceasta poate provoca cancer. Iar acumularea de celule moarte într-un anumit ţesut duce la îmbătrânire.
Cum previi îmbătrânirea
Există o modalitate prin care poţi reduce la minimum acumularea celulelor moarte din corp. Cu modificările stilului de viaţă poate fi încetinită împărţirea celulelor şi poate fi redusă probabilitatea apariţiei de erori în acest proces.
Acordă atenţie alimentaţiei
Ai auzit de antioxidanţi? Aceşti compuşi care se găsesc în majoritatea alimentelor luptă împotriva daunelor produse de radicalii liberi. Fructele şi legumele conţin cu 64% mai mulţi antioxidanţi, comparativ cu sursa animală. Zmeura conţine cea mai mare cantitate de antioxidanţi dintre toate fructele. În plus, ceaiul verde şi cafeaua pot oferi aceşti compuşi, doar că într-o doză mai mică.
Practică sport
Antrenamentul fizic te întinereşte. Nu este nevoie de dovezi ştiinţifice pentru acest adevăr. Putem vedea în fiecare zi cu ochiul liber acest lucru. Exerciţiile practicate zilnic te fac mai puternică şi mai sănătoasă. Cele mai eficiente sunt exerciţiile cardio. Ele reduc riscul de boli cardiovasculare.
Meditează zilnic
Avem un stil de viaţă mult prea haotic, unde nu avem timp de nimic. Uităm de noi de cele mai multe ori, dar acest lucru nu trebuie să devină un obicei. Stresul duce la moartea lentă a celulelor. Acordă-ţi cel puţin 30 de minute pe zi pentru tine. Începe să meditezi. Concentrează-te pe respiraţie cel puţin 5 minute. În timpul meditaţiei trebuie să te eliberezi de toate gândurile negative . Încearcă să te focusezi, să fii tu cu tine.
Dormi suficient
Foarte mulţi oameni se confruntă cu tulburări de somn. Insomnia plus stresul, iritabilitatea şi nervozitatea nu fac echipă prea bună. Toate aceste condiţii apar când nu dormi suficient pe timpul de noapte. Recomandate sunt 8 opt. Aşadar, încearcă să îţi faci o rutină – organismul are nevoie de somn pentru a se recupera după o zi stresantă. Trebuie să îi oferi ocazia s-o facă, mai ales că acest lucru duce la apariţia problemelor de sănătate şi, implicit, la îmbătrânire prematură.