Când îţi afectează cosmeticele sănătatea
Pentru cele mai multe femei prietenele cele mai bune sunt cosmeticele. Când tenul îşi pierde din strălucire, ele au efecte nemaipomenite, dar, în timp, pot afecta sănătatea pielii.
Toate loţiunile,săpunurile şi produsele pentru machiaj conţin ingrediente chimice care pătrund rapid în piele,apoi în organism. Richard Bence,biochimistul american care a studiat timp de trei ani produsele dedicate înfrumuseţării,susţine că într-un an întreg,prin aplicarea unui machiaj zilnic,pielea absoarbe până la 2 kilograme de preparate chimice.
În urma studiului,a observat că multe femei nu ezită să folosească şi 20 de produse diferite într-o singură zi,uitând să verifice termenele de valabilitate şi crezând cu tărie că toate componentele sunt absolut inofensive.
Faţa nevăzută a cosmeticelor
Câteva dintre ingredientele utilizate la fabricarea cosmeticelor pe care le folosesc femei din toată lumea sunt şi extrem de periculoase. De pildă,acidul oleic se găseşte în săpun,în soluţii permanente,şampoane,vopsele pentru păr,ruj şi produse de machiaj sub formă lichidă.
Săpunurile,pasta de dinţi şi cosmeticele în general conţin glicerină,iar acidul steric intră în compoziţia fixativelor,deodorantelor şi cremelor. Coloranţii sunt aproape nelipsiţi şi mulţi dintre ei produc iritaţii şi sensibilizează pielea. Uleiul mineral poate părea natural,însă este un derivat al ţiţeiului care îmbătrâneşte prematur pielea.
Pe unele etichete ale deodorantelor,şampoanelor,cremelor pentru corp şi pentru îngrijirea tenului se găseşte un ingredient numit parfum. Acesta ascunde un număr de aproape 4.000 de componente sintetice fie toxice,fie cauzatoare de cancer care pot afecta sistemul nervos central.
Dacă numai un singur compus chimic este dăunător,atunci mai multe la un loc,folosite vreme îndelungată,nu aduc nimic bun sănătăţii tale.
Ce-i de făcut?
Cea mai simplă măsură este renunţarea la cosmeticele care conţin prea multe ingrediente sintetice. Soluţia este înlocuirea lor cu unele naturale pe bază de extracte din plante,uleiuri eterice sau din plante,miere,unt de cacao,vitamine. Ele curăţă pielea,o hrănesc cu adevărat,o regenerează în urma efectelor negative ale mediului poluant din marile oraşe. La fel de benefică este evitarea aplicării în exces a unui produs. Ca în oricare altă situaţie,cumpătarea este aliatul principal ale unei vieţi sănătoase.
Speranţa de viaţă a produselor de îngrijire
Când cumperi produse de înfrumuseţare,verifică termenele de valabilitate! Dintre toate,rimelul are valabilitatea cea mai scurtă:3 luni. Fondul de ten rezistă până la 3-6 luni,cosmeticele naturale şi cremele hidratante de zi sau noapte 6 luni,iar pudra,fardurile,rujul,glossul şi creioanele pentru ochi un an întreg.
Păstrează ambalajele produselor,cele pe care sunt trecute termenele de valabilitate sau notează direct pe produse datele până la care le poţi folosi fără probleme.
Extrapont
Cum sunt incredibil de sensibile la variaţiile de temperatură,cosmeticele trebuie ţinute în locuri uscate şi răcoroase,nicidecum în genţi sau în automobile. În caz contrar,termenele de valabilitate se pot reduce.