Prima călătorie cu mașina, ca șoferiță: ce să faci înainte de plecare

Prima călătorie cu mașina este o experiență memorabilă, însă, adesea, și plină de emoții, astfel că te poți simți copleșită de entuziasm și anxietate deopotrivă.

image

Deși este normal să simți aceste lucruri, este important să ai încredere în tine și să pregătești întreaga călătorie din timp. Iată ce să faci înainte de prima ta călătorie cu mașina, pentru a te simți încrezătoare și pentru a te bucura de fiecare minut.

Verifică mașina și documentele

Unul dintre principalele lucruri pe care este bine să le faci înainte să pleci într-o călătorie cu mașina este să verifici starea de funcționare a acesteia. Iată cum poți face asta:

●     Verifică presiunea și starea anvelopelor. Cele care sunt prea mult sau prea puțin umflate pot afecta modul în care controlezi mașina pe drum și consumul de carburant. Verifică, de asemenea, și starea anvelopelor, astfel încât să te asiguri că adâncimea benzii de rulare respectă normele europene de 1,6 mm.

●     Asigură-te că nivelul lichidului de frână este potrivit și că nu există scurgeri vizibile.

●     Verifică nivelul uleiului și asigură-te că este la nivelul recomandat.

●     Verifică starea de funcționare a tuturor luminilor, inclusiv farurile, stopurile și semnalizările.

Totodată, acordă atenție și documentelor mașinii pentru a fi pregătită în cazul unui eventual control rutier. În funcție de destinație, este posibil să ai nevoie de rovinietă și, obligatoriu, trebuie să deții o poliță de asigurare în termen de valabilitate. Dacă urmează să pleci la drum și constați că nu ai acest document obligatoriu, poți să închei rapid o asigurare online Romania, fără să te deplasezi fizic la compania de asigurări.

Depășește emoțiile

Chiar și atunci când ai toate documentele în regulă, iar mașina ta este în stare perfectă de funcționare, este normal să ai emoții la prima călătorie cu mașina. Totuși, dacă nu le gestionezi eficient, este posibil să afecteze modul în care conduci și să te împiedice să te bucuri de călătorie.

Iată ce poți face pentru a-ți depăși emoțiile înainte să pornești la drum lung cu mașina:

●     Începe cu un traseu cunoscut și nu foarte aglomerat. Alege o destinație cunoscută, deoarece acest lucru te va ajuta să te familiarizezi cu mașina și cu traseul.

●     Ascultă muzică relaxantă la un volum potrivit și evită distragerile.

●     Exersează tehnici de conducere defensivă care să te ajute să anticipezi mișcările celorlalți participanți la trafic. Astfel, vei deveni mai încrezătoare și mai relaxată.

●     Verifică condițiile meteo. Dacă acestea sunt nefavorabile și te împiedică să conduci în siguranță, cel mai bine este să te oprești într-un loc sigur până când vremea devine mai stabilă.

Profită la maximum de călătorie

Acum că ai învățat cum poți să lași grijile deoparte, încearcă să profiți la maximum de prima ta călătorie în calitate de șoferiță. Primul lucru pe care îl poți face în acest sens este să planifici din timp traseul și să te informezi despre rutele posibile și punctele de interes. Dacă în drumul tău până la destinație întâlnești atracții turistice, acestea pot fi o oportunitate bună de relaxare și de a face o pauză de la condus.

De asemenea, indiferent dacă călătorești singură, cu prietenii sau cu familia, poți să faci călătoria mai plăcută cu ajutorul unor melodii relaxante sau a unor cărți audio. Odată ce ajungi la destinație, asigură-te că parchezi într-un loc sigur și să acționezi frâna de mână.

Așadar, verificarea mașinii și a documentelor, gestionarea emoțiilor prin diverse metode și vizitarea punctelor de interes de pe traseu sunt câteva lucruri esențiale pe care le poți face pentru a-ți crește încrederea în tine. Pune-le în aplicare și fă din prima ta călătorie una memorabilă.

Sursă foto: shutterstock.com