Doi copii români de Cartea Recordurilor

1 54579 original jpg jpeg

În viaţa de zi cu zi, îşi văd de temele pentru acasă, de olimpiade, de plimbările pe bicicletă ori de turele la mall. Când urcă pe scenă, devin vedete şi reuşesc să ridice sala-n picioare. Doamnelor şi domnilor: Andra şi Răzvan!

Andra Gogan,în vârstă de 15 ani,şi fratele ei,Răzvan,12 ani,au un palmares impresionant pentru vârsta lor:32 de albume muzicale,sute de spectacole,apariţii televizate. Figurează inclusiv în Cartea Recordurilor,la secţiunile „Cel mai mare număr de albume lansate de un copil“,„Cel mai lung concert susţinut de un copil“ şi „Cel mai tânăr preşedinte din lume“.

Iau parte la competiţii de dans sportiv,câştigă premii la olimpiade şi,între două show-uri,dublează voci pentru cele mai îndrăgite seriale de la Disney Channel. Cu toate astea,cei doi nu-s cu nasul pe sus. Se vede clar că pun inimă şi voie bună în tot ceea ce fac. Astfel,viaţa de artist nu le împovărează copilăria,ci le-o face mai bogată – şi,de ce nu,mai „aventuroasă“.

Harnici şi la şcoală,şi după ore

Andra cântă în public de la vârsta de 3 ani,la fel şi fratele ei. „Eu i-am cerut mamei să mă ducă peste tot! Nu ne-a împins nimeni spre scenă,de la bun început mi-am dorit să cânt şi să dansez!“,spune ea,iar Răzvan adaugă:„Eu am luat-o ca model pe sora mea.“

Ambii fac cursuri private de canto,pian şi chitară. Şi,deşi viaţa de artist le ocupă o bună parte din timp,copiii reuşesc să aibă rezultate excelente şi la şcoală.

De unde aplecarea către învăţătură în ciuda atâtor activităţi extraşcolare? Poate pentru că părinţii îi luau cu ei la facultate încă de când erau în scutece. Studenţi „căminişti“,neavând în grija cui să-şi lase bebeluşii,soţii Gogan îi îngrijeau cu rândul – şi îi duceau la cursuri,ca să-i poată supraveghea. Au ştiut să le insufle,de mici,dragostea pentru carte...

simeon stalpnicul png

Drumul spre succes,pavat cu multă muncă

Deşi sunt nişte mici vedete,cu fani pe Facebook – Răzvan e mândru de cererile de prietenie din partea domnişoarelor – şi solicitări de autografe,cei doi nu lasă succesul să li se urce la cap. „Ne gândim că încă suntem la începutul unui drum frumos şi că trebuie să muncim şi să ne bucurăm de ceea ce avem,pentru a ajunge la «luminiţa de la capătul tunelului»“,spune Răzvan.

Cu la fel de multă seriozitate e abordat capitolul şcoală. „Odată,după ce s-au încheiat nişte filmări pe care le făceam,m-am apucat în toiul nopţii să învăţ,pentru că aveam teză a doua zi!“,îşi aminteşte Andra. „De multe ori,îmi fac temele în clasă,imediat ce le-am primit,sau în maşină,în drum spre concerte“,completează Răzvan. Le ţinem pumnii strânşi!

Ea – cântăreaţă,el – compozitor

Alţi copii de vârsta lor habar n-au ce vor face în viitor. Andra şi Răzvan au însă planuri precise:ea vrea să se facă artistă internaţională de music-hall,adică să ţină spectacole de muzică şi dans în teatre,dar şi instructor la propria şcoală de muzică şi dans,iar Răzvan vrea să compună muzică „pe calculator“. Deocamdată,cei doi se pregătesc de „vacanţă“ la Eforie Nord – am pus ghilimele,pentru că şi în timpul acesta vor susţine zilnic concerte. Visul lor cel mai mare? „Să am o emisiune proprie!“ (Andra);  „Să reuşesc cât mai repede să compun muzică!“ (Răzvan).

Două întâmplări hazlii

„Eram înaintea unui spectacol şi nu îmi mai găseam sandalele de dans“,îşi aminteşte Andra. „Am hotărât că voi dansa în picioarele goale. Publicul a crezut că aşa e regia şi a apreciat foarte mult momentul!“Şi Răzvan are „povestea“ lui:„La filmarea videoclipului pentru cântecul nostru,„Fulgii lui Moş Crăciun“,o scenă era în telescaun. După câteva urcări şi coborâri în care am îngheţat bocnă,am hotărât că nu mă mai urc în telescaun niciodată!“

simeon stalpnicul png

Micul preşedinte

Răzvan a avut privilegiul de-a fi oaspete la Cotroceni,pentru o zi,unde a fost lăsat să joace rolul suprem în stat. Dacă ar fi numit preşedinte pentru o lună,ce măsuri ar lua? „Aş înfiinţa şcoli în care copiii capabili să poată primi pregătire specială,astfel încât să ne ajute mai târziu să ridicăm nivelul ţării noastre! Iar pe sora mea,care e foarte capabilă,aş numi-o prim-ministru“,încheie el.