De ce-și decorează ucrainenii bradul de Crăciun cu pânze de păianjen

Ucrainenii sunt de părere că păienjenii și pânzele lor nu au nimic de-a face cu Halloweenul sau cu ceva înfricoșător. Dimpotrivă, le aduc noroc. Care e legenda?

image

Peste tot în lume, pânzele de păianjen sunt asociate cu Halloweenul. În Ucraina, însă, bradul de Crăciun este îmbodobit cu pânze de păianjen, iar cea mai frumoasă sărbătoare din an nu are loc pe 25 Decembrie, cum știm cu toții, ci între 6 și 19 ianuarie.

Această tradiție nu este specifică doar Ucrainei, ci poate fi întâlnită și în Polonia și în câteva părți din Germania. Totul a pornit de la o legendă, care a promovat păienjenii și pânzele lor ca pe ceva benefic, de care nu trebuie să-ți fie frică sau scârbă. Dimpotrivă. Păienjenii țin noroc, lucru care îi face pe ucraineni să-și decoreze și casele cu pânzele lor, nu numai bradul de Crăciun, susține Country Living. Bun, dar care e legenda?

Conform Ukraine.com, legenda spune că a fost odată ca niciodată o văduvă care locuia cu copiii ei și care era prea săracă pentru a da vreun ban pe decorațiile de Crăciun. Într-una din zile, copiii văduvei au descoperit că un copac se înrădăcinase în apropierea casei lor și s-au gândit pe loc că, în acel an, pot avea și ei parte de un brad de Crăciun.

Bradul de Crăciun a provenit din Europa de Est, după cum ne informează Britannica. Pe undeva prin Germania, lângă Ucraina, a prins contur acest obicei de-a avea brad de Crăciun în casele oamenilor, în cea mai frumoasă sărbătoare din an.

Copiii văduvei și-au dat seama că nu aveau cu ce să decoreze bradul de Crăciun, însă, chiar și în ciuda acestui lucru, micuții au avut grijă de copac de parcă ar fi fost cel mai frumos din lume. În Ajunul Crăciunului, aceștia s-au dus la culcare resemnați că bradul lor nu va arăta niciodată ca unul de Crăciun, din cauza lipsei decorațiunilor. Însă, când s-au trezit a doua zi dimineață, un miracol a avut loc și tradiția de Crăciun a luat naștere!

Legenda spune că, în dimineața de Crăciun, bradul văduvei și al copiilor ei era îmbodobit cu o frumoasă pânză de păianjen, care strălucea minunat în lumina dimineții, de parcă ar fi fost niște globuri strălucitoare și o beteală ca-n poveste. Mai mult, se pare că familia bietei femei a început să aibă noroc începând cu acel Crăciun.

În ziua de azi, ucrainenii folosesc decorațiuni de Crăciun sub formă de păienjeni sau pânzele lor, pentru a le purta noroc în restul anului. Decorațiunile acestea – realizate din hârtie sau sârmulițe argintii – se numesc „pavuchky” și fac parte din tradiția de Crăciun a vecinilor noștri.

Foto - ShutterstockRecente

Mandy Moore, Nick Jonas jpg
Jennifer Lopez si Ben Affleck jpeg
nuntă Prințul Harry, Meghan Markle foto  Shutterstock jpg
Click! pentru femei Nr 3  2023 jpeg
Menopauza jpg
Ireland Baldwin jpg
Pamela Anderson carieră foto  Shutterstock jpg
Papa Benedict sursa  Shutterstock jpg
Iti place muzica live Iata top 3 restaurante pe care nu trebuie sa le ratezi in Bucuresti jpg
zi norocoasa shutterstock 1937419057 jpg
Regé Jean Page jpg
Partea nevazuta a povestilor care ti au bucurat copilaria Sursa foto shutterstock 1983165296 jpg
Copiii Angelinei Jolie jpg
Dans jpg
jucării sexuale foto  Shutterstock jpg
Michael Jackson, Diana Ross sursa  Shutterstock, Instagram jpg
Lisa Loring jpeg
Top 3 zodii ai caror nativi sunt buni povestitori Sursa foto shutterstock 407827774 jpg
Piele somon jpg
SAGA jpg