Ce este „terapia prin țipăt” și ce vedetă a încercat-o. Cu vreun succes?

Ai fi în stare să urlii din toți plămânii ca să te eliberezi de tensiunea acumulată peste zi? Există terapia prin țipăt, dar funcționează ea oare?

image

În vara anului 1970, John Lennon și Yoko Ono închiriau o casă în Bel-Air, un cartier bine văzut din Los Angeles. În fiecare dimineață, după o ceașcă de ceai savurată în fața casei, Lennon se îmbrăca și meargea la cabinetul psihiatrului Arthur Janov, din West Hollywood, ca să... țipe. Se închidea într-o cameră antifonată și întunecată și urla cât îl țineau plămânii.

Așa a început munca la unul dintre cele mai bune albume pe care fostul membru al trupei „„The Beatles l-a realizat vreodată – „John Lennon / Plastic Ono Band”. John îl descoperise pe Janov în acel an, cu câteva luni înainte de-a se apuca să lucreze la albumul său solo, după ce a citi cartea sa, „The Primal Scream: Primal Therapy, The Cure For Neurosis”.

Autorul cărții trimisese câteva exemplare unor celebrități ale vremii, de la Mick Jagger la Peter Fonda. După ce i-a citit cartea, Lennon l-a contactat pe psihiatrul care devenea tot mai celebru și a cerut o întrevedere cu el. Cei doi au început ședințele de țipat, dar cu ce rezultat?

„Terapia prin țipăt are de-a face cu traumele prin care fiecare a trecut în pântectul mamei, la naștere, în copilărie și adolescență… când suferința e destul de mare, se impregnează în tot corpul. Toate durerile simțite de noi sunt înmagazinate, cauzându-ne tensiune, anxietate și depresie”, spunea Janov.

john lennon shutterstock 349632620 jpeg

Ce-i drept, ne face bine să ne mai eliberăm de tensiunea pe care o simțim adesea, însă această terapie nu are niciun beneficiu științific. Specialiștii nu au nicio dovadă că cel care practică țipătul ca terapie face progrese de vreun fel și scapă de traume. Și-e bine pe moment, dar nu se rezolvă sentimentele negative în niciun fel pe termen lung.

Pentru John Lennon a funcționat temporar, l-a ajutat să compună și să realizeze muzică bună, însă nu l-a eliberat de traumele pe care orice om le are. Ai fi în stare să practici și tu asemenea gen de terapie doar ca să te eliberezi de presiune?

foto - Shutterstock



Recente

Brittany Murphy  foto   Shutterstock jpg
Click! pentru femei Nr  21   2024 jpg
7 michael jackson si lisa marie presley profimedia 0035714503 jpg jpeg
2 semne zodiacale cu noroc la bani in octombrie 2024  Sursa foto shutterstock 2278530341 jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Halle Berry  foto   Shutterstock jpg
OCC Matilda jpeg
Mariah Carey  foto   Shutterstock jpg
Ciocolata Dubai  Sursa foto shutterstock 2515426331 jpg
Tizi Hodson jpg
Pamela Anderson jpg
Leonardo DiCaprio și dublura lui, Roman Burtsev  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Cele mai bune jucătoare de fotbal jpg
Men in Black  foto   Imdb jpg
Acesti nativi au noroc pe 4 octombrie datorita Lunii in Scorpion  Sursa foto shutterstock 2381801813 jpg
Jennifer Aniston  foto   Shutterstock, Instagram jpg
apocalipsa  foto   Shutterstock jpg
frigider  foto   Shutterstock jpg
Helen Hunt  foto   Shutterstock jpg