Poveşti care te cheamă la Castelul Bran

1 47141 original jpg jpeg

Dacă spui Bran, spui Dracula. Legenda care atrage turiştii ca un magnet a trimis în umbră toate celelalte poveşti despre castelul cu o istorie de peste şapte secole.

Pe aceeaşi temă:

Trei motive să vizitezi satele din Germania

Destinaţii romantice pentru îndrăgostiţi

Păltiniş,o staţiune la înălţime

De la povestea cu zâne...

Alături de reşedinţa de la Balcic, Branul era „casa” favorită a Reginei Maria. Impresionată de ceea ce a văzut când l-a vizitat prima dată, ar fi mărturisit: „Ce basm ar însemna să chem la viaţă un mic castel medieval, o adevărată poveste cu zâne”.

Dorinţa i s-a împlinit în 1920, când castelul i-a fost donat pentru contribuţia pe care a avut-o la înfăptuirea Marii Uniri. Ileana, fiica Reginei Maria, i-a adus inima la Bran în 1940, după cedarea Cadrilaterului, şi a depus-o într-o capelă săpată în stânca Măgurii. Mormântul a fost profanat în 1968, iar inima reginei a fost ascunsă trei ani într-un seif al muzeului Bran.

...la povestea cu vampiri...

Cea mai cunoscută poveste din jurul Castelului Bran este cea a Contelui Dracula. Totul a început cu romanul autorului irlandez Bram Stoker, care denaturează povestea lui Vlad Ţepeş, pe care-l transformă într-un vampir sângeros şi-l plasează la Bran, deşi este foarte puţin probabil ca acesta să fi locuit vreodată în castel. Dar acest aspect nu are importanţă. Ceea ce contează este că Branul se potriveşte perfect în povestea gotică şi atrage o mulţime de turişti.

...şi înapoi la realitate

Castelul a fost retrocedat anul trecut Arhiducelui Dominic de Habsburg. Ministerul Culturii a mutat colecţiile aparţinând statului român de la Castel la Vama Medievală,iar acesta a fost remobilat cu obiecte din colecţia familiei regale. Încă este deschis pentru public,aşa că trece-l pe agenda de vacanţă.