Dacă faci asta la volan, ai toate șansele să fii psihopat!

Cercetătorii de la Universitatea Regensburg au descoperit o legătură uimitoare între psihopați și un obicei pe care mulți români îl au atunci când conduc…

image

Nu trebuie să urci agresiv bordurile cu roțile mașinii și nici nu trebuie să spui cuvinte urâte în trafic pentru ca oamenii de știință să-și dea seama că ai niște caracteristici ale personalității… mai puțin plăcute.

Astfel, șoferii care s-au dovedit a avea niște comportamente condamnabile – precum machiavellismul, narcisismul și psihopatia – tind să folosească telefonul mobil atunci când se află la volan. Mai mult, nici măcar nu se simt vinovați pentru asta, li se pare perfect normal să „împuște doi iepuri deodată” - să comunice cu diverși oameni, să trimită mesaje sau să compună e-mail-uri întregi în timp ce se deplasează pe șosele și încearcă să ajungă la destinație.

Același studiu subiliniază o realitate destul de neplăcută, conform căreia cei care au avut un scor ridicat de psihopatie sunt de trei ori mai înclinați să comită ilegalități în trafic decât restul participanților la circulația auto.

Oamenii de știință au strâns informații de la aproape 1000 de șoferi germani, care au fost testați de cele trei trăsături neplăcute ale personalității - machiavellismul, narcisismul și psihopatia. În urma analizei făcute, 61% dintre șoferii participanți la studiu au recunoscut că folosesc telefonul mobil atunci când conduc mașina.

image

Mai mult, aceștia nu consideră o mare problemă comportamentul lor în trafic, nu se simt vinovați să dau telefoane și mesaje în timp ce se află la volan și pun astfel în pericol viața altori participanți la trafic sau a pietonilor.

Cei care au avut un scor mare pentru machiavellism, adică acel gen de personalitate care e legat de comportamentul manipulator, încearcă chiar să ascundă că folosesc telefonul când conduc mașina, ceea ce este și mai grav decât cei care vorbesc la mobil și își recunosc, totuși, greșeala.

În concluzie, și la noi în țară există mulți șoferi care, prinși în trafic, consideră prielnic timpul petrecut la volan pentru a lua legătura cu alți oameni și-a le comunica tot ce au de comunicat. Că sunt ei psihopați sau nu, rămâne ca specialiștii să-și dea cu părere. Până una-alta, trebuie avut grijă cum ne deplasăm cu toții pe șosea, pentru a nu pune nicio viață omenească în pericol.

foto - Shutterstock



Recente

Ryan Reynolds și Blake Lively jpeg
Esta TerBlanche  foto   Shutterstock jpg
Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Kate Middleton jpeg
Care sunt complexele tale fizice in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 526923172 jpg
Chitaristul trupei The Rolling Stones jpg
Jessie J jpg
Kim Kardashian, copii jpeg
Palatul Buckingham  foto   Shutterstock jpg
Brigitta Gheorghe, de la muzica la arta culinara 1  Sursa foto arhiva personala jpg
Barbosu  Sursa foto arhiva personala jpg
The Simpsons  foto   Imdb jpg
Mirosuri pe care cainii le resping jpg
Spune mi zodia ta si vei afla ce nuanta de ruj te pune in evidenta  Sursa foto shutterstock 2477758069 jpg
loialitate jpg
ben affleck jennifer lopez infidelitate contract prenupțial  Sursa Foto   Shutterstock jpg
caine jpg
avion jpg
Selma Blair jpg
Sezonul 3 serial Ursul Disney+ jpg