Grace Kelly, prima prinţesă modernă

1 grace kelly promotional photograph rear window jpg jpeg

Când ne gândim la Grace Kelly, avem în minte o femeie frumoasă care a schimbat gloria şi strălucirea de la Hollywood cu luxul, dar şi cu restrângerile de la palatul princiar din Monaco. Şi totuşi, ce-a fost ea mai mult: prinţesă sau stea de cinema?

Povestea ei seamănă, cumva, cu una din vremurile noastre, cea a soţiei Prinţului Harry, mult discutata Meghan Markle. Şi aceasta, ca şi Grace, s-a făcut cunoscută mai întâi în cetatea filmului, apoi a furat inima unui prinţ. Popularitatea şi succesul celor două nu pot fi puse, însă, pe picior de egalitate, realizările cinematografice ale lui Grace fiind net superioare actualei Ducese de Sussex. În cazul lui Kelly, vorbim de o actriţă care a fost premiată cu un Glob de Aur şi cu un Oscar şi ale cărei filme se înscriu, astăzi, pe lista unor clasice de neratat: „Goană după hoţ“, „O viaţă pe scenă“, „Cu C de la Crimă“ sau „Mogambo“. În 1956, la doar 26 de ani şi în plină glorie, Grace a spus adio Hollywoodului pentru o viaţă nouă, plină de privilegii şi de responsabilităţi, alături de Prinţul Rainier de Monaco. A făcut ea alegerea corectă?

Citeşte şi: Arta ghicitului în talpa piciorului

O fată ambiţioasă din Philadelphia

Grace Patricia Kelly s-a născut pe 12 noiembrie 1929, în Philadelphia, într-o familie de sportivi cu succese în atletism. Tatăl, John Brendan Kelly, a câştigat  trei medalii olimpice, făcând parte din echipa de canotaj a Statelor Unite, activitate care l-a şi îmbogăţit. Mama actriţei, Margaret Katherine Majer, a fost primul antrenor feminin din istoria echipei de atletism a Universităţii din Pennsylvania. Cu toate acestea, nu sportul a atras-o pe micuţa Grace, fetiţa demonstrând că are mai degrabă veleităţi artistice şi de manechin.

Aceasta este linia pe care a urmat-o şi în adolescenţă, spre dezaprobarea tatălui ei, atunci când Grace a început să frecventeze cursurile Academiei Americane de Arte Dramatice, la New York. Dar şi-a susţinut singură pasiunea, banii venindu-i mai degrabă din apariţiile ei ca model în diferite reclame şi pe copertele unor reviste de modă. Perseverenta Kelly avea să-i mulţumească starului Gary Cooper pentru şansa de a se face cunoscută în cetatea filmului, după ce acesta a ajutat-o să primească rolul tinerei sale soţii din filmul western „La amiază“ (1952). Un an mai târziu, a urmat momentul „Mogambo“, un film cu Clark Gable şi Ava Gardner în rolurile principale, Kelly având o aventură cu Gable pe durata filmărilor. Cumva, această încurcătură amoroasă i-a purtat noroc, căci tânăra actriţă a fost nominalizată la un Premiu Oscar pentru prestaţia ei din această producţie. N-a fost să fie atunci, dar binemeritatul Oscar a ajuns în vitrina lui Kelly după apariţia ei în filmul „O viaţă pe scenă“ (1954).

Citeşte şi: De vorbă cu... Neti Sandu

Cum şi-a cunoscut prinţul?

În  1955, Kelly devenise deja una dintre cel mai bine plătite şi respectate actriţe din lume. Ca atare, acesteia i-a revenit onoarea de a face parte din delegaţia Statelor Unite la Festivalul de Film de la Cannes. Întâlnirea cu Prinţul Rainier al III-lea a avut loc în timpul unei şedinţe foto pe care frumoasa actriţă o realiza  acolo, iar momentul a fost cât se poate de oportun, căci suveranul din Monaco îşi  căuta soţie. De fapt, prinţul era obligat să dea un moştenitor principatului, altfel, acesta ar fi urmat să fie anexat Franţei. În ciuda presiunii, prinţul nu voia să se căsătorească cu oricine, ba chiar avea o imagine ideală a celei demne să-i stea alături: „O văd cu părul lung în culoarea frunzelor toamnei. Ochii ei sunt albaştri sau violet, cu mici inflexiuni aurii“. Fix aşa era Grace!

Nu vom şti niciodată dacă între actriţa americană şi prinţul cu şase ani mai în vârstă a fost dragoste la prima vedere. Cert este că, la distanţă de un an, pe 19 aprilie 1956, cei doi se căsătoreau în cadrul unei ceremonii publice opulente, desfăşurată la Monaco şi urmărită de 30 de milioane de telespectatori din întreaga lume. În aceeaşi zi, Grace Kelly abandona cariera ei hollywoodiană, renunţa la cetăţenia americană, iar filmele ei erau interzise în principat de către gelosul ei soţ. „Fusesem angajată în câteva relaţii romantice nefericite. Deşi  ajunsesem un star, mă simţeam pierdută şi confuză. Nu voiam să împlinesc 30 de ani fără să ştiu încotro mă îndrept în viaţa personală“, spunea, atunci, Grace.

Un sfârşit teribil şi multe întrebări fără răspunsuri

Grace Kelly devenea Prinţesa Grace şi-i dăruia soţului ei moştenitorii mult necesari: pe Prinţesa Caroline, pe Prinţul Albert, actualul suveran al prin-cipatului, şi pe Prinţesa Stéphanie. Pe 13 septembrie 1982, pe când Prinţesa Grace avea doar 52 de ani, aceasta se afla în maşină alături de mezina Stéphanie şi conducea pe şoseaua înaltă a Coastei de Azur. La un moment dat, Grace a suferit un infarct şi a pierdut controlul volanului, iar maşina acestora a căzut în gol. Micuţa Stéphanie a fost doar accidentată, însă mama ei n-a avut nicio şansă, murind după 24 de ore petrecute în comă. După moartea prinţesei, multe întrebări au rămas fără răspuns, cea mai insistentă fiind cea legată de viaţa lui Grace la palatul monahal. A fost ea împăcată cu acest rol sau a regretat părăsirea ţării natale şi a filmului pentru a trăi într-o colivie de lux?



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg