INTERVIU. Gabriel Cotabiţă şi rapperul JerryCo vorbesc despre violenţa asupra femeilor
Cântăreţul Gabriel Cotabiţă şi rapperul JerryCo au dat startul unei campanii împotriva violenţei asupra femeilor. Cei doi artişti au acceptat să ne spună mai multe despre iniţiativa lor, aceea de a susţine femeile care suferă de orice formă de abuz.
1. Cine a venit cu ideea de a lansa un imn împotriva violenţei asupra femeilor?
Gabriel Cotabiţă:Cântecul a fost compus şi produs de George Popa. Textul despre femeile abuzate,folosite şi desconsiderate,a fost scris de mine împreună cu poeta Ancuţa Dionisie. A ieşit "Ridică-te şi fugi!" Pentru a se adresa şi unui segment de vârstă care scrie cu prescurtări şi care reprezintă generaţia de astăzi,am simţit că avem nevoie de un rapper ancorat în realitate şi care să rezoneze la mesaj. George a venit cu propunerea,JerryCo,pe care nu-l cunoşteam,a adus cuvintele şi interpretarea şi aşa a apărut "RDK-Te şi fugi!"
Am inceput să filmăm cu minunatele femei care s-au alăturat ideii. Am trimis materialele la IGPR,la biroul de presă pentru a semnala intenţia noastră. Ei au propus ca întreaga campanie de Prevenire a abuzurilor Împotriva femeilor să se numească "Ridică-te şi fugi" şi varianta originală să devină imnul campaniei.
JerryCo:A fost ideea lui Gabi şi mă bucur tare că fac parte din acest proiect.
2. Versurile melodiei ne duc mai mult cu gândul către situaţia unei femei care este mai mult un bun social,nu neapărat abuzată verbal sau fizic. Din punctul tău de vedere,a fi un bun social poate fi considerat tot un abuz?
Gabriel Cotabiţă:În varianta "RDK-Te şi fugi!",acest element este mult scos în relief,e adevărat! Dar nu numai despre asta este vorba! Da,consider că a fi un bun social este un abuz! Nimeni nu le arată acestor tinere care sunt consecinţele reale! Se profită,de naivitatea,credulitatea şi lipsa de experienţă pentru a le folosi şi a le pune pe o cale care duce inexorabil la pierzanie!
JerryCo:Este un auto-abuz în primul rând. Să nu pierdem din vedere că ne dăm seama cu toţii când lucurile încep să se schimbe într-o relaţie şi situaţia devine umilitoare în final. Problema e că sunt foarte puţini care iau atitudine de la început crezând că sunt scăpări ale partenerului,care vorba aia,ne iubeşte. Multe femei,dar şi bărbaţi se complac în situaţii neplăcute ani de zile şi apoi nu mai vor să schimbe nimic de dragul amintirilor. ESTE GREŞIT. Trebuie să preţuim fiecare zi şi să alungăm tot ce ne face rau. Dacă nu mai putem face nimic ca răul să dispară,atunci trebuie să dispărem noi. În concluzie,auto-abuzul tău duce la abuzul altor persoane care profită de slabiciunile tale. Dar indiferent de situaţie,ideea e să faci o schimbare şi să zâmbeşti din nou cât mai repede.
3. Multe femei din România sunt supuse uneia sau mai multor forme de abuz. Care crezi că sunt motivele pentru care multe dintre ele nu aleg sloganul campaniei voastre "RDK-te şi fugi”?
Gabriel Cotabita: Cele care nu vor alege această soluţie, şi ştiu că sunt multe, sunt cele resemnate, care au trecut de o anumită vârstă, care nu văd nicio cale de ieşire, exact ca în cântec! Pe ele va fi foarte greu să le convingem! Dar dacă, măcar 1% dintre cele aflate în situaţii limită şi 20% dintre cele care mai pot opta pentru soluţia de a nu fi abuzate, găsesc puterea să schimbe ceva prin această campanie, avem o mare victorie asupra unor mentalităţi de secol trecut!
: Cum am spus şi mai sus, când te complaci într-o situaţie care te face nefericit, îţi macină pe parcurs încrederea în sine şi pe măsură ce trec anii îţi este din ce în ce mai greu să te imaginezi trăind altfel. Dar cred că mai importante sunt motivele pentru care ar trebui să te schimbi... şi anume VIAŢA TA! Tu eşti centrul universului tău şi tu ca persoană poţi să îţi schimbi viaţa oricând. E nevoie doar de o picătura de curaj.
4. Cum crezi că ar putea căpăta sens obiectivele campaniei iniţiate în contextul în care, în prezent, femeia este defavorizată? Se ştie că numărul cazurilor de violenţă domestică este destul de mare.
: Campania poate capăta sens dacă femeile încep să nu mai accepte umilinţele şi îşi recăştigă demnitatea. Ele sunt defavorizate, dar stă în puterea lor să schimbe situaţia asta! Poate nu ar strica o trecere în revistă a etapelor pe care le-a parcurs emanciparea femeilor în trecut, de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns! Violenţa domestică este o constantă, dar campania nu se rezumă numai la asta!
: Campania are scopul de a le deschide ochii femeilor abuzate. Personal, îmi doresc ca acest proiect să le inspire să ia atitudine şi să înţeleagă că pot face o schimbare în viaţa lor oricând. Totul pleacă din interior.
5. De ce crezi că bărbaţii recurg la violenţă domestică?
: Omul este un animal violent! Cu cât elementele animalice sunt mai uşor de scos la suprafaţă, cu atât violenţa se manifestă mai mult! Ele se rezolvă prin educaţie, prin dezvoltarea capacităţii de comunicare, prin ajutor specializat psihologic! Violenţa vine din toate părţile, indiferent de gen şi ea poate şi verbală, nu numai fizică, iar din păcate, de multe ori, violenţa verbală, o stărneşte pe cea fizică şi tot aşa mai departe! Soluţia? Ridică-te şi fugi!
Frustrare, educaţie precară, caracter făcut pe vapor, inteligenţă de macac, un beţiv tâmpit. Eu cred că o femeie ar trebuie să părăsească un astfel de imbecil încă de la primele semne ca babuinul ar putea să o lovească.
6. Consideri că violenţa domestică apare mai mult în familiile cu un statut financiar mai scăzut sau în care nivelul educaţiei este mai mic?
: Cum spuneam si mai sus, educaţia are rolul hotărâtor!
: Nu contează banii, doar caracterul uman.
7. Din punctul tău de vedere, ce paşi ar trebui să urmeze o femeie care se confruntă cu violenţa domestică?
: Pasul 1 şi cel pe care vrem să-l accentuăm în această campanie este să le învăţam SĂ NU stea într-o relaţie care poate deveni violentă! O asemenea relaţie nu apare din neant, ea prezintă semne evidente! Să înveţe să interpreteze corect acele semne, nu ca dovezi de iubire şi să fugă din acea relaţie până nu e prea târziu!
După aceea se ajunge la ordine de restricţie, la copii care văd detalii urâte etc.
: Eu cred că orice femeie ar trebui să îşi găsească un bărbat care să o iubească şi să o respecte. Dacă bărbatul nu mai e ce părea la început, RIDICĂ-TE ŞI FUGI pentru că sunt mulţi, mulţi care chiar te merită.