Doamnei profesoare, cu drag

1 54922 original jpg jpeg

Ţi-a arătat magia cuvintelor, ţi-a descifrat tainele formulelor care te fac să visezi la stele, ţi-a deschis ochii spre frumuseţile lumii – şi astfel ţi-a modelat personalitatea şi destinul în viaţă. Doamnă profesoară, domnule profesor, rândurile de mai jos vă sunt închinate.

Cu siguranţă că ai avut,pe parcursul anilor de şcoală,un dascăl cu har. Eu,spre exemplu,eram îndrăgostită – ca toată clasa,de altfel – de profesoara de limba română. Orele cu ea erau un permanent dialog:ne provoca să ne spunem părerea,să avem opinii originale,creative. Ne arăta sensuri ascunse în texte pe care noi le credeam banale şi nu se sfia să ne atingă blând cu bagheta elegantă a ironiei. 

Mai târziu,în liceu,eram numai ochi şi urechi la ora „profei“ de fizică:structura materiei,transformările din natură îşi dezvăluiau fascinantele mecanisme. Iar cea de franceză ne delecta nu numai cu declinări şi conjugări,ci şi cu istorisiri pline de umor din viaţă. Pe tine în ce fel te-a influenţat profesorul preferat? Am invitat câteva femei să răspundă la această întrebare.

Ana Pup:„Mi-aţi fost alături în momente de cumpănă“

simeon stalpnicul png

„Dragă doamnă profesoară“,îşi începe scrisoarea Ana Pup,contabil în comuna Hida,judeţul Sălaj,„Vă mulţumesc din suflet pentru că într-un moment de mare cumpănă aţi reuşit să-mi redaţi încrederea în forţele mele,m-aţi făcut să văd din nou latura bună a lumii acesteia şi mi-aţi arătat că totul este posibil cu puţină voinţă şi optimism.“ Ana ţine să-i mulţumească profesoarei de limba franceză Cornelia Pantea şi pentru faptul că i-a sădit în suflet dorinţa de-a acumula cunoştinţe din varii domenii – lucruri care au ajutat-o mai târziu. „Sfaturile de la dumneavoastră mi-au fost de folos întreaga viaţă şi ştiu că mulţumită lor nu m-am îndepărtat de la calea cea dreaptă. De la dumneavoastră am învăţat că o materie nu trebuie citită doar cu mintea,ci şi cu sufletul.“

Raluca Ionica Ciupercă:„M-aţi învăţat că e important să-ţi recunoşti limitele“

simeon stalpnicul png

Raluca predă limba engleză la Şcoala Gimnazială „B.P. Haşdeu“,din Câmpina,judeţul Prahova:„N-aş pleca din învăţământ,pentru că lucrul cu elevii te energizează.“ De la profesoara ei,Dinu Cristina,de la Colegiul Naţional „N. Grigorescu“ din localitate,a învăţat o lecţie importantă de viaţă:„Îmi aduc aminte că,la o oră de literatură din clasa a X-a,i-am adresat profesoarei o întrebare referitoare la sensurile unui cuvânt dintr-un text. Dumneaei a recunoscut că nu ştie mai multe,dar a promis că se va documenta şi va reveni cu un răspuns la ora următoare. Pe moment,am judecat-o greşit,deoarece mi se părea imposibil ca un cadru didactic să nu cunoască TOTUL.“ Când profesoara a venit cu răspunsul cerut,Raluca a privit-o cu admiraţie şi respect:„Am realizat importanţa faptului dea-ţi recunoaşte limitele,cu condiţia ca în cel mai scurt timp să faci ceva pentru a schimba lucrurile.“

Denisa Speriatu:„Amintiri despre domnul profesor «de suflet»“

simeon stalpnicul png

„Îmi aduc aminte de ziua când domnul profesor Chevorchian a intrat în clasă – a fost un moment de linişte absolută,ne–am ridicat în picioare şi o voce caldă,dar fermă ne–a spus:«Bună ziua,

luaţi loc»“,scrie Denisa Speriatu,  din Bucureşti.  „Catedra era pe un piedestal,profesorul a luat scaunul de la catedră şi l–a aşezat în faţa clasei,la acelaşi nivel cu noi.

Aşa s–au desfăşurat de-atunci încolo orele noastre de limba şi literatura română.“ Denisa îi poartă şi acum mentorului său o admiraţie neclintită:„Era unic,atât prin ţinuta impecabilă şi elegantă,la costum şi o geantă diplomat,cât şi prin discursul său pedagogic. Emana o căldură aparte,avea o expresivitate desăvârşită. Era captivant,te magnetiza cu imaginile pe care la crea,deveneai un personaj care lua parte la acţiune – şi ne doream ca lecţia să nu se mai termine.“ Orele de română au devenit hrană pentru mintea şi sufletul Denisei:„Pentru domnul profesor,cel mai important era să citim o carte de mai multe ori,să descoperim noi semnificaţii,să reflectăm asupra lor.“ De dragul acestor amintiri,Denisa a urmat,mai târziu,Facultatea de Litere. A ales să devină la rândul ei profesor şi să le transmită copiilor magia cuvintelor,aşa cum i-a fost dezvăluită de profesorul „de suflet“.



Recente

Regina Camilla a Marii Britanii jpg
Christina Applegate jpg
Shania Twain, Jon Bon Jovi  foto   Shutterstock jpg
Celebritati  jpg
Whitney Houston  foto   Shutterstock jpg
Meghan Markle si fiica ei  jpg
Olivia Munn și John Mulaney  foto   Shutterstock jpg
Madonna  jpg
să vorbim de vorbă   Oana & Ion jpg
Cindy Crawford  Shutterstock jpg
respiratie pe gura jpg
Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie și copiii ei  foto   Shutterstock jpg
Britney Spears  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  Instagram jpg
Khloe Kardashian a slabit jpg
musafiri  jpg
Gigi Hadid  sursa   Instagram jpg
lenjeria din dantelă jpg
Studiu jpg