Ea este românca angajată de o faimoasă editură britanică pentru a da culoare operelor lui Shakespeare şi ale lui Charles Dickens

1 85361 original jpg jpeg

Maria Surducan , o ilustratoare din Cluj, dă viaţă şi culoare personajelor lui William Shakespeare şi Charles Dickens pentru o cunoscută editură britanică.

În urmă cu cinci ani, Maria lansa pe piaţă primul roman grafic din România, graţie unor donaţii. Cu ajutorul ei,  trei dintre poveştile lui Petre Ispirescu  „Prâslea cel Voinic şi Merele de Aur“, „Pasărea Măiastră“ şi „Lupul cel Năzdrăvan“ au primit caracteristici din lumea contemporană:  prinţesa e inventivă, Negru Împărat meştereşte roboţ, iar Pasărea Măiastră fură merele Împăratului şi poartă fustă mini.

De la Petre Ispirescu, la Charles Dickens şi William Shakespeare

Arhitectura şi costumele din operele complete ale lui Charles Dickens, reeditate şi repovestite de Editura Usbourne din Marea Britanie, sunt imaginaţia Mariei, după o cercetare temeinică.

Spre exemplu, la poveştile lui Dickens, regulile au fost stricte, iar indicaţiile precise.

„Am primit şi de la editură documentare foarte precisă că nu toate oraşele sunt Londra, că nu toate casele seamănă între ele, unele sunt ridicate în perioada victoriană, altele, în perioada Regelui George. S-a întâmplat inclusiv să-mi spună: «Da, ştim, dar costumul în care l-ai îmbrăcat este de la 1830. Nouă ne-ar trebui de la 1810!». Aceasta este diferenţa dintre editurile de la noi şi din străinătate“, a povestit Maria.

image

Cercetarea este extrem de importantă pentru ca cititorul să simtă atmosfera  acelei perioade, de aceea Maria acordă o atenţie deosebită biografiei scriitorului. 

Spre exemplu, Dickens a avut o experienţă foarte proastă în SUA şi s-a întors acasă dezamăgit. De aceea, „America lui este, efectiv, o mlaştină“, ppovesteşte clujeanca.

Personajele negative din cărţile sale se trag de la relaţia dificilă pe care a avut-o cu mama sa, în timp ce eroinele blonde, delicate şi dedicate familiei pe care le creionează în scrierile sale sunt inspirate din chipul fiicei sale. 

image

Citeşte continuarea pe adevărul.ro.