Nadia Comăneci, gimnasta de zece a României

1 55408 original jpg jpeg

Dacă rogi un străin să-ţi spună o personalitate marcantă a ţării noastre, cu siguranţă o să auzi numele Nadiei Comăneci. Gimnasta a scris istorie la Olimpiada de la Montreal din 1976, când a atins perfecţiunea, însă nu a fost deloc uşor...

Primii paşi în sala de antrenamente i-a făcut încă de când era la grădiniţă,dar cel care i-a descoperit talentul şi l-a şlefuit a fost Bela Karoly. În vizită la o şcoală,Bela a întrebat un grup de fetiţe dacă le place gimnastica artistică. Nadia  a fost singura care a ridicat mâna,arzând de nerăbdare să fie remarcată,iar marele antrenor a văzut în ea speranţa de care avea nevoie lotul de gimnastică al României.

De fapt,Nadia,este forma diminutivă de la  Nadejda,care înseamnă speranţă în limba rusă. Mama ei s-a inspirat din numele personajului principal feminin dintr-un film,iar Nadia a devenit idolul fetiţelor din întreaga lume,fiecare dorind să-i calce pe urme şi să  câştige admiraţia întregii lumi.

Pe când avea doar 14 ani,Nadia a fost inclusă în lotul olimpic al României prezent la competiţia de la Montreal. Pe 18 iulie 1976,după un program fără greşeală la paralele,tabela de notare a fost nevoită să arate nota 1.00,întrucât nu fusese programată să arate 10 curat. În zilele următoare,performanţa s-a repetat,Nadia obţinând încă şase note de 10. A urmat o carieră sportivă impresionantă,în care a strălucit pe cea mai înaltă treaptă a podiumului,strângând la piept medalia de aur de 21 de ori.

După retragerea din viaţa sportivă,s-a dedicat atât pregătirii micilor gimnaste,cât şi acţiunilor caritabile,înfiinţând în acest scop Clinica pentru copii „Nadia Comăneci“,un centru unde cei în nevoie găsesc sprijin social şi medical. În paralel,este membră a Federaţiei Internaţionale de Gimnastică şi Ambasadoare a României pentru Sport.Recente

Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg