Ce se poate face într-o vacanţă?

1 52897 original jpg jpeg

Când eram copil, vacanţele de iarnă însemnau mai puţine jucării, dar mai multă joacă pe derdeluşul de la bunici sau pe gheţuşul din faţa blocului. Iată de ce nu pot să nu mă întreb ce fac acum copiii în vacanţa de iarnă?

Acum,cei mici au munţi de jucării,ştiu mai bine decât noi toate dotările unui smart­phone şi navighează nestingheriţi pe internet. Au însă tot mai puţini prieteni,reuşesc din ce în ce mai greu să se descurce în viaţa ­de zi cu zi şi au tot mai frecvent probleme cu greutatea. Nadia Mitruţoiu şi Maria Haită sunt două mame care s-au confruntat cu aceste probleme dificile şi au găsit o soluţie cu adevărat eficientă pentru rezolvarea lor:o tabără de nutriţie în care copiii să înveţe să mănânce sănătos,să-şi facă prieteni şi să slăbească până la greutatea normală.

simeon stalpnicul png

Aşa am aflat cât de importantă a fost această tabără chiar pentru copiii protagonistelor noastre şi pentru alţi adolescenţi.

O tabără inedită

Acum doi ani,  Alexandra,fetiţa de 13 ani a Nadiei Mitruţoiu,avea 66 kg,1,63 m înălţime,multe complexe şi temeri legate de silueta ei. Nu e deloc uşor să-ţi vezi copilul,în perioada cea mai efervescentă a vieţii,izolându-se în ­casă din cauza kilogramelor în plus. Câteva luni,Nadia a căutat nutriţionişti care s-o ajute pe Alexandra şi,când a aflat de tabăra de nutriţie specială pentru copii,a înţeles că aceasta este soluţia.Schimbări spectaculoase

În vara anului 2011,Alexandra a fost pentru prima dată într-o astfel de tabără. Nu ştia atunci că aceste zile o vor ajuta să aibă o siluetă de fotomodel (astăzi are 1,72 m şi 50 kg) şi o vor scoate din carapacea în care se închisese. Aici i s-au schimbat radical viaţa şi alimentaţia:a început să aleagă mâncăruri pe care înainte le refuza,să fie atentă cum combină ingredientele,cum sunt gătite,are grijă ce ia la şcoală. Şi-a depăşit complexele,temerile şi a ajuns să-şi înfrunte colegii care se miră când o văd ronţăind în pauza de prânz un morcov crud sau un fruct. Mulţi dintre cei care râdeau altădată de silueta ei i-au preluat noile  obiceiuri,considerându-le interesante şi „cool“.

Drumul spre silueta visată

Dacă înainte Alexandra avea 67 kg şi  1,63 m înălţime,acum are 50 kg şi ­1,72 m. O siluetă potrivită chiar cu podiumul de modă.  „N-a obţinut aceste rezultate în timp-record,ci în mai mult de 6 luni,mergând în trei tabere de nutriţie. Medicii nutriţionişti şi psihologii care i-au fost alături au ajutat-o să-şi depăşească complexele şi să înţeleagă cât de importantă este alimentaţia sănătoasă. Mama ei este convinsă că la fel de important a fost faptul că fata a stat alături de copiii de aceeaşi vârstă,care aveau aceleaşi probleme de greutate. 

Suferinţa unui băiat supraponderal

Liviu,prins în capcana kilogramelor,la 62 kg

simeon stalpnicul png

Dacă pentru o fată greutatea excesivă este greu de îndurat,pentru un băiat este şi mai greu,ne mărturiseşte Maria Haită,mama lui Liviu,un băiat de aproape 12 ani.  Acum 8 luni,copilul ei avea 62 kg şi 1,48 m. Era timid,aproape timorat de răutăţile celor din jur. Salvarea a venit odată cu descoperirea taberei de ­nutriţie,în care a fost în vara trecută. În doar o săptămână,a slăbit 2 kg. „Nu m-am aşteptat la rezultate imediate. Am vrut doar ca fiul meu să aibă un viitor sănătos şi o greutate normală. După tabără,a început să mănânce sănătos,din proprie iniţiativă. I s-au întipărit în minte,în acea săptămână,noţiuni solide de nutriţie,pe care mi le transmitea şi mie. De exemplu,când mergeam la supermarket îi turuia gura întruna şi-mi spunea ce să cumpăr şi de ce un anumit produs este bun“,spune mama.

Soluţia:sportul de performanţă

Până mai ieri,Liviu era un copil timid şi supraponderal. Tabăra de nutriţie l-a transformat într-un sportiv de performanţă. În ultimul an,de când merge în aceste tabere şi la terapie,băiatul a început să facă înot de performanţă şi deja a luat câteva premii! Faţă de copilul retras şi „pufos” de acum câteva luni,Liviu este în prezent cu totul schimbat:ambiţios,luptător,mai comunicativ,mai sigur pe el şi are o greutate normală. Toate aceste lucruri spectaculoase l-au făcut să-şi dorească să ajungă din nou în tabăra de nutriţie care se va organiza în a doua săptămână a anului viitor. Îi place tot ce se întâmplă acolo:ce învaţă,cum interac­ţionează cu ceilalţi,cum se distrează,excursiile,activităţile cu medicul nutriţionist şi psihologul”,ne povesteşte Maria,fericită.

Tabără de nutriţie pentru copiii supraponderali

Pentru părinţii care au un copil supraponderal sau care suferă de alte afecţiuni nutriţionale,  iată şi o soluţie:tabăra  de nutriţie organizată între 6 şi 12 ianuarie,la Boteni,judeţul Argeş.  Aici vor  beneficia de sprijinul medicilor nutriţionişti şi al psihologilor şi vor învăţa să mănânce sănătos şi să comunice. Mai multe detalii,pe site-ul www.centrul-equilibrum.ro.Recente

Hedy Lamar foto  Crossroads (1942) jpg
Celine Dion foto  Shutterstock jpg
Rihanna foto  Instagram jpg
Coperta Click! pentru femei Nr 11 2024 jpg
Jennifer Garner jpg
Hannah Dodd foto  Shutterstock jpg
Sarah Jessica Parker jpg
Jessica Alba foto  Shutterstock jpg
Jessica Biel jpg
Sarah Wayne Callies foto  Shutterstock jpg
ten frumos jpg
Britney Spears jpg
Courteney Cox si Matthew Perry jpg
Boney M XP 1 png
Jane Seymour foto  Shutterstock jpg
Zodii ai caror nativi sunt atenti la detalii Sursa foto shutterstock 2039710754 jpg
Traditii la nunta jpg
Chris Pine arată diferit jpg
Prințesa Roz foto  Shutterstock jpg
copil speriat foto  Shutterstock jpg