Ce greşeli faci când aplici loţiunea de plajă
Foloseşti cremă de protecţie solară? Pentru a fi sigură că aceasta îşi protejează pielea de efectele nocive ale soarelui şi că ţine la distanţă semnele de îmbătrânire, ai grijă să nu faci aceste greşeli!
Aplici cremă doar când ştii că ieşi din casă
„Protecţia solară ar trebui să facă parte din rutina de zi cu zi,indiferent că afară e soaresau,din contra,e frig şi plouă. O greşeală majoră pe care o fac persoanele care folosesc protecţie solară este că apelează la ea doar când merg la plajă ori când petrec mai mult timp în aer liber“,spune Cheryl Gustafson,rezident la Universitatea Emory,SUA. Razele soarelui pot atinge pielea şi când conduci sau stai la fereastră. Un studiu recent realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Washington,SUA,arată mai mult de jumătate din cazurile de melanom şi carcinom cu celule Merkel au avut loc pe partea stângă a corpului,adică pe partea mai expusă la lumina ultravioletelor.
Crezi că dacă aplici cremă cu SPF ridicat poţi să stai mai mult timp la soare
„Unii specialişti cred că loţiunile cu factor de protecţie foarte ridicat dau oamenilor un sentiment fals de securitate“,afirmă dermatologul Mona Gohara,MD,pentru Prevention.com. Un studiu publicat în „Jurnalul Internaţional de Cancer“ arată că oamenii care au folosit o cremă cu SPF 30 au stat cu până la 25% mai mult la soare,decât cei care au folosit cremă cu SPF 10.
Nu foloseşti suficientă cremă de protecţie
Dacă aplici suficientă cremă,ar trebui să te aprovizionezi cu loţiune de mai multe ori în fiecare vară. Vantitatea perfectă de loţiune solară pentru a acoperi întregul corp este de dimensiunea unei mingi de golf.
Utilizezi loţiunea pe care ai ţinut-o în geantă de plajă
Verifică data de expirare a cremei de protecţieînainte de a o folosi. O loţiune veche nu-ţi poate asigura o protecţie adecvată,deoarece substanţele chimice devin inactive în timp. În plus,nu folosi crema de protecţie pe care o porţi în geanta de plajă,deoarece căldura poate face ca ingredientele active să nu-şi mai facă efectul.
Foloseşti numai spray de protecţie solară
Experţii sunt preocupaţi de efectele inhalării accidentale a ingredientelor din sprayuri,în special de copii. Aceştia recomandă pulverizarea cremei de protecţie solară în mână,apoi fricţionarea pe corp. Dacă bate vântul,aplică mai multe straturi de cremă,pentru a fi siguri că eşti protejată suficient.
Nu-ţi protejezi urechile,scalpul şi buzele
Pe lângă faptul că trebuie să acoperi cu cremă de protecţie braţele,picioarele,pieptul şi spatele, este important să foloseşti cremă şi pe scalp,urechi,buze,faţă,ceafă,dosul palmelor şi partea de sus a picioarelor. Cancerul cu celule bazale sau scuamoase afectează cel mai frecvent aceste zone,deoarece ele sunt expuse foarte mult la soare. Caută balsamuri de buze cu SPF şi reaplică-le la fiecare 90 de minute pentru două ore.
Aplici protecţie solară după ce ieşi din apă
Indicat este să aplici cremă cu protecţie solară cu 20 de minute înainte de a ieşi din casă. În felul acesta crema va fi absrobită în piele.