MC Hammer a oferit recompensă de 50.000 de dolari pentru mănuşa furată a lui Jackson. De ce se afişa megastarul cu o sigură mănuşă?

1 mj jpg jpeg

Michael Jackson s-a remarcat nu numai prin talentul muzical sau prin mişcările unice, ci şi printr-o vestimentaţie originală, jacheta din piele roşie şi pantalonii decupaţi purtaţi cu şosete albe. Dincolo de acestea, mănuşa albă, cu ştrasuri a fost un element ieşit din comun şi reprezentativ pentru megastar. De ce purta o singură mănuşă şi de ce şi-o dorea atât de mult cântăreţul de muzică hip-hop MC Hammer?

Au trecut 30 de ani de când MC Hammer a oferit o recompensă de nu mai puţin de 50.000 de dolari pentru recuperarea mănuşii albe a lui Michael Jackson, care fusese furată de la Muzeul Motown. Megastarul donase muzeului mănuşa în anul 1988, împreună cu o pălărie şi 125.000 de dolari, iar Hammer nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a deţine acel obiect.

Prima dată când Jackson a fost inspirat să folosească o singură mănuşă în timpul realizării videoclipului piesei „Can You Feel It”, filmat alături de fraţii săi, în 1980. Designerul John Kehe l-a cunoscut pe Jackson la casa de producţie a lui Robert Abel & Associates, unde Michael a avut pentru prima oară acel aspect clasic. Kehe îşi aminteşte: „Editorul şef purta o mănuşă scurtă, din bumbac alb pe mâna stângă, în timp ce-şi trecea filmul printre degete, în căutarea urmelor galbene de creion pe care le făcuse pe diferite cadre de film pentru a-l ajuta la editare". Editorii de film aveau de obicei o cutie cu aceste mănuşi de unică folosinţă pe birou. „Michael, care nu arătase până atunci niciun entuziasm special pentru un turneu, a pus politicos o serie de întrebări despre mănuşa aceea şi a cerut una”, a mai spus John. Aşa s-a născut un aspect legendar. Totuşi, de ce a iubit-o Jackson atât de mult şi ce însemnătate avea pentru el?

Prima apariţie a lui Michael Jackson cu mănuşa albă, unică

Michael a purtat prima dată mănuşa de pe mâna stângă în 1983, când a lansat piesa „Billie Jean”. Atunci a fost de asemenea, prima dată când Michael a făcut mişcarea lui faimoasă Moonwalk, deşi doar pentru un scurt moment. Mai târziu, Michael a început să poarte o mănuşă albă pe mâna dreaptă, care a devenit o caracteristică obişnuită a ţinutelor sale. De asemenea, urma să treacă de la o mănuşă simplă, în stil militar, din bumbac alb la versiunea completă cu paiete.

Bodyguardul lui Michael, Matt Fiddes: „Îşi dorea ca viaţa lui să fie cel mai mare mister”

Prietenii şi cei cu care lucra nu sunt siguri asupra motivelor contradictorii pentru care Jackson a preluat tendinţa. Unii cred că mănuşa, împreună cu banda de pe degete, au fost o reacţie la starea pielii sale. Alţii sunt de părere că toate acestea au făcut parte din dorinţa lui constantă de a genera apariţii constante în presă.

Fostul bodyguard, Matt Fiddes, a declarat într-un interviu: „Ştia cum să manipuleze mass-media. Ştia exact cum să obţină apaţii pe primele pagini. Obişnuia să aibă o întâlnire imediat ce ajungea într-un oraş nou. În 90% din situaţii a funcţionat. Îşi punea o mască pe faţă sau bandă pe degete ori una dingură pe nas. Îşi dorea ca viaţa lui să fie cel mai mare mister de pe Pământ”. Jackson însuşi a spus odată: „Am simţit că o mănuşă este rece. A purta două mi s-a părut atât de obişnuit."

Jackson şi Hammer au fost în dispută?

Mănuşa a devenit atât de extraordinară încât MC Hammer a vrut să-l provoace pe Jackson să-i ofere dreptul de a o deţine. În videoclipul single-ului „2 Legit 2 Quit” din 1991, apare James Brown care îi spune lui Hammer să meargă în căutarea mănuşii. Deţinătorul mănuşii se decide cu o întrecere de dans între Hammer şi Jackson, acesta din urmă arătat doar din spate, iar noul pretendent câştigă.

Acest detaliu al videoclipului lui Hammer a stârnit discuţii despre o posibilă dispută între cele două staruri. Mai târziu Hammer a spus că Jackson i-a telefonat pentru a-i spune personal că n-a fost jignit de videoclip. Cele două vedete vor apărea împreună la înmormântarea lui Brown, în 2006.

Furtul din 1991 a fost rezolvat în scurt timp. Mănuşa a fost descoperită 2 zile de la dispariţia ei şi a redevenit un exponat al Muzeului Motown, fără a fi nevoie ca Hammer să ofere vreo recompensă cuiva.