De ce ai pielea uscată: cauze frecvente
Indiferent de sezon, pielea ta este uscată? Există numeroase motive pentru care pielea se deshidratează şi mai apoi se usucă, de la vremea rece, lipsa lichidelor şi până la afecţiuni grave ale pielii. Iată care ar putea fi cele mai comune cauze.
Săpunurile şi detergenţii duri
Unul dintre motive o poate reprezenta folosirea unor săpunuri prea dure cupielea ta. În plus,chiar şi detergenţii pe care-i foloseşti la spălarea rufelor îţi pot irita epiderma. Poartă mănuşi în timp ce speli vasele sau rufele,cumpără detergenţi de haine organici sau foloseşte balsamuri delicate şi hidratează-ţi pielea mâinilor şi a corpului imediat după ce te-ai spălat.
Diabetul
Una din simptomele clasice ale diabetului este uscarea pielii. Dacă mai ales mâinile şi picioarele îţi sunt deshidratate,fără nici un motiv,ar fi indicat să faci o serie de analize pentru depistarea diabetului. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge duc la o circulaţie proastă,iar urinarea frecventă deshidrateaza şi mai mult organismul. Detectarea diabetului zaharat de tip 2,într-un stadiu precoce,îl poate ajuta pe pacient,prin medicamentaţie şi dietă,să-l ţină sub control.
Vârsta de+40
Femeile care se apropie de această vârstă sau au trecut de ea,vor constata o şi mai mare uscare a pielii şi asta din cauza faptului că pielea îşi pierde elasticitatea şi începe să îmbătrânească. Vei observa şi apariţia altor semne:linii fine,riduri... Iar asta se aplică şi în cazul femeilor cu pielea,de obicei,grasă. Pentru a controla acest lucru,hidratează-ţi zilnic pielea cu creme şi loţiuni,pe bază de apă,care cresc umiditatea din straturile celulare.
Iritaţiile,psoriazisul sau eczemele
Toate aceste afecţiuni dermatologice apar mai frecvent la persoanele cu tendinţă de uscare a pielii. În cazul în care pielea ta este inflamată şi observi pete roşii neuniforme,s-ar putea să suferi de o formă uşoară de psoriazis. Consultă deci un dermatolog dacă ai pielea extrem de uscată şi nu se remediază de la sine,în timp scurt.
Hipotiroidism
Este o altă afecţiune care poate provoca uscarea excesivă a pielii. În această afecţiune,glanda tiroidă produce mai puţini hormoni tiroidieni,care diminuează activitatea sebumului şi a glandelor sudoripare,ceea ce duce la uscarea pielii. Este important să-ţi tratezi pielea corpului cu uleiuri naturale,acestea fiind mult mai eficiente decât cremele de corp.