Călătoare pe acoperişul lumii
Amândouă sunt foste sportive de performanţă şi tovarăşe de drum într-o expediţie inedită. Exploratoarea Uca Marinescu şi Florentina Opriş, cunoscută antrenoare de fitness, cutreieră în aceste zile locurile cele mai interesante din Tibet.
India,Islanda,China,Tibet,Pakistan,Uzbekistan,Mongolia,Birmania,Siberia,Antarctica,Peru... Doar câteva destinaţii unde Uca Marinescu (72 de ani),fostă sportivă de performanţă,a ajuns în cei 22 de ani de când a luat lumea „la picior”. În 1990,a făcut prima sa călătorie în afara ţării,în China. A străbătut o ţară cât un continent şi a ajuns până-nTibet. De atunci,călătoriile ei în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii au fost,an de an,mai numeroase. A văzut India,Canada,Patagonia şi a fost prima româncă ajunsă în Antarctica,în 1998.
La Polul Nord şi la Polul Sud,pe schiuri
În 1999,Uca Marinescu a traversat Africa,de la sud la nord,iar în 2001,pe când avea 61 de ani,a realizat o performanţă care sfidează vârstele noastre de muritori:a atins Polul Nord şi Polul Sud pe schiuri,într-un singur an. Doi ani mai târziu,călătorea în Australia,apoi în Alaska,Mongolia,şi din nou la Polul Nord (2007). A urmat Antarctica,într-o expediţie de studiu al efectelor încălzirii globale,apoi Tibetul şi Thailanda,Bhurma şi Mianmar.
În momentul în care citiţi aceste rânduri,venerabila doamnă Uca Marinescu se află în Tibet,unde este însoţită de Florentina Opriş,prezentatoarea emisiunii „Sport,dietă şi o vedetă“. Cele două „aventuriere“ vor să cunoască oamenii şi tradiţiile locurilor,vor să viziteze câteva temple budiste şi,după cum a declarat Florentina Opriş,îl vor întâlni,la un moment dat,pe nepotul Indirei Gandhi.
Tibet,locul unde banii n-au valoare
„Oamenii au devenit egoişti,se gândesc numai la ei. Nu acceptă că nu poţi trăi fără semenii tăi,fără natură,fără apă. Am întâlnit câteva locuri în lume unde nu se cunoaşte valoarea banului. În Tibet,unde ultima dată am fost în Bhutan (Munţii Himalaya),în noiembrie 2009,şi undeva în Patagonia,într-o zonă nordică.
Oamenii de acolo au tot ce le trebuie în jurul lor. Ce nevoie ar mai avea de bani? Au îmbrăcăminte,hrană,au de lucru. Am vrut să dau cuiva o hârtie de cinci dolari şi se uitau la mine şi râdeau:Ce să fac cu asta? E hârtie“,povesteşte Uca Marinescu despre mentalităţile tibetanilor.
Ce-şi doreşte Florentina
Aflată la primul său contact cu Tibetul,Florentina Opriş (44 de ani) s-a pregătit cu mult timp înainte:„În Himalaya,localnicii se hrănesc cu hrişcă,aşa că am început şi eu să mănânc zilnic acest aliment“,declara ea înainte de debutul călătoriei. „În plus,m-am antrenat făcând drumeţii montane. Vreau ca prin această expediţie să le aduc oamenilor noi informaţii şi sfaturi utile despre un stil de viaţă echilibrat. De mult timp mi-am dorit să ajung în aceste locuri,dar acum simt că este momentul potrivit. Ştiu că Sorin,soţul meu plecat dintre noi la începutul acestui an,îmi va călăuzi fiecare pas“,a mai spus Florentina Opriş.